Sindicatele din penitenciare cer demiterea ministrului Justiției

46
4 minute de lectură

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) cere demiterea ministrului Justiţiei Tudorel Toader în urma prezentării autoevaluării pe care acesta și-a făcut-o în urmă cu o seară, în fapt, un bilanț al activității sale de doi ani la conducerea ministerului.   

“În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări “în execuţie”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 in realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani”, transmite Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat remis presei marți.

Recursul compensatoriu va readuce în penitenciar 70% dintre deținuți

Sindicaliştii spun că în mandatul Tudorel Toader la justiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare, a crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). Potrivit acestora, s-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

În paralel, avertizează sindicaliștii, peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu 7.000 de deţinuţi, după aplicarea legii recursului compensatoriu dar infractorii au fost retrimiși în comunitate de unde peste 70% se vor întoarce în penitenciar în următorii ani, nu înainte de a face noi victime şi a produce alte prejudicii.

Vasalizare și politizare

În mandatul Tudorel Toader, spun sindicaliștii, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deşi au fost anunţate mai multe astfel de proceduri care s-au desfăşurat parţial, dar n-au fost finalizate. ”Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar şi peste limita legală de 1 an şi aplică o politică de vasalizare şi politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani”, reclamă sindicaliștii din penitenciare.

Ei avertizează că deficitul de resurse umane este de circa 8.000 de angajaţi, ceea ce  generează în continuare ore suplimentare care nu sunt plătite și nu pot fi recuperate.

“Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale. Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii şi proceduri. Rezultate zero. Nici măcar un deţinut n-a fost inclus în programe de reintegrare socială finanţate şi implementate ca măsură de reducere a ratei recidivei. Secţiunea care se referă la investiţii din Raportul de activitate prezentat de către ministrul Toader oferă imaginea dezolantă a unor promisiuni neonorate aflate într-o veşnică stare de proiect (pag. 55). Rezultate zero. Nici măcar un loc de cazare în penitenciare nu a fost modernizat în mandatul Tudorel Toader şi ca urmare a măsurilor dispuse de către acesta”, arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

“În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă”, conchide Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele