O mare pe un butoi de pulbere

În orice jar mocnit, din când în când mai izbucnește câte o flacără. În conflictul ruso-ucrainean, una tocmai s-a aprins. Întrebarea e dacă se va propaga sau se va retrage. 

MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 13: Ukrainian troops from Donbass battalion train with small arms on March 13, 2015 outside Mariupol, Ukraine. The Minsk ll ceasefire agreement, which has continued to hold despite being violated more than 1,000 times, is nearing the one month mark. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Ceea ce părea o traversare de rutină a strâmtorii Kerci s-a dovedit un motiv de ridicare bruscă a tensiunii între Rusia și Ucraina. În versiunea rusă, marinarii ucraineni au trecut prin apele teritoriale rusești și au refuzat să se conformeze somațiilor. Rușii chiar i-au dat la televizor pe trei dintre marinarii ucraineni reținuți, care povesteau – sub amenințare, susține Kievul – exact varianta rusă. În varianta ucraineană, cele trei vase ucrainene erau în apele internaționale de tranzit și asupra lor rușii au deschis focul, rănind trei marinari. Cine are dreptate? Nu se știe, deși teoretic ar trebui să existe înregistrările mesajelor radio transmise între ruși și ucraineni. 

Oricum însă, comunitatea internațională a reacționat coerent. Grupul din prezent și cel succesor ale statelor membre ale Consiliului de Securitate ONU (Germania, Marea Britanie, Franța, Polonia, Olanda, Suedia, Belgia și Italia) s-au plasat ostentativ de partea Ucrainei, după ședința consacrată incidentului, și au cerut Rusiei să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Care-i miza?

Strâmtoarea Kerci este singurul pasaj maritim prin care se poate ajunge în Marea Azov. La rândul ei, Marea Azov este folosită la comun de cele două state care au țărmul la ea, Rusia și Ucraina. Ucrainenii exportă prin porturile sale de la Marea Azov, mai ales prin Mariupol, multe dintre mărfurile sale. 

Și aici intervine problema. De când cu anexarea Crimeei, valurile parcă nu mai sunt la fel în Marea Azov. Sunt delimitări pe care Rusia încearcă să le impună și la care Ucraina încearcă să se opună. De aceea, probabil, și neînțelegerea privind locul prin care traversau cele trei nave ucrainene.

Cert e că rușii au dat câteva lovituri succesive economiei ucrainene, după ce au mai gâtuit puțin strâmtoarea. Volumul exporturilor prin Mariupol s-a redus, una dintre metode fiind de-a dreptul fizică. Știți pasajele de autostradă pe sub care nu pot trece mașinile mai înalte de trei sau patru metri. Așa au făcut și rușii. Au făcut un pod peste strâmtoarea Kerci, pe sub care navele mai mari ucrainene nu mai pot trece. Iată un motiv pentru care tensiunea ruso-ucraineană era deja mare în zonă.

Podul din strâmtoarea Kerci aflat în construcție, mai 2018/ VMorozoff – Wikimapia.

Nici ucrainenii nu au stat cu mâinile în sân. Anul acesta, liderul separatiștilor proruși din Donbas și Luhansk a murit într-o explozie dintr-un bar din estul Ucrainei. Iar de curând, la nivel diplomatic, Kievul a înregistrat o victorie de proporții, reușind să scoată Biserica Ortodoxă ucraineană de sub tutela canonică a Moscovei.

Lege marțială instant

Ucrainenii au reacționat prompt la conflictul din strâmtoarea Kerci. Președintele Poroșenko a promulgat legea marțială, parlamentul a aprobat-o, scurt, a doua zi după incident. Nu a fost o reacție disproporționată? – se întreabă unii ucraineni, dar și reprezentanții unor cancelarii occidentale, dornici de o aplanare a animozităților. Argumentul lor este că Poroșenko va candida la un nou mandat de președinte, iar imaginea sa este destul de erodată. Legea marțială însă, în această perioadă preelectorală – alegerile sunt programate în martie – ar putea să îl mai ajute.

Oricum, legea marțială își extinde tentaculele până la granița cu România. Mai exact, sunt zece regiuni ucrainene sub legea marțială, și anume toate care au graniță cu Federația Rusă. Dar ucrainenii consideră probabil că și regiunea Odessa se învecinează cu Federația Rusă, din moment ce are graniță cu republica separatistă transnistreană de la Tiraspol, de unde, la o adică, rușii ar putea ataca Ucraina. În consecință, județele Galați și Tulcea sunt la graniță cu județul Ismail din regiunea Odessa, județ aflat sub legea marțială. Este pentru prima oară când în Ucraina se proclamă legea marțială, ceea ce îi dă armatei dreptul de a interzice protestele și grevele și de a mobiliza civilii în caz de război.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele