Doi criminali, spânzurați în Japonia

Cei doi au ucis două și, respectiv, trei femei

957
2 minute de lectură

Doi bărbați condamnați la moarte pentru crime multiple au fost executați în Japonia prin spânzurare, relatează CNN.

Cele două cazuri marchează primele execuții efectuate în Japonia anul acesta.

Koichi Shoji, în vârstă de 64 de ani, și Yasunori Suzuki, de 50 de ani, au fost executați vineri, ridicând la 38 numărul persoanelor executate din momentul preluării funcției de premier de către Shinzo Abe, în 2012.

„Acestea sunt cazuri extrem de crude, cazuri în care au fost curmate viețile unor oameni nevinovați de lângă noi. Am ordonat executarea pedepsei cu moartea după ce am luat cu mare prudență în calcul cele două cazuri“, a declarat ministrul Justiției, Takashi Yamashita.

În Japonia, execuțiile au loc în secret, fără avertizarea în prealabil a deținutului, a familiei sau a reprezentanților legali, conform Amnesty International. Deținuții află deseori cu doar câteva ore înainte că urmează să se execute pedeapsa.

Pedeapsa capitală se aplică de obicei doar în cazul persoanelor care au comis crime multiple, iar toate execuțiile au loc prin spânzurare.

Shoji a jefuit și ucis două femei în prefectura Kanagawa, în 2001, împreună cu prietena lui. Suzuki a jefuit și ucis trei femei în atacuri diferite comise pe parcursul unei perioade de 30 de zile, în 2004.

Codul penal al Japoniei prevede ca pedeapsa cu moartea să fie implementată în termen de șase luni din momentul pronunțării sentinței, însă această prevedere nu se aplică aproape niciodată.

Controversatul sistem a intrat în atenția presei internaționale în iulie anul trecut, când au fost executați 13 membri ai sectei Aum Shinrikyo, care au comis, în 1995, atacul criminal cu gaz sarin în metroul din Tokyo.

Japonia și Statele Unite sunt singurele țări cu democrații bine implementate care mai aplică pedeapsa capitală. Aproximativ 170 de state au abolit sau oprit aplicarea pedepsei cu moartea după ce Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut un moratoriu general privind pedeapsa capitală, în 2007.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele