Argumentul în favoarea libertății de exprimare la serviciu

Social media și locul de muncă

35
5 minute de lectură

Companiile ar trebui să fie oprite din încercările de a-și reduce angajații la tăcere

Foto: pixabay

POȚI într-adevăr să îți pierzi slujba pentru postarea unei opinii pe Twitter sau chiar pentru că ai dat un „like” pe mesajul altcuiva? Pe cât de surprinzător ar putea fi pentru angajați, care se așteaptă ca firmele să le tolereze orele ciudate de lucru, gusturile privind cafelele și animalele lor de companie, răspunsul este adeseori da. Pascal Besselink, un avocat în dreptul muncii din Olanda, socotește că aproximativ una din 10 din concedierile bruște au de-a face cu comportamentul de pe platformele de social media.

Opiniile controversate erau odată exprimate în baruri după muncă și nu mergeau mai departe. Astăzi Twitter și alte rețele de social media transmit gândurile angajaților; ele facilitează și ca orice persoană care se simte ofensată să organizeze un mob și să se răzbune împotriva celui care a postat și a angajatorului său. Firmele nervoase răspund prin a concedia autorul ofensei. Unele, precum General Motors, au introdus coduri de conduită prin care urmăresc ce comentează angajații chiar și când aceștia nu sunt la serviciu.

O firmă ar putea să își judece interesul propriu în mod corect atunci când pedepsește angajați care protestează. Asociația Națională de Baschet Americană (NBA) probabil a pierdut sute de milioane de dolari în acest sezon din cauza unui boicot chinezesc impus după ce managerul general al echipei Houston Rockets a comentat pe Twitter în sprijinul democrației din Hong Kong. Concedierea lui ar fi fost scumpă, de asemenea — însă nu la fel de scumpă.

Deși nu este în mod necesar în interesul companiilor de a permite libertatea de opinie, este în mod clar în interesul societății. Libertatea de exprimare, inclusiv cea a angajaților, este baza democrației. În acest moment, angajații sunt prea ușor reduși la tăcere.

În țări precum America, majoritatea angajaților au o slabă protecție împotriva angajatorilor punitivi. În alte țări, legile scrise pentru a proteja libertatea de religie sunt extinse pentru a guverna și alte credințe și puncte de vedere. Judecătorii britanici au decis că veganismul etic merită protecție legală. S-a considerat însă că un institut a acționat legal când nu a reînnoit contractul unei cercetătoare după ce aceasta a scris pe Twitter că sexul biologic nu poate fi schimbat. Această evoluție de la caz-la-caz face ca angajatorii și angajații să nu fie siguri privind ce puncte de vedere sunt acceptabile și unde.

În scrierea unor reguli mai clare, legiuitorii trebuie să rețină că a ofensa și a hărțui sunt două lucruri diferite. Nu este rezonabil pentru companii să încerce să prevină ca angajații lor să își exprime dezacordul privind căsătoriile gay, indiferent cât de tare ar obiecta alții — cel puțin dacă acest lucru nu este relevant pentru serviciul lor. Însă un angajat care spune în mod repetat la serviciu că persoanele gay sunt blestemate, chiar după ce i s-a spus să se oprească, a trecut linia spre hărțuire. Ar trebui să fie suficient pentru concediere.

Există de asemenea o diferență între ceea ce oamenii fac la serviciu și ceea ce fac în afara lui. Exprimarea este ca un cod de îmbrăcăminte. Dacă companiile pot cere că angajații lor să arate prezentabil atunci când sunt la serviciu, ele ar trebui să poată restricționa ce spun ei și unde, atât timp cât sunt clare și corecte privind acest lucru. După ce oamenii se duc acasă însă, ei ar trebui să își exprime părerile liber, la fel ca și faptul că sunt liberi să se schimbe în blugi și în tricou. O femeie concediată în 2004 de o firmă de imobiliare pentru că avea un sticker pe mașină care îl susținea pe John Kerry a fost tratată incorect. Situația e mai complicată când vorbim de persoane publice precum staruri sportive, care în fapt își vând atât imaginea, cât și munca lor.

Firmele vor face lobby să își păstreze libertățile. Însă adoptarea unor legi robuste împotriva concedierii incorecte, care protejează libertatea de exprimare, le-ar ajuta să se apere de mulțimile furioase și de guvernul chinez. Politicienii ar trebui să se țină tari. Mulți se plâng că oamenii pe care îi reprezintă au devenit atât de ideologici și de tribali, încât au uitat cum să discute cu cei care au puncte de vedere opuse. Spațiile geografice și tehnologice sunt din ce în ce mai segregate. Aceasta înseamnă că este cu atât mai important ca oamenii să se confrunte cu puncte diferite de vedere la serviciu — și în special în afara acestuia.■


Acest articol a apărut în secțiunea Lideri a ediției tipărite, sub titlul „Muncind de la nouă la cinci”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele