Arrivederci, Mario, bonjour, Christine

36
5 minute de lectură

Cu măiestria sa pragmatică, Mario Draghi părăsește BCE în stilul său bine-cunoscut… și cu o cască prusacă

Foto: Getty Images / Guliver

Mario Draghi, bancherul central care și-a început mandatul coborând ratele dobânzilor, și-l încheie menținând un pachet de stimulare a economiei zonei euro. Nu întâmplător el a insistat, la ultima sa confeință de presă în calitate de șef al băncii centrale europene, asupra nevoii de armonizare a politicii monetare cu cea fiscală. În opinia sa, șlefuită în lupta cu o criză financiară brutală, el consideră că o reformă esențială a zonei euro este necesară construcția unei instituții centralizate fiscale, care să aibe puteri suficiente pentru a impune politici fiscale echilibrate. 

Politica fiscală activă ar putea duce la creșterea ratelor dobânzii

Vorbind cu ocazia unei sărbători de adio la Frankfurt, Mario Draghi, președintele, pe final de mandat, al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că politica monetară își poate atinge în continuare obiectivul, dar a adăugat că poate face acest lucru mai rapid și cu mai puține efecte secundare, în cazul în care politicile fiscale sunt aliniate cu aceasta.

„Ceea ce unește boardul BCE a fost întotdeauna – și va fi întotdeauna – mult mai puternic decât orice l-ar putea despărți“, a spus Draghi în observațiile sale pregătite. „O politică fiscală mai activă în zona euro ar face posibilă ajustarea mai rapidă a politicilor noastre și ar putea conduce la rate mai mari ale dobânzii”, a comentat Draghi, un mesaj pentru cei care-i reproșează politica ratelor de dobânzi negative.

Fără mesaje legate de politica monetară

Au lipsit însă noi mesaje noile semnale de politică monetară, deoarece discuțiile s-au axat, în principal, pe moștenirea lui Draghi. Ultima întâlnire a boardului BCE sub bagheta lui Draghi a evitat orice modificări la poziția politicii monetare și nu a schimbat evaluările macroeconomice.

Alt apel la politici fiscale

Nu este surprinzător că ar trebui adoptate alte instrumente pentru susținerea creșterii economice, în special politici fiscale favorabile. De reținut este că Draghi a făcut aluzie la o ieșire din exercițiul de menținere a unei rate scăzute a dobânzii, provocată de cheltuielile fiscale mai mari. Cuvântul „fiscal“ a fost menționat de cinci ori în declarația introductivă, similar cu reuniunile anterioare.

BCE se așteaptă ca economia din zona euro să rămână blocată la un nivel scăzut

În general, estimarea BCE a perspectivei inflației și creșterii economice nu s-a schimbat prea mult de la ședința din septembrie. Draghi a continuat să reitereze riscurile unei încetiniri a creșterii și o preocupare pentru inflația prea mică în zona euro, în timp ce se referea la piețele forței de muncă încordate. Cu toate acestea, așteptările managerilor din octombrie, exprimate de indicele specific  Purchasing Managers’ Index (PMI),  au indicat cele mai slabe presiuni inflaționiste din ultimii ani, iar slăbiciunea recentă a sectorului de servicii nu indică o revenire la creșterea potențială prea curând. Această părere pare a fi împărtășită de BCE, cu o creștere moderată, dar pozitivă, preconizată să se extindă în trimestrul al patrulea al anului. Cu privire la criza din cadrul Consiliului de Conducere, el a râs pur și simplu, spunând că dezacordul era normal, iar „trecutul este trecut“. În presa germană, Draghi a folosit aceeași replică („geschenkt ist geschenkt”), afirmând că el nu ar mai returna casca prusacă pe care ziarul german Bild i-a oferit-o odată și vrea să-i fie înapoiată. Se pare că acea cască prusacă va intra în bagajele de plecare ale lui Draghi.

Plăcut retras, fără pretenții, analitic și faptic. Așa este cunoscut Draghi că a jucat în ultimii opt ani.În final, Draghi și-a apărat mandatul spunând că, dacă ar fi să se gândească la un lucru cu care să se mândrească acesta ar fi că ”nu s-a dat bătut” niciodată în timpul cât a condus banca centrală a Europei.

La ce să ne așteptăm din partea lui Lagarde?

Privind în viitor, principalele sarcini pentru Christine Lagarde vor fi repararea fisurilor din interiorul Consiliului de Conducere, pentru a începe revizuirea strategică, care ar putea conduce, în cele din urmă, la o oarecare recalibrare a definiției stabilității prețurilor și la stabilirea, dacă politica monetară pro-activă din ultimele câteva luni este încă eficientă, la limita inferioară a ratelor dobânzii (negative).

Deocamdată, pentru întreaga piață financiară Draghi va rămâne omul care a adus BCE la niveluri profesionale superioare, în termeni de comunicare, configurare instituțională și metode de instrumentare a politicii monetare. Draghi va rămâne președintele BCE care a salvat zona euro de la destrămare, folosind doar forța cuvintelor. Referitor la viitorul său, acesta a spus: „Întrebați-o pe soția mea”. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele