Sute de mii de irakieni cer plecarea trupelor americane

19
1 minut de lectură

Sute de mii de protestatari au ieșit, vineri, în stradă la Bagdad, cerând retragerea trupelor americane răspunzând apelului lansat de influentul cleric șiit Muqta al-Sadr, care a cerut organizarea unui „marș de un milion de oameni“, relatează CNN.

Familii întregi au ieșit pe străzi cu pancarte inscripționate cu lozinci precum „Nu Americii“ și „Nu ocupației“, într-o mare de steaguri irakiene. Protestatarii au fost înconjurați de forțele de securitate pe tot parcursul marșului, acestea fiind prezente iclusiv în perimetrul așa-numitei Zone Verzi, unde se află ambasada Statelor Unite.

Zona Verde a fost deseori vizată în atacuri cu rachete a căror frecvență a crescut după atacul american cu dronă în care au fost uciși cel mai puternic general iranian, Qasem Soleimani, și comandantul irakian susținut de Iran, Abu Mahdi al-Muhandis.

În urma acțiunii militare americane ce a avut loc la 3 ianuarie, tot mai multe voci au cerut retragerea Statelor Unite din Irak, numeroși cetățenii considerând prezența armată drept o încălcare a suveranității. Circa 5.000 de militari americani se află, în prezent, în Irak. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele