Agenţi CIA, implicaţi în atacul ce a vizat ambasada nord-coreeană din Madrid

1 minut de lectură

Cel puţin doi dintre indivizii care au participat în februarie la atacul comis în incinta ambasadei Coreei de Nord din Spania sunt membri ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, anunţă surse din cadrul serviciilor secrete spaniole.

„Cel puţin doi dintre cei zece agresori, care au lovit şi interogat cele opt persoane din misiunea diplomatică, au fost identificaţi şi au legături cu servicii secrete din Statele Unite“, afirmă un reprezentant al Centrului Naţional de Informaţii din Spania (CNI), citat de cotidianul El Pais.

Poliţia şi Guvernul Spaniei nu au confirmat oficial producerea atacului din 22 februarie. Potrivit cotidianului El Pais, zece indivizi au pătruns în ambasada Coreei de Nord din Madrid, au sechestrat câţiva angajaţi şi au sustras documente, calculatoare şi telefoane.

Agenţia Centrală de Informaţii a negat orice implicare în incident, dar surse guvernamentale de la Madrid consideră „neconvingător“ răspunsul CIA.

Dacă se va demonstra că CIA se află în spatele atacului, cazul riscă să genereze o criză diplomatică gravă între Madrid şi Washington. Surse guvernamentale spaniole au catalogat drept „inacceptabilă“ o acţiune neautorizată a unui serviciu secret american pe teritoriul Spaniei.

Sursele citate de presa spaniolă suspectează că obiectivul atacului a fost obţinerea de informaţii despre Kim Hyok Chol, fostul ambasador nord-coreean în Spania. Kim Hyok Chol a fost expulzat din Spania la 19 septembrie 2017, după testele nucleare efectuate de Coreea de Nord.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele