Home The Economist Huawei a făcut o ofertă de pace demnă de toată atenția

Huawei a făcut o ofertă de pace demnă de toată atenția

0
Huawei a făcut o ofertă de pace demnă de toată atenția
5 minute de lectură

Ideea lor de a-și vinde proprietățile intelectuale 5G nu este atât de ieșită din comun

AMERICA A dezlănțuit un val de acțiuni împotriva Huawei, un gigant al telecomunicațiilor din China, suspectat că spionează pentru guvernul chinez și amenință interesele occidentale din cauza rolului dominant în tehnologiile 5G. Din luna mai, firmelor americane li s-a interzis, în cea mai mare parte, să mai furnizeze pentru Huawei. Ministerul Justiției cere Canadei să extrădeze un cadru executiv acuzat de încălcarea embargoului. Diplomații Unchiului Sam au solicitat altor țări să înceteze folosirea echipamentelor Huawei. Scopul Americii a fost cel de a paraliza o afacere pe care o privește ca amenințare.

Așa cum relatam săptămâna aceasta din Shenzhen, unde Huawei își are sediul, planul nu a funcționat. E adevărat, Huawei suferă. Băncile occidentale nu au încredere în companie. Furnizorii din Silicon Valley și deținătorii de baze de date o ocolesc. Iar în 19 septembrie, Huawei care, pe lângă construcția de rețele, este cel de-al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, se confruntă cu rușinea de a fi lansat un handset nou căruia îi lipsesc aplicații americane larg folosite, cum sunt Google Maps și WhatsApp.

Totuși, cu greu se poate spune că firma chineză ar fi fost îngenuncheată. Nu multe contracte 5G au fost anulate. Se află într-o situație bună în plan intern și în țări care nu sunt aliate americane apropiate. Creșterea din veniturile sale se stabilizează, în urma unei căderi după luna mai, iar compania, conform așteptărilor, ar trebui să rămână profitabilă. Are un surplus de 36 de miliarde de dolari. Firma susține că are surse alternative pentru majoritatea componentelor și că ar putea lansa, în curând, un rival pentru Android, sistemul de operare pentru smartphone-uri al companiei Google.

În locul declinului Huawei, lumea tehnologiei se confruntă cu o schismă, având în vedere o industrie chineză tot mai autosuficientă și activă peste tot, cu excepția Americii. America și aliații săi ar putea rămâne în urmă în ceea ce privește 5G, deoarece firmele chineze oferă tehnologie de vârf, la cele mai scăzute prețuri. Înlocuirea echipamentelor Huawei existente ar fi costisitoare. Competiția ar suferi. Iar dacă Huawei ar începe să rivalizeze cu Android și alte asemenea produse, ar slăbi poziția firmelor IT occidentale.

Există motive pentru a fi precauți în ceea ce privește Huawei. Nicio firmă chineză nu poate, pur și simplu, să sfideze conducătorii autocratici ai țării, mai ales în chestiuni de securitate națională. Întrebarea este dacă există vreun mecanism de a micșora riscurile și de a crea încredere acolo unde aceasta este infimă. Marea Britanie și Germania au pus la punct organizații de supraveghere pentru a examina produsele Huawei, ceea ce însă nu a impresionat autoritățile americane.

În momentul de față, Ren Zhengfei, șeful Huawei, propune o alternativă: clonarea platformei sale tehnologice 5G (patente, coduri, proiecte și cunoștințe de producție) și vânzarea acesteia către o firmă occidentală, care ar fi liberă să o folosească în afara Chinei și să dezvolte în continuare tehnologia așa cum crede de cuviință. Printre cumpărători s-ar putea număra Samsung sau Ericsson.

Au mai fost vândute, în trecut, portofolii de proprietăți intelectuale în telecomunicații. Microsoft a achiziționat părți din Nokia, în 2014, de exemplu. În acest caz, cumpărătorul nu s-ar confrunta cu vreo competiție din partea Huawei în America, acolo unde nu operează firma chineză (deși ar trebui să se descurce acolo cu frecvențele diferite din spectru). În alte țări, cele două companii ar fi în competiție strânsă, deși noului competitor i-ar lua ani de zile pentru a intensifica producția.

Vânzarea tehnologiei Huawei nu ar garanta siguranță în fața spionilor sau a sabotorilor chinezi. Agenții Chinei ar rămâne perfect capabili de a pătrunde în rețelele conduse de companiile occidentale. Totuși, Vestul ar dobândi acces sigur la tehnologiile 5G de vârf, evitând întârzierea lansării. Competiția ar fi sporită de un nou competitor occidental sau de unul existent, devenit mai puternic. În mod regretabil, lumea ar avea, în continuare, două ecosisteme tehnologice diferite, însă planul ar putea, cu toate acestea, să contribuie la dezamorsarea războiului rece tehnologic.

Cele două superputeri se află pe un drum periculos. Dacă alege întreținerea conflictului, America are o singură opțiune: încercarea de a scoate Huawei din afaceri în afara Chinei, ceea ce ar declanșa ostilități dure. În circumstanțe firești, sugestia domnului Ren ar părea ieșită din comun. În vremuri ca acestea, este demnă de luat în considerare. ■


Acest articol a apărut în secția Lideri a ediției tipărite The Economist, sub titlul „O cale de urmat?“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here