Ministrul britanic al Apărării a fost demis

25
2 minute de lectură

Premierul britanic, Theresa May, l-a demis pe ministrul Apărării Gavin Williamson din cauza unei scurgeri de informații cu privire la o decizie luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Național de Securitate al Marii Britanii, în legătură cu compania chineză de telecomunicații Huawei.

Decizia a venit după o anchetă internă ce a avut menirea de a stabili cum a aflat Daily Telegraph faptul că Guvernul va acorda Huawei acces la segmente din noua rețea mobilă 5G.

„În această seară, premierul i-a cerut lui Gavin Williamson să părăsească Guvernul, după ce și-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a ocupa funcția de secretar al Apărării și membru al Cabinetului“, se arată într-un comunicat guvernamental, citat de CNN.

„Decizia premierului a fost adoptată ca urmare a conduitei ministrului în cadrul unei investigații privind circumstanțele unei dezvăluiri neautorizate de informații rezultate în urma unei ședințe a Consiliului Național de Securitate“, se arată în continuare.

Williamson a negat ferm că ar fi sursa scurgerii de informații, într-o postare pe contul său de Twitter.

„Îmi pare rău că se crede că scurgerile recente de informații din Consiliul Național de Securitate au la origine Departamentul meu. Cred cu tărie că nu așa stau lucrurile“, a spus el, adăugând: „Neg cu fermitate orice implicare a mea și sunt convins că o investigație oficială aprofundată m-ar fi exonerat“.

Williamson a precizat că a decis să nu accepte oferta premierului Theresa May de a demisiona, pentru că acest lucru ar fi sugerat că-și recunoaște vina.

Informația publicată de Daily Telegraph este una controversată în contextul în care unele țări, între care în principal Statele Unite, susțin că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru a spiona.

Compania chineză, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume, a negat în mod repetat aceste acuzații. În timp ce Australia a blocat accesul companiei chineze la noile sale rețele 5G, Huawei a făcut numeroase demersuri pentru a convinge Marea Britanie că echipamentele sale pot fi folosite în condiții de siguranță.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele