Cum trăiesc românii

386
4 minute de lectură

România este o țară de pensionari și salariați. Dar și de proprietari de locuință. Patronii și lucrătorii pe cont propriu sunt într-un procentaj nesemnificativ, iar familiile care apelează la împrumuturi sunt 10%. Această radiografie a vieții românilor este prezentată într-un studiu recent al Institutului de Statistică.

România este o țară de pensionari. Gospodăriile care sunt conduse de un pensionar sunt în proporție de 43,9% din total, iar salariații au un procentaj de 38,4%. Interesant este că lucrătorii pe cont propriu, inclusiv patroni, sunt cap de gospodărie numai în proporție de 3,8% din total. Este de remarcat că numărul gospodăriilor conduse de pensionari sau salariați reprezintă mai mult de patru cincimi din gospodăriile din România.

Aproximativ două treimi din gospodăriile din România sunt conduse de persoane ocupate, în 45% dintre gospodării lucrează două persoane, iar în 42% lucrează o singură persoană. Există o vulnerabilitate în ceea ce privește gospodăriile care sunt conduse de o femeie, mai mult de jumătate dintre aceste familii neavând nicio persoană ocupată.

În schimb, în cadrul familiilor care sunt conduse de salariați sau de lucrători pe cont propriu, proporția persoanelor ocupate din cadrul familiei ajunge aproape de 100%.

La ce au românii restanțe de plată

O treime dintre gospodării au restanțe de plată în mod constant la întreținerea locuinței, rate bancare sau plata utilităților. Cele mai dese restanțe se înregistrează la energia electrică, întreținerea locuinței și abonamentul telefonic. Numai 7% din gospodării au avut, anul trecut, restanțe la plata creditelor bancare. Cei mai mulți dintre restanțieri sunt șomerii (62%) și familiile cu mai mult de trei copii în întreținere (42%).

Studiul include o cercetare specială prin care familiile se autoevaluează în ce măsură reușesc să facă față cheltuielilor curente. Două din cinci familii fac față cu dificultate cheltuielilor curente, dar dacă se iau în calcul și gospodăriile care fac față cheltuielilor cu „oarecare dificultate”, se ajunge la un nivel de 80% din totalul gospodăriilor. Doar una din cinci familii reușește să acopere fără dificultăți cheltuielile lunare.

Dar de câți bani are nevoie o familie pentru a-și achita cheltuielile curente? O treime dintre gospodării consideră că au nevoie de venituri nete cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei lunar, trei din cinci familii au nevoie de 2.000 de lei, iar o treime dintre familii susțin că au nevoie de cel puțin 3.000 de lei lunar. Studiul constată însă că ponderea gospodăriilor care au nevoie de venituri mai mari este în creștere de la an la an.

Doar 8% din familii apelează la împrumuturi

În pofida creșterii nivelului creditării, la nivel național, numărul de gospodării care au luat un împrumut rămâne redus. Numai 8% din familii au apelat la împrumuturi. Creditele sunt utilizate pentru cumpărarea în rate, inclusiv leasing, de autoturisme, echipament tehnic sau electronic și, de asemenea, pentru plata unor cheltuieli privind repararea sau renovarea locuinței. Interesant este că patronii au apelat într-o proporție crescută la credite, 45% pentru achiziția de autovehicule sau echipamente electronice și 44% pentru locuință.

În ceea ce privește locuințele, aproximativ 96% dintre gospodării sunt ocupate de către proprietari. În mediul urban, mai mult de jumătate dintre locuințe sunt cu cel mult două camere, iar în zona rurală șapte din zece locuințe au mai mult de trei camere. Dar în mediul rural, trei din cinci gospodării trăiesc în locuințe construite înainte de anul 1980.

Anul trecut, gospodăriile care aveau baie sau duș erau de 71%, iar cele care aveau grup sanitar în interior erau de numai 70%. Diferențele sunt mari în ceea ce privește situația oraș- sat. Astfel, în mediul rural, numai 45% dintre locuințe au baie și instalație sanitară în interior.

Una din șapte locuințe se confruntă cu probleme serioase, precum deteriorarea pereților sau a tocurilor ferestrelor sau igrasia din pereți sau în podea.

În fine, în ceea ce privește înzestrarea cu aparatură electronică, aproape în toate gospodăriile există televizor color, computerele au crescut ca pondere, ajungând la 54% din totalul gospodăriilor, iar telefonul mobil este prezent într- o proporție de 94%. În plus, mașina de spălat rufe există în 88% dintre locuințe, iar un autoturism în doar 40% dintre gospodării.

În concluzie, gospodăriile din România sunt ocupate într-o proporție covârșitoare de proprietari, împrumuturile sunt la un nivel redus, restanțele de plată sunt în special la energia electrică și la abonamentul telefonic, iar televizorul color a ajuns în fiecare casă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele