
Duncan Lewis, directorul general al Organizaţiei de Securitate şi Informaţii (ASIO), structura australiană internă de intelligence, a susţinut, recent, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei The Weekend Australian că ţara sa se confruntă, în prezent, cu un val de spionaj fără precedent, care, pentru majoritatea oamenilor, este… invizibil, transmite Mediafax, care preia Monitorul Apărării.
Potrivit şefului serviciului de informaţii, Australia este afectată, zilnic, de ameninţări generate de interferenţele străine, în timp ce riscul de acte teroriste se situează la un nivel inacceptabil de ridicat.
Confruntate cu tentative străine de influenţă, de la spionaj tradiţional, inclusiv cu repercusiuni în sistemul politic australian, la atacuri cibernetice, agenţiile de informaţii locale sunt nevoite să poarte un joc de-a şoarecele şi pisica. Şi aceasta, în contextul schimbărilor tehnologice, al căror ritm de evoluţie determină beneficii importante pentru întreaga comunitate, dar implică şi riscuri semnificative la adresa securităţii.
Într-un mediu caracterizat de dezvoltări copleşitoare, la fiecare cinci minute, este nevoie, potrivit lui Duncan Lewis, de prieteni importanţi. Iar pentru agenţiile australiene de intelligence aceştia sunt ceilalţi membri ai organizaţiei Five Eyes: Canada, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi SUA.
Afirmaţiile recente ale directorului general al ASIO sunt similare celor pe care le-a făcut în octombrie, anul trecut. La acel moment, Duncan Lewis susţinea că activitatea de spionaj reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea şi suveranitatea australiană, fiind remarcată o interferenţă din ce în ce mai accentuată şi sofisticată. Caracterizând activitatea de informaţii externe împotriva intereselor australiene ca fiind fără precedent, Duncan Lewis nu a nominalizat un stat anume. O singură precizare a fost, însă, făcută: nu există nicio dovadă că Rusia reprezintă un risc pentru viitoarele alegeri federale.
În vârstă de 66 de ani, general maior Duncan Lewis, fost secretar al Apărării şi ambasador la NATO, urmează să plece, în septembrie, a.c., de la conducerea agenţiei, ca urmare a încheierii mandatului de cinci ani, decizie neoficială, dar binecunoscută în cercurile guvernamentale, care s-au dovedit active în identificarea unui succesor, ce ar urma să fie anunţat în curând.
Presa australiană acreditează ideea că urmează o schimbare de generaţie în servicii, dat fiind că plecarea lui Lewis coincide cu retragerea şefului Poliţiei Federale, comisarul Andrew Colvin.
Se discută despre reformarea serviciului public australian de către premierul Scott Morrison, dar şi despre faptul că ambii oficiali care vor fi schimbaţi în septembrie s-au opus transferului ASIO şi Poliţiei Federale din subordinea Departamentului Procurorului General către nou înfiinţatul, în 2017, Departament pentru Afaceri Interne, condus de Mike Pezzullo.
Este vorba de aceeaşi instituţie care, se pare, abordează diferit faţă de celelalte structuri ale comunităţii de informaţii problema gestionării ameninţării cibernetice, de a cărei gravitate nu se îndoieşte nimeni. Departamentul pentru Afaceri Interne acţionează în sensul extinderii competenţelor Australian Signals Directorate, agenţie membră a comunităţii şi responsabilă de culegerea de informaţii de tip SIGINT (comunicaţii radio şi prin cablu), ceea ce generează îngrijorări cu privire la posibile consecinţe negative asupra păstrării confidenţialităţii datelorşi protecţiei libertăţilor civile.