China vrea să construiască prima centrală energetică în spațiu

2 minute de lectură

China se pregătește să construiască o stație energetică solară în spațiu, a doua economie a lumii alocând programului său spațial un buget anual de 8 miliarde de dolari, al doilea pe plan mondial după cel american, informează Mediafax.

Oamenii de știință au început deja construirea unei baze experimentale în orașul Chongqing din vestul Chinei. Inițial, proiectul prevede dezvoltarea unei centrale electrice mai mici în stratosferă, între 2021 și 2025, urmată de o instalație solară de 1 megawatt în spațiu până în 2030 și, în cele din urmă, de generatoare mai mari, potrivit unei publicații de stat dedicată științei și tehnologiei.

Ambițiile Chinei de a câștiga un statut de superputere mondială se reflectă și în activitata spațială.

La 3 ianuarie, o sondă chineză a ajuns pe fața întunecată a lunii pentru o serie de misiuni. Chang’e-4, roverul numit după zeița Lunii, este echipat cu un spectrometru radio cu frecvență joasă pentru a ajuta oamenii de știință să înțeleagă modul în care au apărut primele stele și cum a apărut universul, după Big Bang, potrivit agenției chineze Xinh. Misiunea lunară chineză a testat dacă satelitul Pământului poate susține viața. Imaginile trimise de Chang’e-4 luna trecută au arătat o primă frunză ieșită din semințe de bumbac, pe lună, la nouă zile după inițierea experimentului.

China are mai multe astfel de misiuni în pregătire. Încă patru versiuni ale sondei Chang’e sunt pregătite, cel puțin două dintre acestea urmând a ajunge la polul sudic al lunii. Agenția națională pentru spațiu analizează, de asemenea, înființarea unei baze pe Lună. O sondă chineză urmează să ajungă pe Marte până la sfârșitul acestui deceniu.

China își propune să construiască o stație spațială proprie în jurul anului 2022. Numită Tiangong, stația va avea un modul de bază și alte două module experimentale, cu o greutate totală de 66 de tone și capabile să adăpostească trei persoane, cu un ciclu de viață proiectat de cel puțin 10 ani.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele