Ascensiunea mașinilor financiare

Stăpânii Universului

43
8 minute de lectură

Uitați-l pe Gordon Gekko! Computerele iau din ce în ce mai multe decizii pe piețele financiare

Foto: pixabay

SARCINA piețelor de capital este de a procesa informații astfel încât fondurile să curgă spre cele mai bune proiecte și firme. Aceasta face ca finanțele de înalt nivel să pară simple; în realitate sunt dinamice și amețitoare. Ele reflectă o lume în schimbare. Piețele de azi, de exemplu, se confruntă cu un război comercial și cu dobânzi mici. Însă reflectă și schimbări în interiorul lumii financiare, care se reinventează constant într-o luptă perpetuă de a câștiga un avantaj competitiv. După cum menționăm în briefing-ul nostru, ultima revoluție este în plină derulare. Mașinile preiau controlul investițiilor – nu doar activitatea de rutină de cumpărare și vânzare a acțiunilor, dar și chestiuni de mare importanță, precum monitorizarea economiei și alocarea de capital.

Fondurile conduse de computere care aplică regulile setate de oameni reprezintă 35% din piața bursieră americană, 60% din activele instituționale de acțiuni și 60% din activitatea de tranzacționare. Noi programe de inteligență artificială își scriu de asemenea propriile reguli de investire, în feluri în care stăpânii lor umani le înțeleg doar parțial. Industrii variind de la livrarea de pizza până la Hollywood sunt schimbate de tehnologie, însă finanțele sunt unice pentru că pot exercita putere de vot asupra firmelor, redistribui bogăția și cauza haos în economie.

Pentru că au de-a face cu sume uriașe, finanțele au avut întotdeauna banii necesari pentru a adopta de timpuriu noile invenții. Primul cablu transatlantic, terminat în 1866, a transportat prețurile bumbacului între Liverpool și New York. Analiștii de pe Wall Street au fost printre primii care au devenit devotați softului de spreadsheet, precum Excel, în anii 1980. De atunci, computerele au cucerit părți importante din industria financiară. Prima care s-a dus în direcția aceasta a fost sarcina de „execuție” a ordinelor de cumpărare și vânzare. Vizitați azi o bursă și veți auzi uruiala serverelor, nu gălăgia traderilor. Comercializarea de mare frecvență (high frequency trading) exploatează mici diferențe în prețul titlurilor de valoare similare, utilizând un flux masiv de tranzacții.

În decada precedentă, computerele au ajuns la stadiul de a administra portofolii. Fondurile tranzacționate pe burse (ETF-uri) și fondurile mutuale urmăresc automat indicii acțiunilor și obligațiunilor. Luna trecută, aceste vehicule financiare aveau 4,3 trilioane de dolari investite în acțiuni americane, excedând sumele administrate în mod activ de oameni pentru prima dată. O strategie cunoscută ca „smart-beta” izolează o caracteristică statistică – de ex. volatilitatea – și cumpără titlurile de valoare care au această trăsătură. O elită de fonduri de risc cantitative, majoritatea din ele de pe coasta de est a Americii, utilizează algoritmi matematici de mare complexitate pentru a investi aproximativ 1 trilion de dolari. Pe măsură ce mașinile își dovedesc capabilitățile pe piețele de acțiuni și de derivate, ele cresc și pe piețele de datorii.

În tot acest timp, computerele câștigă autonomie. Programe de software care folosesc inteligență artificială își elaborează propriile strategii fără să aibă nevoie de ghidaj uman. Unele fonduri de mare risc sunt sceptice privind inteligența artificială, însă pe măsură ce crește puterea de procesare, cresc și abilitățile acesteia. Și luați în considerare fluxul de informație, care stă la baza piețelor. Managerii umani ai fondurilor citesc rapoarte și se întâlnesc cu firmele sub o legislație strictă privind insider trading (informații din interior) și de informare publică. Aceasta este proiectată să controleze ceea ce există în domeniul public în materie de informație și să se asigure că toți au acces egal la ea. Acum, o cantitate aproape infinită de informație disponibilă și putere de procesare creează noi feluri de a evalua investițiile. De exemplu, unele fonduri încearcă să folosească sateliți pentru a monitoriza parcările comercianților și extrag date privind inflația din site-urile de comerț electronic. În cele din urmă, ele ar putea avea informații mai proaspete despre firme chiar decât consiliile de administrație ale acestora.

Până acum, ascensiunea computerelor a democratizat lumea finanțelor prin tăierea costurilor. Un ETF (fond tranzacționat la bursă) tipic cere 0,1% pe an, comparativ cu, probabil, 1% pentru un fond activ. Poți să cumperi ETF-uri de pe telefonul tău. Un război al prețurilor în derulare a dus la căderea costurilor pentru vânzări și cumpărări, iar piețele sunt de obicei mai lichide decât niciodată. În special când profiturile din majoritatea investițiilor sunt atât de joase ca în ziua de azi, toate aceste lucruri se adună. Însă noua eră a finanțelor dominate de mașină aduce îngrijorări, fiecare dintre acestea fiind de natură a pune în pericol aceste beneficii.

Una privește stabilitatea financiară. Investitorii experimentați se plâng că PC-urile distorsionează prețurile pentru active, deoarece mulți algoritmi urmăresc acțiuni cu o anumită caracteristică și apoi renunță la ele. Autoritățile de reglementare sunt îngrijorate că lichiditatea se evaporă când piețele cad. Aceste probleme pot fi exagerate – oamenii sunt perfect capabili să cauzeze carnaje și singuri, iar computerele pot să ajute la managementul riscului. Cu toate acestea, o serie de „căderi instant” și incidente înfricoșătoare s-au întâmplat deja, inclusiv o perturbare a prețurilor ETF-urilor în 2010, o cădere a lirei sterline în octombrie 2016 și o scădere bruscă a prețurilor datoriilor în decembrie anul trecut. Aceste dislocări ar putea deveni mai severe și mai frecvente, pe măsură ce computerele devin mai puternice.

O altă îngrijorare este despre cum finanțele computerizate ar putea concentra bogăția. Pentru că performanța e dată mai mult de puterea de procesare și de informație, cei care au posibilitatea pot face o cantitate disproporționată de bani. Investitorii cantitativi susțin că orice avantaj pe care îl au este rapid anihilat de competiție. Cu toate acestea, unele fonduri plătesc pentru a obține drepturi exclusive de acces la informație. Să ne imaginăm ce ar fi, de exemplu, dacă firma Amazon (al cărei șef, Jeff Bezos, lucra înainte pentru un fond cantitativ) încep să acționeze folosind informația aflată în proprietatea sa privind comerțul electronic sau dacă JPMorgan Chase și-ar folosi informațiile sale interne privind fluxurile de cărți de credit pentru a acționa pe piața de obligațiuni de Trezorerie. Aceste feluri de conflicte ipotetice ar putea să devină în curând reale.

O ultimă îngrijorare ar fi cea privind guvernarea corporativă. În ultimele decade, consiliile de administrație au fost numite sau demise de manageri de fonduri în numele clienților lor. Cum ar fi dacă acele acțiuni sunt administrate de computere care sunt agnostice sau, mai rău, au fost programate să urmărească un obiectiv îngust, cum ar fi să facă firmele să plătească un dividend cu orice preț? Desigur, oamenii ar putea să depășească astfel de lucruri. De exemplu, BlackRock, cea mai mare firmă de ETF-uri, oferă consiliere companiilor privind strategii și politici de mediu. Însă aceasta aduce propria sa problemă: dacă activele curg spre câțiva mari manageri de fonduri care beneficiază de o economie la scară, ei vor avea o putere de vot disproporțională asupra economiei.

Hei Siri, poți să îmi investești economiile de-o viață?

Cele mai mari inovații în lumea finanțelor sunt de neoprit, însă adeseori duc la crize, până când se pun pe picioare. În secolul al 18-lea, companiile cu acțiuni deținute de mai multe persoane au creat bule, înainte ca să facă posibile firmele de scară mare din secolul al 19-lea. Securitizarea (convertirea activelor în acțiuni) a cauzat scandalul ipotecilor subprime, însă a devenit astăzi un instrument important pentru a reduce riscul. Principiile largi ale reglementării pieței sunt eterne: tratament egal pentru toți clienții, acces egal la informație și promovarea competiției. Cu toate acestea, revoluția computerelor pare că va face aceste reguli să apară foarte demodate. Investitorii umani vor descoperi în curând că nu mai sunt cei mai deștepți tipi din cameră. ■


Acest articol a apărut în secțiunea Lideri din ediția print sub titlul „Stăpânii Universului”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele