Percheziții în două județe după profanarea crucilor eroilor români din cimitirul Valea Uzului

111
2 minute de lectură

Polițiștii fac, joi, percheziții în județele Bacău și Harghita în dosarul deschis în urma acoperirii crucilor eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului cu saci negri din plastic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Crețu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că perchezițiile se desfășoară pe raza județului Bacău.

„Polițiștii de la IPJ Bacău efectuează joi percheziții în județ legătură cu Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, sunt activități din cadrul anchetei”, a spus Crețu.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că percheziții similare au loc și în județul Harghita, fiind vizate persoanele care au acoperit cu saci negri de plastic crucile eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului.

Potrivit acestora, printre persoanele suspecte se numără femeia care în 2017 a protestat în timpul unei vizite a premierului Ungariei, Orban Viktor, la Universitatea de Vară de la Tusvanyos și a fost agresată de alți participanți la manifestare.

Săptămâna trecută, polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele