Adrian Țuțuianu: Liviu Dragnea e convins că poate câștiga alegerile prezidențiale

1763
14 minute de lectură

A trecut ceva vreme de la excluderea dv. din PSD până la intrarea în Pro România. Replierea, oarecum lentă, arată oare că ați sperat că veți fi reabilitat sau, dimpotrivă, că mesajele dvs. vor atrage susținători?

N-a fost o reacție întârziată din partea mea, a fost o reacție extrem de dură la adresa lui Liviu Dragnea și a camarilei care-l înconjoară. Am fost exclus din Partidul Social Democrat pentru că am avut curajul să exprim niște poziții critice la adresa guvernării și la adresa unora dintre miniștri, precum și față de modul în care liderii partidului s-au comportat în momente absolut speciale, cum ar fi acela al desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru. Am dat mesaje foarte clare. Sunt oameni mai cunoscuți care vin spre Pro România, unde sunt și eu astăzi, dar sunt și foarte mulți membri de rând ai Partidului Social Democrat, oameni care nu au făcut politică și care se alătură demersului nostru. Pentru că ceea ce am criticat am criticat cu bună-credință și observând cu atenție ceea ce se întâmplă la guvernare.

De ce ați ales să fiți critic doar în ședințele de pe plan local și nu v-ați exprimat și în forul de la centru?

M-am exprimat cu privire la calitatea guvernării și în foruri locale, și în foruri centrale. Ceea ce s-a întâmplat a fost că discuțiile din interiorul PSD Dâmbovița, pe care le-am avut cu primarii, cu consilierii locali, cu cei județeni, au fost înregistrare din dispoziția aceluiași Liviu Dragnea și a lui Codrin Ștefănescu pentru a fi folosite ca pretext în vederea excluderii mele din partid.

Nu am fost niciodată un critic al partidului în spațiul public, pentru că am considerat că este corect, este colegial ca lucrurile să fie discutate mai întâi în interior. Numai în măsura în care ele nu-și găsesc o rezolvare poți să ieși cu asemenea subiecte în spațiul public.

Și, cu toate acestea, v-au exclus.

M-au executat din înregistrări, ceea ce este extrem de periculos, pentru că s-a creat un precedent nu doar pentru Partidul Social Democrat, ci, probabil, și pentru alții: atunci când vrei să elimini un concurent politic, îl înregistrezi, aduci discuția în spațiul public și spui că a adus prejudiciu de imagine partidului.

Să trecem la întrebări mai prietenești: nu vă e teamă că veți fi considerat traseist? Cum e aerul în Pro România, după PSD? E respirabil? Există viață politică după PSD?

Traseist nu am cum să fiu considerat. Am fost 20 de ani în Partidul Social Democrat. Nu am plecat eu din partid, am fost exclus. Am mers spre Pro România din două motivații. Prima motivație: Pro România este un partid de centru-stânga, cu o nuanță social-liberală în zona de economie; un partid în care mă regăsesc doctrinar cu tot ceea ce am făcut de 20 de ani. Și, în al doilea rând: am plecat alături de colegii mei cu care am fost în Partidul Social Democrat și care au fost excluși sau marginalizați de camarila lui Liviu Dragnea.

În toată Europa se înregistrează un declin al partidelor de stânga. Ce viitor credeți că mai au acestea?

Lucrurile se vor echilibra. Nu poate exista o societate democratică fără să existe stânga și dreapta. Sigur că nu mai sunt diferențe atât de mari între ceea ce este stânga și ceea ce este dreapta. Dar eu cred că așa cum un om are nevoie de ambele mâini, și societatea omenească are nevoie de o reprezentare a ambelor tendințe: și stânga, și dreapta. Important e ca evoluțiile democratice să continue și-n România, și-n altă parte și să ne ferim de ceea ce înseamnă extreme: și pe stânga, și pe dreapta. Prin urmare, eu cred că stânga europeană se află astăzi într-un moment de dificultate, dar sunt convins că se vor găsi soluții și se vor găsi și lideri capabili să ridice partidele de stânga în fiecare dintre țările europene și să dea valențe noi la ceea ce înseamnă stânga și centru-stânga în Europa sau în altă parte.

Antamați parteneriate cu celelalte partide ale opoziției pentru debarcarea PSD-ALDE?

Lucrurile acestea le vom vedea în evoluția lor. Cred că este important, la momentul acesta, să creăm o opoziție cât mai solidă la modul în care Liviu Dragnea și echipa lui guvernează astăzi România. Cred că pasul cel mai important ar fi cel de a crea o majoritate în Camera Deputaților, care să-l înlăture de la conducerea Camerei pe Liviu Dragnea. În acel moment, sigur că o parte din puterea foarte mare pe care o are astăzi va fi diminuată și evoluțiile politice vor căpăta un curs diferit de cel de astăzi.

E realist programul de guvernare al PSD? A fost doar un program pentru câștigarea de voturi?

Programul de guvernare pe care l-am prezentat în campania din 2016 a fost foarte bun. Dar, dincolo de programul de guvernare, cred că a contat foarte mult implicarea unor oameni de pe plan local, cum sunt și eu, au contat foarte mult rezultatele guvernării Victor Ponta, pentru că noi am vorbit în campania electorală de Victor Ponta, în antiteză cu rezultatele proaste – consider eu – ale guvernării Cioloș. Oamenii au făcut diferența și au venit spre Partidul Social Democrat, convinși fiind că partidul nu e unul de oameni perfecți, dar care are calitatea de a guverna foarte bine ori de câte ori a avut ocazia. Din păcate, și atributul acesta al unei guvernări performante a fost stricat în ultimii doi ani de Liviu Dragnea și de cei pe care i-a numit în funcții; majoritatea dintre ei, pentru că sunt și câțiva oameni foarte buni în fiecare dintre aceste guvernări, trei la număr până acum. Ceea ce e grav este faptul că, dacă în programul de guvernare discutam de anumite lucruri și de anumite etape legate de implementare, el a suferit modificări pe parcurs. Sunt lucruri care nu au fost respectate. Trebuia ca, la începutul anului 2018, să-i scutim de impozit pe cei care dețin autoturisme sub o anumită capacitate cilindrică. Și pe deținătorii de tractoare, la fel.  Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat. Pe de altă parte, sunt promisiuni care nu au fost puse în aplicare în domeniul dezvoltării economice. Există o proiecție clară de investiții, care nu au fost la nivelul pe care l-am scontat. Fondul Național de Dezvoltare ar fi trebuit să funcționeze, deja, de un an și jumătate. Nu este nici astăzi operațional. Nu s-a pus în aplicare un program de dezvoltare a industriei naționale de apărare, în acord și cu nevoile Armatei române și cu nevoile de export ale acestei țări. Vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că în județul Dâmbovița sunt trei societăți comerciale importante din industria națională de apărare și ar fi trebuit ca în 2019 să ne aflăm deja în derularea unui program național de producție de transportoare blindate la Moreni și nu s-a semnat nici măcar un acord de principiu cu partenerul străin.

Mai mult, au apărut elemente noi, care nu au fost prevăzute în programul cu care PSD a câștigat alegerile: ofensiva împotriva Justiției.

Discuția cu justiția este mult mai complicată. În principiu, un program de guvernare nu este imuabil. El trebuie să se adapteze permanent la evoluțiile economice, sociale, politice din societate.

La nici o lună de la câștigarea alegerilor? Ce „evoluții” erau în Justiție să le impună?

În Justiție trebuie făcute anumite modificări, trebuie să punem în aplicare deciziile Curții Constituționale, prin care texte din Codul penal și din Codul de procedură penală au fost declarate neconstituționale. Trebuie, de asemenea, să punem în legislația internă norme europene, cum sunt cele care privesc prezumția de nevinovăție. Dar mai cred că în acești ani s-a discutat prea mult de Justiție fără niciun fel de eficiență și ținând cont doar de interesele unui singur om. Chiar și demersurile corecte făcute în această direcție au primit imediat o reacție dură din partea societății, pentru că au fost văzute tot timpul ca fiind soluții pentru un singur om.

Care credeți că e viitorul lui Liviu Dragnea în PSD? Dar în politică?

Păi, anul acesta o să-l vedem pe Liviu Dragnea candidat la alegerile prezidențiale. Sunt destui care îl împing în această direcție și chiar el are convingerea că poate câștiga în aceste alegeri. Personal, nu cred că se va întâmpla și eșecul de la prezidențiale va genera o cădere și mai mare a Partidului Social Democrat în preferințele electoratului. Nu știu ce va face cu problemele din Justiție. Părerea mea este că multe dintre ele vor fi rezolvate și că în anul 2020, și la alegerile locale, și la cele parlamentare, Partidul Social Democrat îl va avea în frunte tot pe Liviu Dragnea, lucru care va fi decontat în mod serios în fața electoratului român. De fapt, pe Liviu Dragnea nu-l interesează nici evoluția României, nici a propriului partid, ci îl interesează rămânerea cu orice preț la butoanele puterii.

Cum sunt tratate în PSD sondajele care arată căderea partidului de la 54-55%, cât avea în februarie 2017, la 30 la sută?   

30% este scorul unui sondaj binevoitor. Sunt și sondaje care vorbesc de o cădere mai mare, care arată că partidul ar fi astăzi la 25%-27%.

Vorbiți de sondajele interne din PSD?

Eu vorbesc de sondaje pe care le cunosc eu și de sondaje care sunt publice. Ceea ce trebuie să observăm este – indiferent dacă este 30% sau 27%, ceea ce este mai puțin important – tendința de scădere în preferințele electoratului, în condițiile în care unele dintre măsuri sunt bune și cu impact social: legat de pensii, de salarii. Lucrul acesta se datorează tot faptului că opinia publică a perceput că singura temă a guvernării este Justiția. N-am discutat de drumuri, de apă, de străzi, de fonduri europene, de spitale. Probabil că tendința aceasta de scădere va continua până la un nivel la care partidul nu mai poate conta în ecuația de putere de după 2020. Dacă se va reuși să se ducă guvernarea până atunci. Indiferent care vor fi evoluțiile, PSD va rămâne un partid care va conta, pentru că are o bază solidă în zona pensionarilor, a persoanelor mai vulnerabile, care vor rămâne alături de Partidul Social Democrat.

Pro România cui i se adresează? Cărui electorat? 

Pro România se adresează celor care cred în stânga, dar într-o stângă mai modernă, mai pro-europeană, o stângă cu mai puține probleme pe care le aduce din trecut, cu oameni profesioniști și care au în vedere două aspecte: pe de o parte, nevoia unor politici mai liberale în zona economiei. Iar Victor Ponta a demonstrat lucrul acesta în 2014: a adoptat un Cod fiscal apreciat de tot mediul de afaceri român. În al doilea rând, nevoia de a sprijini categoriile sociale defavorizate, pensionarii și, în general, pe toți cei care au mai mult de suferit în urma unor evoluții economice care nu au fost totdeauna foarte bune.

Pro România are deschidere europeană și sunt convins că vor veni alături de noi mulți dintre cei care au susținut PSD, dar și mici întreprinzători, oameni de afaceri, intelectualitate, pentru că intelectualitatea trebuie să fie în mod natural pe partea stângă, așa cum este în toată lumea. Eu cred că, după câțiva ani, dacă vom reuși să consolidăm acest partid, va fi principalul partid al orașelor, așa cum este normal. În general, social-democrația trăiește acolo unde sunt comunități mari, unde sunt orașe, intelectuali și nu invers, cum se întâmplă astăzi în România.

Ați spus că în Pro România vor veni senatori, deputați, foști miniștri, foști europarlamentari. Din PSD?  

Tocmai astăzi s-a alăturat Pro România fostul prim-ministru Mihai Tudose. Probabil că, nu probabil, sigur, vor veni în zilele următoare deputați, senatori, foști miniștri, foști europarlamentari. Și nu neapărat pentru că începe sesiunea parlamentară, ci pentru că oamenii văd că direcția în care merge Partidul Social Democrat nu este cea corectă, văd că în partid nu există niciun fel de răspuns la plecări, la excluderi și se continuă în aceeași direcție a ignorării problemelor. Și atunci, sunt convins că unii vor veni acum, unii vor veni în perioada următoare și, probabil, cei mai mulți vor veni după ce vor avea loc alegerile europarlamentare. Dacă reușim să scoate un scor de 8%-10%, atunci partidul se validează în fața electoratului și din ce în ce mai mulți vor veni alături de Pro România.


Candidatul la prezidențiale?

Eu sper să găsim în partid sau în afara partidului un candidat care împărtășește valorile acestea de centru-stânga și care să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale. Ar fi o tragedie ca în turul doi să alegem pe principiul răului mai mic între domnul Iohannis și Liviu Dragnea.

Nume?

Doamna Gabriela Firea poate fi un candidat susținut de Pro România, pentru că nu va putea candida decât ca independent. Corina Crețu poate fi alt candidat susținut de Pro România. Sorin Câmpeanu poate fi al treilea nume. Și, cred eu, domnul Tăriceanu, dacă se desprinde de actuala coaliție, ar putea să primească susținerea Pro România, cu o coaliție ceva mai largă care l-ar duce în turul doi.

Dora Vulcan
Dora Vulcan a intrat în presă în 1992, după un stagiu la departamentul de strategie al unei campanii prezidențiale. A lucrat la agenția de știri a cotidianului România liberă, la secția de politică internă și apoi la cea de investigații, focusată pe domeniul justiției și pe ingerința politicului în anchetele penale. A fost stringer la BBC România și consultant de presă la Comisia Națională de Informatică a Guvernului României. A scris la Revista 22 despre plagiatele din mediul universitar.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele