Riscuri în materie de competitivitate a exporturilor românești

18
2 minute de lectură

Cota de piață a exporturilor României a crescut cu 8,5 % în 2016 și cu 3,1 % în 2017. În perioada 2012-2017, aceasta a crescut cu 37 %, valoare care o plasează pe locul al doilea din UE după Irlanda și care  depășește cu mult creșterile din alte țări cu o situație similară. În perioada 2016-2017, creșterile cotei de piață a exporturilor s-au deplasat de la sectorul de mașini și echipamente la industria autovehiculelor și produsele minerale. Creșterea din acest din urmă sector a fost deosebit de puternică, deși nivelul de bază față de care s-a înregistrat aceasta a fost relativ scăzut, arată analiza Comisiei Europene intitulată ”Semestrul european – pachetul de iarnă (2019, n.r.): evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce privește îndeplinirea priorităților economice și sociale”, care reprezintă în fapt o evaluare anuală realizată de CE, a situației economice și sociale din statele membre.

Totodată, exporturile de servicii au continuat să se bazeze pe transporturi și telecomunicații.

În ceea ce privește calitatea, în ultimii 10 ani, România s-a specializat din ce în ce mai mult în produsele de medie tehnologie, care reprezintă acum aproape 50 % din exporturile totale de produse.

Performanța solidă a exporturilor României a fost susținută de prețuri de export scăzute, dar evoluțiile din ultima perioadă determină apariția de riscuri în materie de competitivitate a prețurilor. ”Prețul bunurilor exportate în moneda națională (măsurat prin deflatorul exporturilor de bunuri) a scăzut în fiecare an între 2013 și 2016, reluându-și creșterea în 2017, cu 3,5 %. În primele trei trimestre ale anului 2018, media anuală cu care prețul bunurilor exportate a crescut a fost de 3,7 %, 4,5 % și, respectiv, 5 % față de aceeași perioadă a anului precedent, cauzând preocupări cu privire la posibilitatea scăderii competitivității României în materie de prețuri,” precizează analiza CE.

Evoluția ratei reale efective de schimb, diminuată cu prețurile de export, indică, de asemenea, existența unor riscuri. Aceasta s-a depreciat începând din 2015, dar a început să se aprecieze în primul trimestru al anului 2018.

Depreciere treptată a monedei a atenuat într-o oarecare măsură efectul creșterii prețurilor de export. În perioada decembrie 2016-decembrie 2018, RON a scăzut cu 3 % față de euro. Această depreciere a compensat parțial creșterea prețurilor de export și a contribuit la performanțele puternice ale țării în ceea ce privește exporturile pe piețele din zona euro.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele