Home Business Analiștii financiari avertizează: pericol de inflație, devalorizare și creștere a dobânzilor

Analiștii financiari avertizează: pericol de inflație, devalorizare și creștere a dobânzilor

0
Analiștii financiari avertizează: pericol de inflație, devalorizare și creștere a dobânzilor
Foto: Pixabay.com
5 minute de lectură

Persistența inflației, creșterea ratelor dobânzilor și conjunctura externă complicată au influențat negativ atât încrederea analiștilor în evoluția economiei românești în luna mai, cât și așteptările acestora pentru următoarele luni.

de Adrian Codîrlașu, președinte Societatea CFA România

Majoritatea membrilor societății analiștilor financiari certificați (CFA) se așteaptă la o încetinire a creșterii economice și la o devalorizare a leului dincolo de pragul de 4,7 lei pentru un euro, în următoarele 12 luni.

Percepția analiștilor privind evoluția macroeconomică a României s-a deterioat în mai cu 8 puncte, față de luna anterioară, până la valoarea de 41,5%. In exercitiul din luna mai 2018, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania, care reflectă atât percepția privind starea actuală a economiei, cât și estimările privind evoluția sa în următoarele 12 luni a scăzut cu 25,1 puncte, față de anul trecut.

Proprietățile imobiliare, risc de supraevaluare

În esență degradarea indicatorului s-a datorat mai degrabă înrăutățirii perspectivei economiei românești, decât unor condiții defavorabile actuale. De pildă 72,5% din respondenți consider că situația mediului de afaceri se va înrăutăți în următoarele 12 luni, în timp ce numai 5% se așteaptă la o îmbunătățire. Mai puțin de un sfert dintre analiști (22,5%) se așteaptă la o menținere a situației la nivelul actual. . Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. În ce privește îmbunătățirea situației angajaților din România doar 2,5% întrezăresc o îmbunătățire, 30% o înrăutățire, în timp ce 40% prevăd o menținere a situației actuale. În privința evoluției averii personale a românilor, unde sunt incluse și veniturile din plasamente financiare și investițiile în proprietăți imobiliare, 45% dintre analiști sunt pesimiști, estimând o scădere a acesteia, iar restul văd fie o menținere a acesteia la același nivel (37,5%), fie o sporire a acesteia (17,5%). De latfel rezultatul poate fi explicat și prin faptul că 48,7% dintre anaști consider că prețurile proprietăților imobiliare din marile orașe sunt supraevaluate, cee ace, în condițiile unei tesniuni în economie, ar putea duce la o corecție.

În ciuda tensiunilor evidente din economia globală, majoritatea analiștilor români (67,5%) se așteaptă la menținerea normalității, doar 10 % estimând o înrăutățire a peisajului macroeconomic.

Presiuni inflaționiste

În privința inflației din România membrii societății CFA manifestă îngrijorare, reflectată de faptul că majoritatea (55%) se așteaptă la o intensificare a creșterii prețurilor în următoarele 12 luni, iar 35% estimează o temperare a inflației.

Scorul aproape categoric al așteptărilor negative privind inflația poate fi explicat, pe de o parte, prin influența negativă a devalorizării leului asupra prețurilor produselor din import și a unor tarife calculate în euro, sau de temerea privind efcetul negative pe care l-ar avea seceta asupra prețurilor alimentelor. Pe de altă parte analiștii se așteaptă la presiuni inflaționiste rezultate din războiul comercial în plină desfășurare, care, prin impunerea unor tarife vamale mai mari, poate scumpi multe produse de import. Nu în ultimul rând 46% dintre analiști se așteaptă și la o urcare a cotațiilor petrolului, ceea ca ar avea ca efect scumpirea carburanților și, ulterior, creșterea costurilor cu transportul.

Consens: dobânzile cresc

În privința estimărilor privind evoluția ratelor dobânzilor în piața financiară românească domnește consensul. 92,5% dintre analiști estimează o creștere a dobânzilor, nimeni nu întrezărește o scădere a acestora. Consensul este reflexul logic al îngrijorării privind evoluția inflației, dar și al evoluției politicilor monetare al marilor bănci centrale, care măresc dobânzile de politică monetară. Aceeași luciditate transpare și din perspectiva analiștilor privind evoluția monedei naționale. Aproape toți analiștii estimează că în următoarele 12 luni leul se va deprecia, doar 2,5% dintre aceștia estimând o întărire a monedei naționale în fața euro. În medie prognozele privind cursul leului indică o devalorizare a acestuia în jurul valorii de 4,70 lei față de euro.

În esență, indicatorul care măsoară condițiile curente a scăzut față de luna anterioară cu 9,5 puncte, până la valoarea de 56,9 puncte. Față de aceeași perioadă a anului trecut scăderea este mai accentuate, reflectând o deterioare a condițiilor curente din mediu de afaceri românesc.  Indicatorul anticipatiilor a scazut și el cu 7,2 puncte până la valoarea de 33,8 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,1 puncte).

Există însă și o anticipare calmă privind viitorul zonei euro, puțini (12,5%) se așteaptă la un exit al unei țări din club, în timp ce majoritatea 77,5% văd o stabilitate a acestuia în forma actuală.

Indicatorul de încredere, lansat de Societatea CFA în urmă cu șapte ani, reflectă anticipațiile analiștilor cu privire la evolutia viitoare (cu un orizont de un an) a economiei romanesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here