Grecia, Rusia sau România au fost opțiuni câștigătoare, în 2019, pentru investitorii în acțiuni

30
10 minute de lectură

Cu siguranță, 2019 a fost anul piețelor de capital din sudul și estul Europei. Cei care nu s-au uitat după profit și spre această parte a bătrânului nostru continent au avut de pierdut.

Foto: Getty Images / Guliver

Față de 2018, când aproape fiecare clasă de active părea să aducă pierderi, 2019 a oferit o abundență de oportunități, cu câștiguri provenind din cele mai neașteptate colțuri ale lumii.

Revoluția rusă

Într-un an în care SUA au impus mai multe runde de sancțiuni Rusiei, iar Moscova a fost zguduită de șapte săptămâni de proteste, piața de acțiuni a țării a obținut cele mai bune performanțe, la nivel global, dacă rentabilitatea este calculată în dolari (dacă vom calcula în moneda locală, performanța bursei moscovite ocupă locul al doilea la nivel global). Prețurile stabile ale petrolului au permis Băncii Centrale a Rusiei, să reducă ratele de cinci ori, fapt care a ajutat la creșterea vânzărilor. În ciuda turbulențelor  politice, companiile ruse au încheiat anul „în general vorbind, într-o formă foarte bună”. Dacă cineva ar fi investit 1.000 de dolari în acțiuni rusești într-un mod similar componenței indicelui bursier moscovit  RTS, ar fi numărat la 31 decembrie 2019, 1540 de dolari.

„Fulgerul” grec

Clasându-se pe primul loc în lume, în termeni de performanță, dacă rentabilitatea acțiunilor este calculată în moneda locală (euro), sau pe locul doi, dacă respectivul calcul este făcut în dolari, bursa de valori ateniană a strălucit din mai multe puncte de vedere. Economia Greciei, care în urmă cu un deceniu era zguduită de puternice turbulențe, confruntată cu o criză financiară, dar și beneficiind de o  salvare la limită din partea Fondului Monetar Internațional, a performat în anul 2019 uimitor, rezultatele respective impulsionând puternic atât piața de acțiuni, cât și piața de obligațiuni. Reformele dureroase din ultimii ani au început să dea roade, iar partidul de extremă stânga, Syriza, a fost înlocuit de Noua Democrație, de centru-dreapta, la alegerile din iulie. Măsurile de reducere a dobânzii de referință a Băncii Centrale Europene au ajutat mult, permițând țării să se împrumute cu dobândă negativă în cursul lunii octombrie, iar randamentul obligațiunilor sale guvernamentale pe 10 ani au înregistrat cel mai mare „raliu”, în acest an, dintre cele 19 piețe majore urmărite de Bloomberg News. La 1.000 de dolari investiți în obligațiuni grecești, la sfârșitul anului trecut, un investitor ar fi avut în buzunar 1.440 de dolari, iar dacă investiția ar fi mers spre un mix de acțiuni grecești, cu o compoziție similară Indicelui general al Bursei de Valori din Atena (ATG), investitorul respectiv ar fi obținut un randament total de 1.495 de dolari. Investitorii s-au întors la acțiunile elene după ce planul de salvare a economiei grecești s-a finalizat cu succes în august 2018. „Creșterea economică a Greciei s-a accelerat în 2019, datorită recuperării cheltuielilor guvernamentale și a creșterii investițiilor, însoțite de o perspectivă sănătoasă în ceea ce privește exporturile”, a declarat pentru CNBC Athanasia Kokkinogeni, analistul principal al firmei de cercetare DuckerFrontier.

Piața bursieră greacă a cunoscut astfel, în 2019, cel mai bun an din secolul XXI, o performanță nevăzută de la bula bursieră din 1999. „În ciuda faptului că indicele ATG a performat atât de bine în 2019, el este în continuare cel mai slab performant din toți indicii europeni, dacă avem în vedere evoluția sa din 2010 și până în prezent: scădere cu -49,4% în monedă locală, reflectând moștenirea crizei datoriilor țării și contracția economică severă la începutul deceniului ”, explica Deutsche Bank într-un raport. Recuperarea din 2019 reflectă în parte severitatea scăderii prețurilor acțiunilor companiilor greceşti, la începutul deceniului.

Anul 2019 s-a dovedit deosebit de bun în special pentru acțiunile băncilor elene, întrucât Piraeus Bank a crescut cu peste 250%, Banca Națională a Greciei a crescut cu 171%, în timp ce acțiunile Alpha Bank au crescut cu 71%, iar Eurobank a crescut cu 67%.

Analiștii rămân optimiști și pentru evoluția bursei ateniene în 2020: companiile grecești sunt mai competitive, având în vedere că se împrumută la costuri financiare mai mici; limitele de capital au fost acum ridicate complet; iar băncile își accelerează acțiunea ce vizează diminuarea volumului de credite neperformante.

Cu dividente, aproape de perfomanța Greciei

La 30 de ani de la căderea regimului comunist și de la reinstaurarea democrației și a economiei de piață și bursa de acțiuni de la București a încheiat, în 2019, unul dintre cei mai buni ani din istoria sa recentă în ceea ce privește ritmul de creștere înregistrat, potrivit datelor comunicate de Bursa de Valori București. Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate cu excepția SIF-urilor, a oferit un randament de 35% în 2019, cea mai mare performanță a ultimului deceniu; luând în calcul și dividendele acordate, companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) și incluse în indicele BET-TR au consemnat o creștere de 47%. Performanța este a doua ca mărime a rentabilității, la nivelul Uniunii Europene, România fiind devansată doar de Grecia (+49,47%).

„Anul 2019 a fost anul în care am construit: am pus bazele Contrapărții Centrale, entitate fundamentală pentru dezvoltarea lichidității pieței, și am îndeplinit toate criteriile pentru a fi promovați la statutul de piața emergentă secundară,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România va fi promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară, decizie care va intra pe deplin în vigoare în septembrie 2020.

Acţiunile companiilor româneşti, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell, sunt Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Société Générale. Alte cinci companii ar putea intra în indicii FTSE Russell, dacă vor îndeplini la următoarele evaluări criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz.

BVB a aprobat, la finalul anului trecut, programul pilot destinat intermediarilor care activează sau care intenționează să activeze ca Market Maker pentru acțiuni, în vederea îmbunătățirii lichidității acțiunilor respective, obiectivul vizat fiind ca Market Making-ul să atingă cel puțin 15% din totalul activității de tranzacționare pe segmentul de acțiuni. De asemenea, BVB și-a propus relansarea pieței derivatelor în România și asigurarea de mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.

„Prioritățile pentru 2020 vizează continuarea logică a acestei construcții: procesul de autorizare și implementare a Contrapărții Centrale, ceea ce va permite relansarea pieței de instrumente derivate, eficientizarea operațiunilor bursiere pentru participanții la piața de capital și promovarea companiilor românești în rândul indicilor FTSE Russell pentru piețe emergente și, nu în ultimul rând, continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea semnificativă a participării populației la piața de capital”, a mai spus directorul general al operatorului pieței de capital.

„Anul 2020 poate fi unul și mai bun pentru bursa românească în măsura în care statul reia procesul, înghețat în ultimii 5 ani, de a lista pe bursă pachete minoritare în companii în care este acționar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanță, ponderea companiilor românești listate la bursă ca pondere în PIB ar trebui să se dubleze și să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea și susținerea autorităților statului,” a precizat CEO-ul BVB. Listarea Hidroelectrica este aproape decisivă pentru ca România să primească statutul de piață emergentă și din partea furnizorului global de indici MSCI.

E nevoie de „îmbunătățiri”

Foto: Agerpres

Făcând o comparație între cele două piețe de acțiuni, cele mai performante din UE în 2019, vom vedea destule aspecte defavorabile României.

Din punctul de vedere al capitalizării bursiere, BVB este de aproape 1,5 ori mai mică decât Bursa din Atena (38,7 miliarde euro – din care 23,3 miliarde companii românești – vs. 60,5 miliarde euro). La începutul lui 2019 însă, Bursa din Atena era cu puțin peste capitalizarea pe care o are acum BVB, piața de acțiuni greacă având atunci o capitalizare bursieră de „doar” 44,9 miliarde euro.

Piața de acțiuni din Grecia este clasificată de FTSE Russell ca piață „emergentă avansată”, spre deosebire de piața românească de acțiuni care, din septembrie 2020, va deveni piață „emergentă secundară”. Pentru comparație, din zona noastră, în categoria piață „emergentă avansată” sunt Grecia, Turcia, Cehia și Ungaria, în vreme ce la categoria  piață „emergentă secundară” alături de România se situează Rusia (în categoria de piață de frontieră, în care se încadrează încă România, intră Bulgaria, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Macedoniei de Nord, Serbia, Slovacia și Slovenia).

Ratingul Greciei este B+, față de BBB- al României, în condițiile în care Grecia are deficit de cont curent aproape de zero și excedent bugetar. România are deficit de cont curent de cca.4% din PIB și deficit bugetar de aproximativ aceeași mărime.

Urmare a acestor performanțe economice Atena se împrumută pe 10 ani la doar 1,16%. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele