Partidele de guvernământ din Germania au scăpat din dezastrul electoral

Colaps evitat

91
4 minute de lectură

Însă scrutinele din landuri subliniază diviziunea dintre Est și Vest

Foto: Agerpres / EPA

PE 1 SEPTEMBRIE, Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU) a obținut cel mai slab rezultat din Saxonia din ultimele trei decenii – iar cei loiali partidului, înghesuiți într-un restaurant sufocant din Dresda, l-au aclamat entuziaști. Asta, întrucât deși cota partidului de 32% a fost aproape cu o cincime mai mică decât la ultimul vot din 2014, a fost suficient să oprească Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, să câștige primele sale alegeri în landuri. O poveste similară s-a desfășurat în Brandenburg, un alt land din Est, unde social-democrații (SPD) la putere au repurtat o victorie la limită în fața AfD, cu doar puțin peste un sfert din voturi. Pe vremuri, SPD obținea o majoritate de voturi aici. Performanța AfD în Germania de Est a coborât însă ștacheta, în mod dramatic, pentru ceea ce alte partide consideră un succes.

Dezastrul a fost evitat, atunci? Probabila supraviețuire a partidelor de guvernământ din ambele landuri oferă un mic spațiu de respiro pentru coaliția federală a Germaniei, un mariaj nefericit între CDU (plus formațiunea-soră din Bavaria) și SPD. Annegret Kramp-Karrenbauer, lidera națională supusă presiunilor a CDU, îi poate mulțumi lui Michael Kretschmer, omologul ei din Saxonia, pentru că a condus partidul la victorie într-o campanie inspirată. Pentru SPD, divizat și în derivă, să fi pierdut Brandenburgul ar fi întunecat și mai mult starea de spirit în timp ce începe o campanie pentru alegerea unui lider care să îl înlocuiască pe cel pe care l-a dat afară în iunie. Mai mulți candidați încă doresc ca partidul să părăsească guvernul federal, iar o decizie în acest sens trebuie luată în decembrie. În cele două landuri, partidele de guvernământ încep acum sarcina grea de construire a unor coaliții. În Saxonia, singura opțiune a lui Kretschmer pare să fie o coaliție tip „Kenya” cu SPD și cu verzii (culoarea partidelor se asortează cu steagul țării), ceea ce ar lăsa mai multe formațiuni politice să participe la guvernare decât să rămână în afara ei. Diferențe mari asupra Educației, Ordinii publice și Energiei vor îngreuna negocierile; succesul nu este garantat. O combinație similară pare posibilă în Brandenburg. O coaliție tip Kenya în Saxonia-Anhalt cea învecinată a fost o experiență deplorabilă pentru toți. Însă artificiile incomode de guvernare sunt din ce în ce mai inevitabile dacă AfD urmează să fie eliminat din funcție, așa cum insistă toate celelalte partide. Până la sfârșitul anului, patru din cinci landuri din fosta Germanie de Est ar putea fi conduse de coaliții tripartite. Asta sprijină pretenția AfD că este singura alternativă reală.

Numeroși membri ai CDU saxon, poate ramura cea mai conservatoare din țară, se plâng de cordon sanitaire pe care conducerea lor l-a ridicat în jurul AfD. Însă radicalizarea populiștilor face imposibilă cooperarea: Andreas Kalbitz, liderul AfD din Brandenburg, a fost afectat pe toată durata campaniei de dovezi legate de fostele sale legături cu grupările neonaziste. Faptul că el a obținut oricum un scor de 24%, inclusiv de la 100.000 de non-votanți anteriori, ar trebui să pună mințile la contribuție. Partidul și-a dublat scorul în Brandenburg și aproape l-a triplat în Saxonia. În Saxonia, s-a clasat pe primul loc în rândul fiecărei grupe de vârstă sub 60 de ani. Aceasta poate reprezenta limita susținerii sale, care a fost, de fapt, la același nivel timp de doi ani. Hărțile electorale ale celor două landuri arată însă cele două jumătăți răsăritene ale acestora pictate aproape în întregime în culoarea albastru regal a partidului.

Asta a alimentat o conversație națională neliniștită despre persistența diviziunilor Est-Vest din Germania. Data de 9 noiembrie va marca a 30-a aniversare a căderii Zidului Berlinului (la doar două săptămâni după ce Turingia, un al treilea land estic, are alegeri). Ceea ce ar trebui să fie un moment de sărbătoare a unității germane poate deveni o ocazie de a sublinia diviziunile. ■


Acest articol a apărut în secțiunea Europa a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „Colaps evitat”.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele