Atacatorul din Noua Zeelandă a acționat singur

30
2 minute de lectură

Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că autorul celor două atacuri armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, soldate cu 50 de morți, a acționat singur, relatează BBC.

Alte trei persoane au fost arestate în urma incidentului, dar nu mai există suspiciuni că au fost implicate în atacuri, a transmis comisarul Mike Bush. Unul dintre bărbați a fost acuzat de posesia unor arme de foc, iar al doilea va fi audiat în fața unei Curți de Justiție luni. O femeie, al treilea suspect, a fost eliberată fără a fi acuzată.

Premierul neo-zeelandez, Jacinda Ardern, a declarat că biroul său a primit un document din partea suspectului cu nouă minute înainte de producerea incidentului, dar acesta nu conținea detalii specifice, cum ar fi locurile unde urmau să se producă atacurile. Documentul a fost redirecționat serviciilor de securitate după aproximativ două minute.

Brenton Tarrant, autorul atacului, avea permis de port-armă și deținea cinci arme, a transmis prim-ministrul. Acesta nu avea antecedente penale și nu se afla pe lista de persoane urmărite de serviciile de securitate din Noua Zeelandă sau Australia.

Jacinda Ardern a anunțat că va discuta luni cu membrii Guvernului despre o reformă privind armamentul în Noua Zeelandă.

Cel puțin 50 de persoane au murit în urma a două incidente armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Aproximativ 34 de oameni sunt încă internați în spital pentru îngrijiri medicale, un copil în vârstă de patru ani fiind în stare critică. Cele două moschei erau pline cu credincioși, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază.

Atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puțin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și un document de 74 de pagini în care își explică acțiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă“ și „incitarea la violență“ împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice și se descrie drept „etno-naționalist“ și „fascist“.

Atacatorul susține că a plănuit atacul în ultimii doi ani. Noua Zeelandă nu a fost prima opțiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesaj că „niciun loc din lume nu este sigur“.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele