„Iute și furioasă”. Buzărnescu intră în Top 20 mondial

Mihaela Buzărnescu este, fără îndoială, cea mai specială jucătoare de tenis a momentului. Argumente în acest sens sunt destule.

94
5 minute de lectură

În urmă cu câțiva ani, Buzărnescu își punea serios problema retragerii din competiții; astăzi, este în plină formă: a câștigat recent primul său titlu WTA, la San Jose, și a ajuns pe locul 20 în clasamentul mondial.

Anul 2016 îl încheia pe locul 377, acum se află în plin fuleu, iar în clasamentul care calculează punctele obținute în acest an, Buzărnescu se află pe un neverosimil loc 15. Dacă ar fi cineva care să inspire asupra modului în care se poate obține o ascensiune rapidă în tenisul feminin, atunci Mihaela Buzărnescu ar fi aceea!

Care este secretul? Starea de sănătate. Pentru că, de-a lungul timpului, Buzărnescu s-a confruntat cu o serie de accidentări care au obligat-o să ia de fiecare totul de la zero. Adică să joace în turnee mici, ITF, cu puncte puține și cu adversare luptând până la epuizare pentru șansa lor. Dar, în tenis, aceasta este singura cale pentru a urca în primele 100 de jucătoare ale lumii. De altfel, recent, în cuvintele rostite la festivitatea de premiere de la San Jose, Mihaela i-a adus aminte adversarei sale din finală, grecoaica Maria Sakkari, de zilele în care jucau împreună în turneele ITF.

Atunci când nu a mai avut probleme cu accidentările, Mihaela Buzărnescu a început să joace. Să joace, să câștige și să urce în clasament.

Anul trecut, a jucat foarte multe turnee de categorie mică, a câștigat șapte dintre ele, ceea ce a făcut ca la sfârșitul sezonului trecut să se afle în prima sută mondială. Am rămas uimit să văd că la sfârșitul anului trecut, în luna noiembrie, când toată lumea bună a tenisului se odihnește, Buzărnescu juca într-un mic turneu în Japonia. Atunci, mi s-a părut greu de înțeles de ce face acest efort. Acum îl pot înțelege. Mihaela avea o dorință nebună de a recupera timpul pierdut. Ca în Forrest Gump, începuse să alerge și nu se mai putea opri.

De altfel, anul acesta, Buzărnescu a continuat „alergarea” jucând într-un ritm extrem de susținut. Turneu după turneu, aproape fără pauză. Iar statistica vorbește de la sine. Buzărnescu a jucat, anul acesta, cele mai multe meciuri dintre toate jucătoarele din Top 100, respectiv 59 de partide (39 câștigate și 20 pierdute). Dacă adăugăm și partidele de dublu disputate, ajungem la un total de 107. Iar sezonul este departe de a se încheia.

În acest ritm, și câștigurile din tenis au început să se acumuleze, ajungând la 1,3 milioane de dolari, din care, însă, 987.000 dolari au fost câștigați doar anul acesta. Firesc, pentru că abia din 2018 Buzărnescu a contat în tenisul de nivel mondial.

Tehnic vorbind, jocul Mihaelei Buzărnescu este la maturitate. Jucătoare de mână stângă, Buzărnescu are o excelentă fluiditate în joc, are o atingere extrem de naturală a mingii și joacă la fileu mult mai bine decât majoritatea adversarelor din Top 100. A fost comparată cu Nadal, o comparație deloc forțată dacă ne gândim că Buzărnescu are un atu extraordinar: lovește la fel de bine și cu stânga, și cu reverul (și pe forehand, și pe backhand), putând fi la fel de eficientă cu ambele lovituri. În plus, are o inteligență a jocului care îi permite să alterneze loviturile și să joace unghiuri neașteptate.

Pe plan psihic este o altă poveste. Buzărnescu a devenit deja cunoscută pentru ieșirile sale nervoase de pe teren, deseori asezonate cu expresii tari. Ilie Năstase comentează situația în felul următor: „Și eu înjuram pe teren, numai că în limba engleză.” Marea dilemă este: o ajută pe Mihaela aceste descărcări nervoase, sau dimpotrivă? Deocamdată, părerile sunt împărțite. Sunt specialiști care cred că eliminarea tensiunii îi face bine și nu îi afectează concentrarea, alții sunt de părere că ținerea sub control a emoțiilor negative ar ajuta la fluența jocului.

Cert este că, în acest moment, Buzărnescu și-a câștigat un soi de notorietate din cauza manifestărilor nervoase. În același timp, nu există în topul mondial jucătoare care să nu își regleze „temperatura” nervilor și care să nu țină sub control tensiunea. Deci, dacă Buzărnescu va vrea să mai facă un pas înainte, va trebui să lucreze intens și la factorul psihic.

Ce urmează pentru Mihaela Buzărnescu?

Jucătoarea din România poate intra în Top 10. Dar pentru a face pasul este nevoie de ceva mai mult decât până acum. Poate un staff extins și mai puțin volatil, poate o depășire a perioadei de „iute și furioasă” care o caracterizează anul acesta. La acest nivel, este utilă o planificare a turneelor și o concentrare pe cele în care se pun în joc puncte importante. De asemenea, Buzărnescu va trebui să se rodeze în meciurile cu jucătoare de Top 10 și să învețe să joace împotriva jucătoarelor cu lovituri în forță (înfrângerea de la Roland Garros la Madison Keys este, în felul ei, relevantă).

Dincolo însă de noile obiective ale Mihaelei Buzărnescu, România s-a trezit peste noapte (în mai puțin de un an) cu încă o jucătoare de top. Rămâne doar ca momentul astral, pentru Mihaela Buzărnescu și tenisul feminin românesc, să dureze.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele