Ordonanțe virusate

187
5 minute de lectură

Curtea Constituțională (CCR) a mai dat o lovitură scenariului anticipatelor, prin respingerea ordonanței de urgență (OUG) care reglementa acest subiect. Nu trebuie să ne mire prea mult.

Liderii Partidului Național Liberal (PNL) trebuiau să își dea seama din start că CCR nu îi va lăsa să facă anticipate. E jenant să îl faci bucuros pe Marcel Ciolacu.

Judecătorii constituționali au declarat neconstituțională ordonanța de urgență pentru alegerile anticipate, adoptată de guvernul Orban cu o zi înainte de demitere, considerând ordonanța neconstituțională în ansamblul său.

Este a doua decizie a CCR care pune piedici alegerilor parlamentare anticipate, creând astfel un deficit de imagine destul de mare pentru președintele Iohannis și pentru PNL.

OUG a fost declarată neconstituțională integral, atât pe formă, cât și pe fond. Decizia a fost adoptată cu 8-1, singura care a votat pentru admiterea OUG fiind judecătoarea Simina Tănăsescu.

O asemenea majoritate reliefează amatorismul juridic al guvernului și al PNL.

Demn de remarcat este că judecătorii critică mai multe articole ale Ordonanței, dar nu și pe cele referitoare la posibilitatea convocării alegerilor anticipate într-un termen mai scurt decât cel maxim, de 90 de zile, prevăzut de Constituție (guvernul dorea 50 de zile).

A fost eliminată și posibilitatea de a ține alegerile parlamentare concomitent cu cele locale.

Motivația este încălcarea articolului 36 din Constituție, care prevede că pot vota cei care au 18 ani și nu pot vota condamnații și cei alienați mintal. În comunicatul CCR se vorbește despre încălcarea dreptului la liberă exprimare, fiind considerată greoaie procedura de vot simultan.

Judecătorii CCR mai arată că se încalcă și articolul 37 din Constituție, referitor la condițiile de vârstă și celelalte condiții pe care trebuie să le îndeplinească candidații la Camera Deputaților și la Senat. Forul constituțional consideră că alegerile simultane, locale și parlamentare, limitează posibilitatea de a candida și a fi ales într-o funcție locală și națională. Ar fi fost prima oară în istoria României de după 1989 când intervenea o asemenea suprapunere.

CCR a acceptat dublarea numărului de mandate parlamentare pentru diaspora.

Curtea a eliminat posibilitatea alegătorului de a vota în orice secție de votare, independent de circumscripţia electorală unde îşi are domiciliul sau reşedinţa. Mai mult decât atât, ptrintr-o astfel de prevedere se încuraja turismul electoral, atât de criticat de PNL și de alte partide.

O altă deficiență importantă a OUG este faptul că nu respectă recomandările Comisiei de la Veneţia în materie electorală.

Aceste recomandări arată că modificarea sistemelor de scrutin tebuie să se realizeze cu cel puțin un an înainte de alegeri.

Este cam ridicol pentru guvern și PNL să facă același lucru pe care l–au reproșat de atâtea ori PSD-ului, dar, probabil, este o rămășiță a nostalgicilor lui Crin Antonescu și ai USL. Tot Comisia de la Veneția a demolat proiectul de constituție fantasmagoric al marelui lider de Tulcea, soț de comisar european.

Și ar mai fi o problemă, reliefată de articolul 115 din Constituție. Conform alin. 4 din acest articol „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

Alin. 6 arată că „ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Aceste douǎ alineate au fost încălcate de toate guvernele de după 1989.

PNL o ia pe urmele Partidului Național Țărănesc (PNȚ), crezând că „jos PSD” e totul, dar în multe privințe fac ca ei, pe lângă faptul că în ultima vreme primesc în partid destui foști PSD-iști.

Guvernarea CDR din perioada 1996 – 2000 s-a caracterizat în mare măsură prin incompetență și corupție. Victor Ciorbea a fost primul premier care a făcut exces de OUG. Nicolae Văcăroiu a fost mai ponderat.

Ceea ce mai trebuie să înțeleagă PNL este că PSD-iștii sunt mai vicleni și percep mai bine strada.

Din acest motiv, dacă voiau anticipate, trebuia să o facă în liniște.

Oricum acest scenariu a picat acum, din cauza problemei coronavirusului.  PNL riscă foarte mult în aceastǎ situație. Dacǎ se va descurca bine, va scoate în noiembrie un scor istoric, dacă nu, se poate repeta momentul decembrie 2016.

Concluzionăm prin douǎ proverbe:

„Diferenţa dintre un politician şi un om de stat constă în faptul că primul se gândeşte la următoarea alegere, iar cel de-al doilea, la următoarea generaţie.” (James Freeman Clerke – teolog și scriitor american)

„Cel care mută un munte începe întotdeauna să îndepărteze mai întâi pietrele mai mici.” (Confucius) ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele