Abdicare istorică a Împăratului Japoniei

72

Împăratul Akihito al Japoniei și-a anunțat abdicarea și a susținut ultimul său discurs public în calitate de Împărat, într-o ceremonie ce a avut loc la Tokyo.

Akihito este primul monarh al Japoniei care abdică în peste 200 de ani.

Împăratul în vârstă de 85 de ani a primit permisiunea de a abdica după ce a spus că nu își mai poate exercita rolul din cauza stării precare de sănătate, relatează BBC.

Prințul moștenitor Naruhito va accede mâine la tron, începând o nouă eră în istoria Japoniei.

Împăratul Japoniei nu are prerogative politice și are un rol exclusiv simbolic. În ultimul său discurs, Akihito a urat „pace și prosperitate Japoniei și întregii lumi“.

„Sunt profund recunoscător poporului care m-a acceptat ca simbol și m-a susținut“, a spus el. „Împreună cu Împărăteasa, sperăm amândoi din toată inima că era Reiwa va fi pașnică și fructoasă și mă rog pentru bunăstarea și fericirea țării noastre și a oamenilor din lumea întreagă“, a continuat Împăratul.

Era Împăratului Akihito a fost marcată de contactul său cu oamenii suferinzi din cauza bolilor și a dezastrelor, fapt datorită căruia a fost foarte îndrăgit de poporul japonez.

Prințul Naruhito va deveni al 126-lea Împărat și va aduce țara în noua eră, Reiwa. Momentul va marca încheierea actualei ere, Heisei, care a început cu accederea la tron a lui Akihito, în 1989.

Naruhito, în vârstă de 59 de ani, a studiat la Universitatea Oxford și a devenit prinț moștenitor la vârsta de 28 de ani. În 1986 a cunoscut-o pe viitoarea lui soție, Prințesa Masako Owada. Cei doi s-au căsătorit în 1993.

Singurul copil al cuplului, Prințesa Aiko, s-a născut în 2001. Cu toate acestea, actuala lege din Japonia nu le permite femeilor să acceadă la tron, astfel că Prințesa nu este moștenitoarea tronului. Unchiul Prințesei, Prințul Fumihito este al doilea pe linia de succesiune la tron, urmat de vărul ei în vârstă de 12 ani, Prințul Hisahito.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele