China acuză SUA că încearcă să îi blocheze dezvoltarea tehnologică

19
2 minute de lectură

Guvernul chinez a acuzat Statele Unite de încercarea de a-i bloca dezvoltarea în domeniul tehnologiei, în contextul în care Washingtonul acuză compania de telefonie mobilă Huawei că reprezintă o amenințare pentru securitatea cibernetică a statelor care vor să dezvolte noi sisteme online.

Administrația Statelor Unite încearcă „să inventeze o scuză pentru suprimarea dezvoltării legitime“ a companiilor chineze, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang. Oficialul a acuzat Statele Unite de folosirea unor „mijloace politice“ pentru a interfera în activitatea economică, „ceea ce este un atac ipocrit, imoral și nedrept“, relatează Mediafax.

Într-o conferință de presă susținută în acest weekend la Berlin, vicepreședintele american, Mike Pence, le-a cerut aliaților europeni să ia în serios „amenințarea“ pe care o reprezintă Huawei, în condițiile în care aceștia caută parteneri pentru a costrui noua rețea mobilă 5G.

La rândul său, fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a avertizat că Statele Unite nu vor putea să oprească avântul companiei. Într-un interviu acordat BBC, Ren Zhengfei a comentat că arestarea fiicei sale, Meng Wanzhou, în Canada, la cererea SUA, este motivată politic. Wanzhou ocupă funcția de director financiar al Huawei.

Statele Unite au acuzat-o pe fiica fondatorului Huawei de spălare de bani, fraudă bancară și furt tehnologic. Compania chineză neagă toate aceste acuzații.

„Statele Unite nu ne vor putea strivi. Comunitatea internațională nu ne va putea abandona, pentru că tehnologiile noastre sunt extrem de avansate. Chiar dacă Statele Unite vor convinge unele țări să nu apeleze temporar la serviciile noastre, rezultatul va fi că ne vom diminua, într-o oarecare măsură, operațiunile“, a explicat fondatorul Huawei.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele