Phenianul ar putea avea capacitatea de a penetra scutul antirachetă Japonez

120
2 minute de lectură

Coreea de Nord pare să dezvolte focoase de rachete pentru a penetra scutul antirachetă ce apără Japonia, a declarat ministrul nipon al Apărării, Takeshi Iwaya, citat de The Guardian.

Ministrul a anunțat marți că țara sa crede că rachetele testate recent de Phenian sunt un nou tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune și, având în vedere traiectoriile neregulate pe care le-au avut în momentul testării, ar putea fi concepute pentru a penetra sistemele de apărare.

Recentele teste au alarmat Japonia, în timp ce președintele american, Donald Trump, a declarat că nu le consideră un element important.

Japonia și Statele Unite dețin sisteme antirachetă Aegis în Marea Japoniei, sistemele fiind dotate cu rachete de interceptare cu scopul de a distruge rachetele de atac în spațiu. Totodată, Japonia intenționează să construiască două sisteme Aegis pe uscat pentru a-și spori capacitățile de apărare ale scutului antirachetă.

Însă aceste sisteme sunt concepute să intercepteze proiectile aflate pe o traiectorie stabilă, orice variație de traiectorie putând pune probleme sistemelor Aegis.

Ultimele teste nord-coreene sunt în prezent analizate de Japonia împreună cu Statele Unite.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a discutat pe marginea acțiunilor nord-coreene într-o ședință privată, la cererea Germaniei, Franței și Marii Britanii. Cele trei țări au condamnat „lansările repetate și provocatoare“ drept o violare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

„Sancțiunile internaționale trebuie menținute și aplicate strict și în totalitate până când programele nuclear și balistic nord-coreene sunt desființate. Este vitală unitatea Consiliului de Securitate în ceea ce privește respectarea rezoluțiilor sale“, se arată într-un comunicat comun al celor trei state europene.

Testul de sâmbătă s-a efectuat la o zi după ce Coreea de Sud a anunțat că va încheia un pact de împărțire a informațiilor cu Japonia, pe fondul disputei comerciale dintre cele două țări. Iwaya și alți oficiali japonezi au catalogat decizia drept „irațională“ în contextul unei amenințări în creștere din partea Coreii de Nord.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele