Academia monastică a lui Steve Bannon neagă că e ceva necurat la mijloc

Alegațiile referitoare la o scrisoare falsificată sunt respinse ca „praf în ochi aruncat de stânga”

137
Former White House strategist Steve Bannon arrives for a political meeting in Rome, Italy, 21 March 2019. EPA/ETTORE FERRARI

Controverse academice

Ediția tipărită | Europa

23 mai 2019 | CERTOSA DI TRISULTI

PLANUL LUI Steve Bannon, fostul strateg-șef al lui Donald Trump, de a lansa o academie „alt-right”[1] (alt-dreapta, n.tr.), într-o mânăstire italiană, riscă acum să fie torpilat de autorități. Apar dovezile că un document-cheie folosit pentru a obține închirierea proprietății a fost falsificat.

Bannon plătește o chirie de 100.000 de euro pe an la o fostă mânăstire cartuziană, Certosa di Trisulti, situată în munții de la est de Roma. Proprietatea aparține statului. Dar, în februarie 2018, Ministerul Artelor și Patrimoniului din Italia a acordat un contract de închiriere pe 19 ani unei organizații non-profit cu sediul, pe atunci, la Roma, Dignitatis Humanae Institute (DHI), al cărui curator este Bannon. Două organisme oficiale anchetează concesiunea: departamentul procurorului general și Curtea regională a auditorilor din Lazio, regiunea din jurul Romei unde se află mânăstirea. Un oficial spune că ministerul nu exclude posibilitatea de a revoca contractul de închiriere.

Bannon a descris Academia pentru Occidentul Iudeo-Creștin, pe care institutul plănuiește să o deschidă la mânăstire, în toamna aceasta, ca pe „o școală de gladiatori pentru războinicii culturali”. Benjamin Harnwell, directorul DHI, spune că institutul său va oferi un curs de masterat care include predarea filosofiei, a teologiei, a istoriei și a economiei. Bannon va răspunde personal de cursurile suplimentare în aspectele practice ale conducerii politice.

DHI a preluat mânăstirea după o licitație publică. Oferta institutului a fost însoțită de un plan de afaceri și de o scrisoare de susținere, furnizată, aparent, de filiala din Gibraltar a unei instituții financiare daneze, Jyske Bank. Dar, în 7 mai, cotidianul italian La Repubblica a publicat o declarație a Jyske Bank conform căreia scrisoarea este un fals. Directorul executiv al Jyske Bank din Gibraltar, Lars Jensen, confirmă declarația. „Este o scrisoare falsă, redactată de nu știu cine,” a declarat el pentru The Economist săptămâna aceasta. Semnătura se presupune a fi cea a „unei doamne care nu mai este în bancă de ani de zile. Rolul ei a fost de asistentă, iar în scrisoare apare ca directoare sau ceva asemănător. Așa că este un fals evident”, a spus el.

Harnwell admite că știrea despre declarația băncii „m-a lovit în plex”. Dar Bannon a declarat pentru The Economist că „totul este, de fapt, în întregime legitim… toate astea nu sunt decât praf în ochi, aruncat de stânga”. Planul de afaceri a fost crucial totuși pentru succesul ofertei DHI, pe care ministerul a evaluat-o folosind un sistem de punctaj. Pentru a se califica la licitație, institutul avea nevoie de cel puțin 60 de puncte. A obținut 72,6. Dar, dintre acestea, 17,8 au fost acordate pentru planul de afaceri. Deci, dacă planul va fi invalidat, întrucât „scrisoarea de certificare” de la bancă se va dovedi falsă, autoritățile ar putea revoca închirierea.

Controversa în jurul planului de afaceri al DHI este doar una dintr-o serie de lovituri pe care le-a primit institutul în ultimele luni. Din luna decembrie, președintele DHI, Luca Volontè, un fost politician creștin-democrat, este judecat la Milano, fiind acuzat că ar fi primit o mită de 2,4 milioane de euro din surse private și publice din Azerbaidjan. Volontè ar fi fost plătit pentru a contribui la blocarea criticilor față de abuzurile comise în privința drepturilor omului în Azerbaidjan, ca membru al adunării parlamentare a Consiliului Europei. El neagă orice vină.

Harnwell a fondat DHI în 2008 și a obținut sprijin de la o serie de catolici de vază. Printre aceștia, se numără conservatori, precum Austin Ruse, președintele Centrului pentru familie și drepturile omului din America, și liberali, ca lordul Alton, un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie și fost politician liberal-democrat. Harnwell admite însă că, de când Bannon a început să aibă un rol tot mai vizibil, mulți dintre membrii și oficialii săi liberali, inclusiv lordul Alton, s-au retras. Ultimul care a plecat a fost un prelat de la Vatican, cardinalul Peter Turkson.

Așa cum recunoaște deschis Harnwell, preluarea de către institut a (mânăstirii, n.tr.) Certosa (sau Chartreuse) din Trisulti a adus cu ea responsabilități foarte mari. Fondată la începutul secolului al XIII-lea, în zonele împădurite dintr-o parte a Italiei renumită pentru eremiții și misticii ei, pentru abații și mânăstiri, complexul se întinde pe 86.000 de metri pătrați – dimensiunea a 12 terenuri de fotbal. Cuprinde o moară de apă, o fitofarmacie, o biserică decorată cu fresce elaborate și un labirint verde.

Dar acoperișurile ei au urgentă nevoie de reparații, iar apa se infiltrează în mai multe locuri. În oferta sa, DHI s-a angajat să cheltuiască alte 1,9 milioane de euro pentru restaurare. Bannon spune că, dincolo de disputa privind contractul de închiriere, grija sa principală este „să mă asigur că pot strânge toate resursele necesare pentru a restaura mânăstirea așa cum ar trebui să fie”.

Autoritatea locală a mai pus gaz peste foc, cerând suma de 86.000 de euro pe an ca impozit pe proprietate și pentru colectarea deșeurilor. Pe Bannon nu îl deranjează asta. „Nu am cum să nu fiu entuziasmat”, spune el. Probabil că va avea și mai multe motive de entuziasm pe viitor.

Acest articol a apărut în secțiunea Europa din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Controverse academice”


[1] Alt-right = Alt-dreapta, sau dreapta conservatoare americană, termen care desemnează o parte din extrema dreaptă americană, care respinge conservatorismul clasic și militează în favoarea apărării albilor, a sexismului, a antisemitismului, a teoriei conspirației și se opun imigrației.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele