Anticipatele, ca o eliberare

12
9 minute de lectură

PNL are dreptate când spune că vrea anticipate pentru că nu poate guverna cu un parlament în care nu poate să facă mai nimic. Social-democrații au dreptate să nu vrea anticipate pentru că vor ieși șifonați rău de la urne.

Foto: Bogdan Cristel

Deși, la urma urmei, probabilitatea ca tot opoziția să îi pască și dacă alegerile parlamentare ar fi la termen, în toamnă, este relativ mare. În fond, fiecare partid este îndreptățit să lupte cu arme legale, nu neapărat morale, pentru a-și atinge scopul, acela de a fi la putere și de a se impune.

Așa se face că anticipatele sunt un scop în sine și un mijloc în același timp pentru PNL. Ludovic Orban reușește ceea ce altor politicieni, cu mai multe pretenții, nu le-a ieșit: să bifeze pas cu pas marile scopuri pe care și le-a propus: răsturnarea guvernului Dăncilă, înscăunarea propriului guvern și tentativa de declanșare a alegerilor anticipate.

S-au înțeles sau nu liberalii cu cei de la PSD pentru ca fiecare să își ia partea? Unele surse spun că da. Evident, public, liderii celor două partide neagă categoric. Și dacă ar fi așa, nu ar avea cum să o recunoască public. Liberalii trebuie să își apere blazonul și să îl curețe de mâzga USL, iar social-democrații trebuie să arate ce opoziție dură fac, fără milă pentru cei care vor să sărăcească pensionarii și să îi priveze pe copii de alocații majorate. „Este o minciună gogonată, ca multe alte minciuni care au fost lansate de diverse site-uri sau posturi. Singurul obiectiv al PNL este acela de a scăpa România de PSD şi de a asigura o guvernare responsabilă, pro-europeană, care să asigure dezvoltarea României”, cataloghează Ludovic Orban informația că s-ar fi înțeles cu PSD. „Ce înțelegere să facem? Înțelegere ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în parlament. Atunci aș fi spus că suspicionăm o anumită înțelegere. Dar cât timp totul se joacă în parlament, la CCR, despre ce înțelegere? Eu îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-și dea demisia. Dacă dorește alegeri anticipate, să-și dea demisia, să nu se bazeze pe PSD”, declara și Marcel Ciolacu. Și totuși, liberalii chiar se bazează pe PSD. Ludovic Orban se bazează totuși pe PSD, pe care l-a hărțuit cu angajări de răspundere până a obținut ce a dorit: moțiune de cenzură. NU e mai puțin adevărat că și PSD a ales răul cel mai mic: probabilitatea anticipatelor, dar măcar e aproape sigur că rămâne cu primari aleși într-un singur tur. Social-democrații se consolează cu opoziția, în fond își mai trag sufletul, se organizează, fac curățenie, iar noua conducere are timp să pună în ordine lucrurile. Cu câteva victorii esențiale, cum ar fi păstrarea sistemului de vot într-un singur tur, Marcel Ciolacu poate sta liniștit în opoziție, pentru început. Are aproape garantate sprijinul, și recunoștința, liderilor locali ai PSD, al primarilor, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Ba e chiar esențial. Dacă ne uităm mai bine, liberalii și social-democrații își sunt indispensabili unii celorlalți. Social-democrații au nevoie de liberali pentru a se redresa și a-și asigura continuitatea ca partid puternic ancorat în primării și consilii județene. Liberalii au nevoie de social-democrați pentru a ajunge la anticipate. Adică, mai pe românește spus, au nevoie să le respingă cei de la PSD două guverne. E deja lucru cert că tot Orban va fi și a doua, și a treia propunere de prim-ministru. Liberalii  merg pe o logică pe care a explicat-o Ludovic Orban însuși: „Dacă după ce ne-au dat jos prin moțiune de cenzură vor vota învestirea aceluiași guvern, înseamnă că trebuie să se caute. Și oricum va râde toată țara de ei!”. Sigur, deocamdată vorbim doar de o probabilitate mărită pentru anticipate cu o moțiune adoptată și un prim guvern Orban demis. Dar nimic nu garantează, totuși, că se va ajunge la anticipate. Rămâne de văzut.

Victor Ponta – eternul imprevizibil

Și iată-l din nou pe Victor Ponta încercându-și norocul. Joacă în stilul consacrat, la derută, promițând și parcă nu, lăsând toate variantele deschise, invitându-te să o iei pe o pistă atât de evidentă, încât te întrebi dacă nu e o capcană. În seara de dinaintea votului pe moțiune, când negocierile erau pe ultima sută de metri și cele mai fine reglaje se puneau la punct, Victor Ponta posta… a la Victor Ponta: „Asa cum am spus: un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale romanilor la Sanatate si Educatie – este un Guvern care trebuie pedepsit; in Parlament si la vot de catre cetatenii afectati in mod direct!”. Ultima oară când a jucat așa (ironia sorții), la formarea guvernului Orban, Victor Ponta a pierdut. E de urmărit ce se va întâmpla de data aceasta.

USR-PLUS, câștigători și nu prea

Încă o dată, liberalii și social-democrații confiscă scena politică și își reglează împreună și/sau separat interesele. Cei de la USR-PLUS par, la acest moment, pe dinafară. Dacă rămânem pe varianta alegerilor primarilor într-un singur tur, le va fi extrem de greu să acceadă la funcții de edil-șef. Ei nu au primari și vor trebui să vină cu niște personalități locale cu totul și cu totul speciale pentru a câștiga astfel de funcții, ceea ce va fi extrem de dificil. Doar la București ar avea șanse mai mari să joace un rol important. Pe de altă parte, în eventualitatea anticipatelor, s-ar putea ca totuși câștigurile lor să fie mai mici decât estimaseră inițial. USR-PLUS sunt departe de forma de la europarlamentare și nu s-au regăsit încă. Au nevoie de o strategie bine articulată și de lideri charismatici, ca să reconfirme.

Când începe PNL să guverneze de-a binelea

Foto: Bogdan Cristel

PNL e la guvernare, dar nu la putere, ca să îl parafrazăm pe Liviu Dragnea. Și doar anticipatele l-ar putea elibera de acest rol ingrat. Și-a angajat de suficiente ori răspunderea pentru a demonstra că altfel nu poate și că PSD îi pune bețe în roate. A dat, dintr-un foc, cu o seară înainte de votul pe moțiunea de cenzură, suficiente ordonanțe de urgență pentru a arăta ce dorește. Are nevoie de un parlament prietenos. Interesant este că unele dintre aceste ordonanțe au mai degrabă tente social-democrate. Se referă la bilete pentru ca pensionarii să meargă la băi sau la programul Prima Casă. Semnalul este clar, liberalii vor să contracareze acuzațiile PSD că vor să taie și să spânzure după anticipate. Și totuși, abia după anticipate –dacă acestea vor fi organizate – vor putea liberalii și să guverneze, și să fie la putere. Eventual, în mod responsabil și cu mai puține stângăcii și accente populiste. Și cu mai multă marjă de manevră și libertate. Un guvern nou va trebui să spună exact ce se poate și ce nu, mai ales în ceea ce privește veniturile populației. Deocamdată, Ludovic Orban și ai lui nu au putut decât să susțină, cu jumătate de gură și fără prea multe nuanțe, că la capitolul pensii vor respecta legile în vigoare. Supremul act de curaj, foarte stângaci, de altfel scos pe piață, a fost să pună în discuție amânarea pensionării în cazul celor care vor să mai muncească. Dar problema pensiilor rămâne una extrem de delicată, greu de spus de unde vor fi bani pentru majorarea din septembrie, iar un guvern pe care îl pândesc după colț alegerile din toamnă nu va putea lua măsuri radicale, ci ar lungi boala. Ca și cu amânarea majorării alocațiilor pentru copii. Deși Ludovic Orban făcuse apel la parlamentari să nu mai aprobe măsuri fără susținere financiară, nici măcar propriii colegi de partid nu l-au ascultat și nu au avut curajul să voteze împotrivă. Cu astfel de jumătăți de măsură într-un context economic intern și extern care stă pe un butoi de pulbere, e greu să crezi că lucrurile vor mai putea fi ținute sub control.

Liberalii vor guverna abia după anticipate. ■
 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele