Home Business Adio, Arcelor Mittal de la Galați! Cine vine în locul tău?

Adio, Arcelor Mittal de la Galați! Cine vine în locul tău?

0
Adio, Arcelor Mittal de la Galați! Cine vine în locul tău?
20 de angajati de la Uzina Aglomerare Furnale, punct de lucru cu risc ridicat de explozie de la Mittal Steel Galati, au plecat de la lucru pentru a participa la greva generala a siderurgistilor, in fata principalei porti de acces in combinat, joi, 19 aprilie 2007. OVIDIU IORDACHI / MEDIAFA FOTO
4 minute de lectură

Abia acum putem regreta plecarea numărului 1 pe plan mondial de la cel mai important combinat siderurgic din România. Pentru că Arcelor Mittal este, din toate punctele de vedere, lider mondial pe piața produselor siderurgice, cu o producție de 97 de milioane de tone și o cifră de afaceri de 72 de miliarde de dolari.

Arcelor Mittal a fost criticată de multe ori în România pentru administrarea combinatului din Galați. A închis mai multe capacități de producție, a făcut restructurări de personal, dar a rămas în România. Până anul acesta. Atunci când pleacă numărul 1 mondial ai cel puțin două probleme care ridică două semne de întrebare: de ce pleacă? Ar fi putut face ceva statul român pentru a păstra investitorul la Galați? Niciunul dintre guvernele României de după anul 1999 (anul privatizării Sidex) nu a excelat în a oferi un mediu favorabil pentru investitori și companii. Desele schimbări legislative au descurajat mediul de afaceri. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că vânzarea Sidex are vreo legătură cu administrația din România. Este vorba despre o decizie luată la nivelul grupului Arcelor Mittal, care a anunțat că va cumpăra un producător italian, Ilva, care produce un portofoliu de mărfuri din aceeași gamă cu Sidex Galați. Cu alte cuvinte, Arcelor Mittal se mută de la Galați în Italia, dar respectând regulile europene. Reguli care obligă Arcelor Mittal să vândă fabrici din România, Macedonia, Cehia, Luxemburg, Belgia și Italia. Multe vânzări pentru o singură achiziție, dar Comisia Europeană numește acest proces „pachetul de compensare“. 

Garanții europene pentru continuarea activității la Sidex 

Culmea este că oficialii europeni au reușit să impună Arcelor Mittal o serie de condiții extrem de avantajoase României. Adică vânzătorii se obligă să îl sprijine financiar pe viitorul proprietar (deși este greu de înțeles felul în care s-ar putea acorda acest sprijin) și, mai important, se obligă să existe un proces transparent de vânzare. Iar Comisia Europeană exclude varianta ca viitorul proprietar să închidă combinatul. Motivul este simplu: Comisia Europeană apără concurența pe piață.

Arcelor Mittal pleacă de la Sidex, dar cine va fi noul proprietar? Nu există încă un răspuns. Poate doar câteva dorințe. Dintre marii producători europeni din industria siderurgică, cei mai interesanți ar fi Voestalpine, din Austria, și Tenaris, companie înregistrată în Luxemburg, care mai deține câteva firme în România Silcotub, Donasid Călărași, Tubinox București, dar există surse care vorbesc despre un interes pentru această tranzacție din partea unui consorțiu ucraineano-italian. Orice anticipare este însă hazardată. Potențialii cumpărători vor avea în vedere segmentarea producției, complementaritatea cu propriile produse, dar vor fi avantajați de oferta bogată pe care o au la dispoziție. Pentru că, să nu uităm, Arcelor Mittal are de vânzare șase fabrici din Europa. În România mai deține trei unități, la Hunedoara, Iași și Roman.

Este neclar dacă, temporar, în această tranzacție, va fi nevoie de implicarea statului român, care se bate cu pumnul în piept că dorește să aibă un rol activ în economie, chiar și prin înființarea de companii. Un lucru este sigur acum, și anume acela că Arcelor Mittal, numărul 1 în lume, pleacă de la cel mai important combinat siderurgic din România.

Principalii producători europeni (milioane dolari) 

  • Arcelor Mittal – 72.603
  • Voestalpine – 15.465
  • Norsk Hydro – 10.424
  • Tenaris – 9.467
  • Norilsk Nickel – 7.708
  • Novolipetsk Steel – 6.902
  • KGHM – 5.783
  • Severstal – 5.508
  • Eregli Demir Celik – 4.919

Cei mai mari producători mondiali de oțel (milioane tone metrice) 

  • Arcelor Mittal – 97,03
  • China Baowu Group (China) – 65,39
  • NSSMC (Japonia) – 47,36

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here