Care este prețul scumpirii energiei electrice?

78
7 minute de lectură

Efectele OUG 114/2018

Majorarea tarifelor de distribuție a energiei electrice cu 2,5% de la 1 martie, anunțată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este doar primul pas dintr-un șir de scumpiri la care vom asista în următoarele luni, a declarat, pentru Reporter Global, analistul economic Sorin Dinu. Măsura a fost anunțată de autoritatea de reglementare în contextul în care, cu câteva zile înainte, aceeași instituție anunța prorogarea termenului pentru declararea de către companii a veniturilor pe anul precedent, în vederea impozitării cu 2% din cifra de afaceri. În plus, în 29 ianuarie, ANRE a emis un comunicat în care preciza că „preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu va creşte până în anul 2022, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018”.

Sorin Dinu declară că scumpirea cu 2% se va face la producător, furnizor, transportator, distribuitor, ceea ce înseamnă că pe tot acest lanț se vor adăuga câte 2%. „Deocamdată, în urma anunțului ANRE de prorogare, nu a fost făcută nicio modificare a Ordonanței de Urgență 114/2018. Ordonanța produce efecte și vor fi niște falimente, dacă vor crește prea mult prețurile pentru firme. Oricum, aceste scumpiri, chiar dacă nu sunt operate la consumatorii casnici, sub o formă sau alta îi va afecta, pentru că se scumpesc produsele. Va crește și inflația, și BNR îi va fi din ce în ce ce mai greu să țină cursul în mână”, afirmă analistul economic.

În 19 februarie, un anunț al ANRE dădea speranțe că se va renunța la impozitul de 2% pe cifra de afaceri ce urmează a fi perceput companiilor din domeniul energetic. „Având în vedere prevederile Ordinului ANRE nr. 224/2018 de aprobare a tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE în anul 2019, precum și prevederile proiectului de ordin privind aprobarea Metodologiei privind calculul și stabilirea contribuției bănești anuale prevăzute la art. 2 alin. (3^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, astfel cum a fost introdus prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 și de modificare a Ordinului 224/2018, proiect care, în prezent, se află pe circuitul de avizare/aprobare, termenul pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice, energiei electrice și termice în cogenerare pentru componenta energia electrică și gazelor naturale din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE se prorogă până la o dată care va fi comunicată ulterior”, anunța ANRE.

Acest anunț i-a făcut pe mulți să spere că aplicarea impozitului pe cifra de afaceri va fi eliminată din ordonanță, cu atât mai mult că a venit după declarația președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că se va renunța, cel mai probabil, la acest impozit. Iată că nu doar că nu s-a renunțat, dar el va fi plătit de consumatori. Pe de o parte, pentru că orice scumpire la consumatorii industriali se regăsește în prețuri, iar unii vor plăti chiar cu locul de muncă, pentru că scumpirea utilităților pentru IMM-uri, coroborată cu majorarea salariului minim, va duce și la șomaj, potrivit lui Sorin Dinu. Acesta nu exclude și o coborâre a ratingului României pe parcursul anului 2019. 

Tarifele pentru casnici, neschimbate

ANRE a anunțat, în 25 februarie că a decis să menţină actualele tarife reglementate de energie electrică pentru clienţii finali casnici, de la 1 martie 2019. „Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor şi informaţiilor transmise de furnizorii de ultimă instanţă, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11 /2019. Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienţii finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 nu se modifică faţă de cele care sunt, în prezent, în vigoare”, au precizat reprezentanţii ANRE. Totodată, tarifele de distribuţie vor creşte, în medie, cu circa 2,5% de la 1 martie.

Bugetul pierde peste 2,2 mld lei/an, din cauza OUG 114

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) au declarat că Bugetul de stat va pierde 2,26 miliarde de lei pe an, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018 din sectorul gazelor naturale. Aceasta este concluzia unui studiu comandat de ROPEPCA şi realizat de Deloitte. „Impactul negativ este semnificativ şi asupra companiilor, dar şi asupra angajaţilor, aupra consumatorilor şi asupra companiei în ansamblu”, a afirmat Saniya Melnicenco, preşedintele Asociaţiei. Astfel, rezultatul studiului indică o scădere de 2,26 miliarde de lei a veniturilor la bugetul de stat, în urma aplicării acestei ordonanţe.„Este vorba despre venituri nerealizate de 1,15 miliarde de lei din plafonarea preţului gazelor, adică din neîncasarea suprataxei din dereglementarea preţului, 471 de milioane de lei din redevenţe, 145 de milioane de lei din impozitele pe profit, 192 de milioane de lei din TVA, 303 milioane de lei din dividende”, a afirmat Sorin Elisei, expert de la Deloitte.

El a adăugat că pierderile de 2,26 miliarde de lei înseamnă aproape 20% din beneficiile sociale plătite de guvern în 2017. OUG 114/2018 prevede, printre altele, plafonarea preţului de producţie internă al gazelor naturale la 68 lei/MWh şi o contribuţie de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie. Trebuie reamintit faptul că, pe lângă impozitul de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul energiei și gazelor, OUG 114/2018 prevede plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh de la 1 aprilie 2019. Ordonanţa prevede că, „în perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligaţia să vândă cu prioritate către furnizori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici, din producţia curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare”.

Acelaşi document stabilește că producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României la preţuri mai mari de 68 lei/MWh. Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30 iunie 2022, conform reglementărilor ANRE.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele