Krynica? Am vrea noi…

67
4 minute de lectură

Pentru trei zile, Krynica, stațiunea montană din sudul Poloniei, a devenit inima politică și economică a continentului. Șefi de guverne, miniștri și parlamentari, împreună cu lideri ai mediului de afaceri și experți, au dezbătut, între 3 și 5 septembrie, mari subiecte de actualitate.

Foto: Agerpres / EPA

De la economie și ecologie, de la securitate cibernetică la viitorul Europei, relația cu Ucraina, securitatea, inclusiv la Marea Neagră, energiile alternative, dar și libertatea presei sau tendințele culturale, toate s-au aflat pe agenda conferinței. Și un eveniment în care firmele poloneze, dar și companiile străine care investesc în această țară sunt foarte vizibile. Însemnele lor erau peste tot și, de altfel, fără aportul lor, un forum de o asemenea amploare ar fi de neimaginat. Organizatorii vorbesc despre un buget, pentru anul acesta, de 5 milioane de euro.

De asemenea, presa poloneză a fost reprezentată masiv. În paralel cu Forumul, ziarele, posturile tv și de radio prezente organizau propriile dezbateri, în spații deschise. O excepție, totuși: ziarul liberal Gazeta Wyborcza.

Cine și-ar fi putut închipui, în 1992, că lucrurile vor putea lua o asemenea amploare? 

Atunci, totul a început cu câteva discuții despre situația Poloniei la trei ani de la transformarea din 1989.

Zygmunt Berdychowski, fondatorul conferinței, își amintește: „Atunci au venit cam 300 de oameni. Ne-am întâlnit într-o singură sală și atunci noi credeam că este foarte multă lume. Astăzi sunt peste 20 de săli de conferință și peste 5.000 de oaspeți. Și se pare că mai avem loc pentru o dezvoltare”.

El spune că a simțit potențialul de dezvoltare a conferinței cam după cea de-a zecea ediție. Mulți comentatori vorbesc despre Krynica ca despre un Davos al Europei Centrale și de Est. Dar fondatorul evenimentului nu este tocmai de acord cu această comparație.

„Noi nu ne gândim la Davos. Nu avem atât de mulți bani și nici corporații atât de puternice. Nu vreau să fac o comparație între cele două evenimente, nu cred că este cazul. Aș vrea doar ca acest loc să fie un punct de întâlnire despre Europa Centrală și de Est, în care să simțim pulsul Europei și al evenimentelor din regiunea noastră”.

Dar ce înseamnă organizarea unui astfel de eveniment și ce aduce Poloniei acest forum economic? 

Pentru Marek Marszalek, manager de programe, responsabil pentru România, Moldova și Grecia, forumul Krynica… 2020 tocmai a început. „În primul rând, ne căutăm parteneri. Programul Forumului este creat în proporție de 90% de partenerii noștri instituționali din mai toată Europa”.

Expertul român în fiscalitate Gabriel Biriș este unul dintre obișnuiții Forumului. Între două dezbateri, ne-am întrebat și dacă am putea oare avea așa ceva în România.

„Sunt aici pentru a patra oară. Este o onoare să fii invitat la acest forum, dat fiind nivelul invitaților. Într-adevăr, este un consum de timp destul de mare, e destul de dificil de ajuns aici, dar valoarea adăugată este mare, mai ales pentru că oamenii pe care îi asculți te ajută să înțelegi încotro se îndreaptă regiunea și lumea. Evident că ar fi posibil așa ceva și la noi, și încercări au fost. Dar un astfel de eveniment fără implicarea directă a guvernului și a instituțiilor statului este imposibil. Ca să nu mai vorbim de faptul că aici este implicată mult și diplomația poloneză. Nu cred că un asemenea nivel de reprezentare este posibil fără implicarea guvernului în a trimite invitații și fără a cauționa practic un astfel de forum”. 

Dar la ce i-ar trebui României o conferință de o asemenea amploare? Pentru că, după cum spune fondatorul Zygmunt Berdychowski, aceasta este o adevărată fereastră pentru Polonia.

„Este un loc în care Polonia se expune pe ea însăși. Este un adevărat salon de expoziție în care putem arăta ce reușim să facem și de ce putem fi mândri în Polonia. Dar și ce putem face în viitor”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele