
Data alegerilor locale nu a fost încă stabilită, însă, la consultările de la Palatul Victoria, care au avut loc în această săptămână, , liderilor partidelor politice li s-a propus data de 28 iunie. Premierul în exercițiu, Ludovic Orban, nu a obținut de la aceștia un acord, mai ales că PSD a refuzat să participe la consultări.

Dincolo de înțelegerile sau neînțelegerile politice, marea problemă a autorităților este gestionarea crizei declanșată de noul coronavirus.
Potrivit art. 151 din Codul administrativ, „mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav”, deci graba organizării acestor alegeri pe motiv că rămâne țara fără primari poate fi rezolvată cu o lege care chiar se justifică, dată fiind criza prin care trecem.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, în perioada sărbătorilor de Paște, 19 aprilie, epidemia cu noul coronavirus va atinge vârful. „Există un scenariu care spune că vom avea un vârf de Paște, apoi să scadă și să crească iar în noiembrie, ca și gripa. Nu știm ce scenariu va fi real, vom vedea în timp. Măsurile de prevenție pe care le luăm acum sunt pentru a cumpăra timp până la apariția vaccinului. Când începe un exod către România, avem două soluții: fie lăsăm totul deschis cu riscul răspândirii totale a virusului, fie luăm la graniță toate măsurile posibile. Noi mergem pe a doua: carantina și izolarea la graniță”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Campanie electorală online
În lipsa unui scenariu cert legat de evoluția situației, alegerile nu înseamnă doar ziua în care cetățenii votează, ci o precampanie și campanie electorală. Pe lângă faptul că politicienii, dacă nu sunt destul de abili să folosească fără ostentație tema coronavirusului în campanie, ar putea nu doar să piardă procente, dar să fie fugăriți, la propriu, de oameni. De aceea, liderul Pro România, Victor Ponta, crede că ar fi mai potrivit ca alegerile să aibă loc în septembrie. Și cele locale, și parlamentare.
„Alegeri înseamnă că eu, candidatul, mă duc și mă întâlnesc cu 1.000 de oameni, le strâng mâna, fac poze cu ei și mă duc la următorii. În ziua alegerilor ne bulucim cu toții în secțiile de votare care sunt în școli. Luăm hârtiile, le plimbăm, dăm mâna, luăm ștampila. Suntem nebuni? Este vreun mod de a răspândi mai ușor un virus decât într-o activitate de acest gen? Am interzis meciurile de fotbal, dar nu interzicem să facem campanie electorală? Aceste date trebuie să ne trezească”, a afirmat Ponta.
Criza coronavirusului poate da peste cap toate calculele politice făcute, toate sondajele. Iar dacă vreun politician va face imprudența să arate că-i este mai aproape haina decât cămașa, adică e mai interesat de câștigarea alegerilor, iar pentru asta promite că face poduri și unde nu sunt ape, decât de spaimele alegătorului, atunci acesta va fi în stare să-și dinamiteze propriul partid. Se așteaptă ca după sau concomitent cu criza din sănătate să fie și una economică.
PSD i-a înfipt lui Orban trandafirii în ogradă
Social-democrații profită din plin de situație și încearcă să-și tragă toată spuza pe turta lor. De la tribună declară, plini de responsabilitate, că sunt dispuși să facă orice pentru depășirea crizei. În practică, nu pierd nicio o ocazie să explice cât de slab e guvernul și să vestească apocalipsa.
„Prioritatea guvernului ar trebui să fie colaborarea politică pentru măsuri de combatere a coronavirusului, nu pe alegeri locale”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.
Apoi a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa guvernului și mesajul lui este perpetuat în rândul electoratului. Pe lângă amenințarea că liberalii taie pensiile și salariile, acum li s-a ivit încă o temă, nesperat de generoasă, pe care încearcă să o folosească din plin.
„PSD constată încă o dată că agenda politică a PNL este în totală contradicție cu prioritățile cetățenilor. Evoluțiile efectelor provocate de coronavirus sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar guvernul demonstrează că este nepregătit, total depășit de situație și incapabil să facă față corespunzător provocărilor din ce în ce mai stringente. PSD consideră că în acest moment prioritatea PNL și a premierului interimar ar trebui să fie aducerea tuturor forțelor politice la aceeași masă în vederea adoptării unui set de măsuri clare necesare protejării populației. Adâncirea crizei politice interne pe care PNL a creat-o, în mod artificial, prin forțarea alegerilor anticipate ar fi în totală contradicție cu mesajul de responsabilitate și siguranță pe care cetățenii îl așteaptă, în aceste zile, de la cei aflați la putere”, mai spune Ciolacu.
De cealaltă parte, președintele PNL și premier în exercițiu spune că a făcut calcule și că data propusă de el este cea mai potrivită. „În urma unei analize pe care am făcut-o, a rezultat ca cea mai probabilă dată 28 iunie. Față de discuțiile noastre anterioare, care dădeau ca dată probabilă 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente legate de derularea campaniei după creșterea temperaturilor astfel încât, în funcție de prognozele de evoluție a epidemiei, să avem un impact minim asupra campanei. Am ținut cont și de examenul de capacitate, de bacalaureat, care s-ar finaliza până în data de 28”, a explicat Ludovic Orban.
USR se retrage în online
Alianța USR-PLUS a anunțat că își suspendă toate activitățile de precampanie, nu mai distribuie materiale din ușă în ușă și nu mai ia legătura direct cu alegătorii, ci li se adresează online.
Dan Barna agreează data avansată de premier. „Se pare că 28 este data realistă în momentul de față. Noi am explicat că este important ca alegerile să fie cât de târziu se poate în luna iunie, pentru a spera că se va depăși vârful de criză în ceea ce înseamnă problema de sănătate publică”, a declarat liderul USR. Acesta nu respinge nici amânarea alegerilor în toamnă. Dacă situația va degenera, pentru că există acest risc, sperăm să nu se întâmple, și criza generată de coronavirus va afecta semnificativ societatea noastră, am pus pe masă și perspectiva amânării acestor alegeri locale undeva spre toamnă, pentru că e foarte clar că, dacă nu vom avea o scădere a fenomenului în luna mai, începutul lunii iunie, nu va avea nimeni chef de alegeri, în momentul în care fiecare va fi disperat să își protejeze părinții sau copiii”, precizat Barna.
El a spus că acum este momentul eliminării prevederilor referitoare la numărul minim de semnături care trebuie strânse în vederea înscrierii la alegeri. „Ideea că strângem 1% din semnături, cum este acum legea, adică din 18 milioane de alegători, să strângem 180.000 de semnături, este pur și simplu o modalitate certă de a distribui virusul. Și atunci am propus fie eliminarea în mod excepțional a semnăturilor, în momentul de față, în această situație, la aceste alegeri, fie o altă variantă intermediară. A rămas ca AEP să propună niște soluții, a fost o deschidere din partea guvernului pentru a rezolva problema semnăturilor”, a conchis liderul USR.
Dacă se vor amâna alegerile, USR are încă timp să încerce să introducă și alegerea primarilor din două tururi de scrutin.
UDMR are deja un primar
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că prioritatea numărul unu trebuie să fie sănătatea publică și toate măsurile care trebuie luate atât la nivel guvernamental, și dacă este cazul și în parlament, trebuie să fie pentru a proteja sănătatea cetățenilor. „Sigur, alegerile locale urmează să fie făcute, data cea mai apropiată când pot fi organizate aceste alegeri – propunerea noastră – este 14 iunie, înainte de Bacalaureat. Dacă nu se pot organiza pe data de 14 din cauza evoluției epidemiologice atunci o să căutăm o altă dată, cea de 28 iunie ar fi o altă dată, dar acest lucru înseamnă că se prelungește mandatul primarilor”, a spus liderul unional.
UDMR are deja un primar care va câștiga alegerile în Miercurea Ciuc. La scrutinul primar, deputatul Korodi Attila a fost ales de 72% dintre locuitori. El l-a învins pe Raduly Robert, aflat la al patrulea mandat. Dovada că maghiarii au alte criterii de alegere, nu discursul extremist, stă în faptul că nu au agreat afirmația lui Raduly. În timpul unei dezbateri electorale, acesta a spus că tatăl lui l-a învățat să nu se facă milițian și să nu-și ia nevastă româncă. Korodi, care a vorbit despre o nouă viziune, despre deschiderea instituțiilor, despre progres a fost preferatul alegătorilor.
Korodi vorbește română, maghiară, engleză și germanǎ și a fost ministru al mediului în guvernele Tăriceanu și Ungureanu.
Profețiile lui Băsescu
Fostul lider al PMP, Traian
Băsescu, crede că Dreapta se pregătește
pentru eșec.
„Alegerile locale se apropie vertiginos și
nimeni nu are inițiativa realizării unor alianțe pentru a contracara efectul
favorabil pentru PSD al alegerilor într-un singur tur.
PMP încearcă inutil să găsească formule prin
care să-i convingă pe liberali că alianța trebuie să funcționeze și dincolo de alegerea lui Nicușor Dan.
Se pare însă că orgoliile și lipsa de viziune vor
face din dreapta românească o victimă sigură a alegerilor locale, dând PSD
ocazia să-și marcheze revenirea printr-o victorie”, spune fostul șef al
statului.
Băsescu afirmă că liderilor partidelor de dreapta nu le lipsesc soluțiile legale și politice pentru a câștiga alegerile locale, ci le lipsește voința și mintea. ■
Francezii merg la vot
Duminică, în Franța au loc alegeri locale. Aproape 48 de milioane de persoane sunt chemate la urne, cu peste o jumătate de milion mai mulți decât la europarlamentarele de anul trecut. În data de 9 martie, guvernul francez excludea categoric amânarea alegerilor din cauza epidemiei cu noul coronavirus. Însă, cu peste o mie de cazuri confirmate și zeci de decese, sondajele sugerează că votanții ar fi tentați să stea acasă, arată RFI. ■