ALDE, partidul pe care Tăriceanu l-a vrut balama…

87
5 minute de lectură
Foto: Agerpres

„ALDE ar fi trebuit să se înrădăcineze ca autenticul partid liberal care să apere capitalul românesc și să-i apere pe români de abuzuri. Măsurile economice bune luate în guvernarea asta și pozițiile noastre la derapajele PSD ne legitimau pentru asta. Acum soarta noastră este să fim înghițiți de Ponta?“, constata, zilele trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Un răspuns rapid ar fi da.

Iar un răspuns ușor mai elaborat ar fi: da, pentru că nici ALDE nu e un partid liberal și nici Ponta nu a părăsit PSD pentru a se plimba prin parc și a sta departe de putere.

Fostul premier a devenit un pericol pentru PSD și ALDE din clipa în care a început să joace în afara lor.

Și nu pentru că e un politician-minune, nici pentru că vine cu o ofertă credibilă și de substanță, nici pentru că ar asista cu îngrijorare la derapajele țării sub acest tip de guvernare și fibra sa morală l-ar împinge la acțiune. Chiar nu!

Sămânța pericolului pe care îl reprezintă Victor Ponta pentru PSD și ALDE a fost sădită din vreme tocmai de binomul de lideri Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Primul a făcut-o prin modul în care a deformat în timp record structurile partidului și cel în care a făcut selecția de cadre în interior și pentru pozițiile din guvern. Astăzi, social-democrații culeg roadele.

Celălalt a făcut-o direct pe planșeta de proiectare a formațiunii sale.

Partid de locomotivă, ALDE s-a născut lipsit de o sumedenie de filtre interne și piloni care să îi confere o structură, iar pe deasupra s-a cristalizat în jurul unui lider lipsit de toate caracteristicile pentru a poza ca atare.

Din acest punct de vedere, o criză de proporții devine inevitabil testul suprem de turnesol pentru orice entitate de o asemenea factură.

Nu e de mirare că, așa cum a recunoscut Teodor Meleșcanu recent, decizia privind sprijinirea unui candidat la prezidențiale precum Mircea Diaconu, deci altul decât Călin Popescu Tăriceanu, le-a fost trimisă în plic membrilor, căci ce e mai irelevant în ALDE decât să fii altceva decât șeful partidului? „Nimeni nu știe cum s-a ajuns și nimeni nu a discutat în forurile partidului despre această temă. Sunt vicepreședinte al ALDE și am aflat întâmplător, într-o discuție care nu îmi era destinată mie și am făcut ochii foarte mari“, sună versiunea expusă de Meleșcanu.

Criza a venit în 26 mai și de atunci ea pune probleme existențiale și pentru PSD, și pentru ALDE.

Pentru asta, oameni ca Daniel Zamfir și Teodor Meleșcanu ar trebui să le „mulțumească“ întâi de toate celor din propria curte (alături de care au defilat mult și fără probleme) și abia apoi să arunce blesteme prin vecini.

Sigur că e ușor jenant să ajungi în situația de a te vedea înghițit de partidul de pripas coagulat în jurul lui Victor Ponta și Mihai Tudose, dar nici să te cramponezi de efecte fără să te duci direct la cauză nu te proiectează într-o lumină mai favorabilă.

Oricum, viziunea unuia ca Daniel Zamfir și-a dat măsura amatorismului în clipa în care a avansat ideea de a se prezenta pe cont propriu în cursa pentru prezidențiale.

Fie omul nu înțelege ce se petrece cu ALDE, fie are o agendă proprie și paralelă cu cea a formațiunii pentru prezentul și viitorul căreia se arată atât de îngrijorat; un detaliu, iată, ce merită urmărit.

La rece vorbind, ALDE trăiește în această perioadă probabil ultimul moment în care mai poate trăi bucuria de a avea un sens. Doar că sensul ăsta nu e pentru sine, ci pentru alții.

PSDăncilă va căuta să se servească din ALDE cu acele câteva felii care pot contribui la menținerea pe linie de plutire a guvernării tot mai precare, iar Victor Ponta vede în formațiunea lui Tăriceanu cel mult un punct de sprijin pentru tumbele pe care le face în parlament pentru a-și spori presiunea asupra PSD, dar și în relația cu celelalte forțe de opoziție. Cu alte cuvinte, toată lumea se pregătește să spună „Adio, ALDE!“. Urmează un moment de singurătate pe care Tăriceanu și l-a pregătit din clipa în care a semnat actele de înființare a partidului-marionetă, deși urmărise să-l facă balama. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele