Băncile de locuințe își pot relua activitatea, după trei ani de suspendare

44
3 minute de lectură

Normele de aplicare ale noii legi privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) au intrat în vigoare de luni, ceea ce le permite băncilor pentru locuințe să își reia activitatea, după mai bine de trei ani de la suspendare.

Curtea de Conturi a decis, în decembrie 2015, că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe au încasat și plătit clienților ilegal prima de stat anuală, respectiv pentru copii și bătrâni, precum și fără justificare. Cele două bănci au considerat că pot încheia contracte indiferent de vârstă și că la finele celor cinci ani de contract pot acorda prima de la stat fără justificare, deoarece legea nu preveadea expres nicio interzicere.

De la finele anului 2015, cele două bănci nu au mai semnat noi contracte și nu au mai acordat prima pentru clienții ale căror contracte au ajuns la scadență, dar au și contestat decizia Curții de Conturi, procesul fiind încă pe rol. În plus, pentru a reglementa situația, din 2016, au început demersurile pentru crearea unei noi legislații. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicată la data de 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial. Astfel, în următoarea perioadă, băncile de locuințe, care în prezent sunt BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, își vor putea relua activitatea după aproape trei ani și jumătate de la suspendare. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat Normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, acestea fiind publicate în Monitorul Oficial din data de 4 martie 2019.

Față de vechile prevederi, prin noile reglementări a devenit obligatorie justificarea primei de stat și a dobânzii aferente. În schimb, potrivit noilor reglementări, cetățenii români, indiferent de vârstă, respectiv inclusiv minorii și persoanele de peste 65 de ani, pot beneficia de prima de stat, care a rămas la același nivel – 25% din depunerile anuale, maximum 250 euro/an.

„Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire creditare, ce vor putea fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Națională a României va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații”, au precizat reprezentanții Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Datele Eurostat arată că România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Totodată, un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre românii au măcar o problemă cu locuinţa, iar peste 75% menţionează ca principală cauză vechimea locuinţei şi nevoia acută de reabilitare, renovare şi modernizare.

Băncile de locuinţe oferă credite în domeniul locativ cu dobânzi fixe. Întâi clientul acestora economiseşte, statul susţinând, prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Lidia Truică
Jurnalist cu 27 de ani de experiență, din care 23 în presa economică. A debutat în presă in 1993 ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Zilei și a continuat să lucreze în mai multe instituții de presă abordând domenii precum agricultura, energie, sanatate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele