Buletinul CYBERINT tratează tema influențării rezultatului alegerilor electorale cu ajutorul Internetului și social-media și trage un semnal de alarma asupra riscurilor geostrategice din mediul digital.
Potrivit documentului, SRI avertizează asupra riscurilor la care este supus statul român în contextul celor două scrutine electorale din 2019, subliniînd că există posibilitatea ca “actori cu relevanţă geostrategică să acționeze folosind capabilități cibernetice pentru a influența procesul electoral și, implicit, rezultatul alegerilor”.
Cele cinci scenarii prezentate în buletinul special CYBERINT 2019 sunt infectarea sistemelor IT utilizate în cadrul procesului electoral, interceptarea comunicaţiilor între misiunile diplomatice ale României şi Autoritatea Electorală Permanentă, operaţiuni de propagandă şi dezinformare online, distribuirea de documente cu caracter secret sau personal despre persoane publice şi atacuri cibernetice asupra unor instituţii de presă.
”Interferențele în alegeri ale unor actori cu relevanță geostrategică, care au utilizat inclusiv mijloace specifice spațiului cibernetic, au căpătat amploare încă din 2016, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Principalii factorii favorizanți pentru imixtiunea în alegeri sunt reprezentați de dezvoltarea tehnologiilor IT&C şi social media şi intersectarea acestora cu viața politică şi socială”, se precizează în partea introductivă a documentului respectiv.
”În ultimii cinci ani au fost identificate mai multe cazuri în care actori geostrategici s-au implicat prin folosirea unor capabilități cibernetice în influențarea rezultatului alegerilor din state de interes,” se mai arată în documentul menționat.