Avocată iraniană, condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici

335
2 minute de lectură

O celebră avocată din Iran, Nasrin Sotoudeh, a fost condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici, a anunțat familia acesteia. Sotoudeh este cunoscută pentru faptul că reprezintă militanți ai drepturilor omului, disidenți și femei care se opun obligativității purtării vălul islamic.

Potrivit IRNA, agenția de stat din Iran, avocata a fost condamnată pentru „conspirare la comiterea de crime împotriva securității naționale“ și pentru „insulte la adresa Liderului Suprem“.

Soțul avocatei, Reza Khandan, a spus într-o postare pe Facebook că soția sa a fost condamnată la 33 de ani și 148 de lovituri de bici. Sentința ridică pedeapsa la 38 de ani, după ce, în 2016, a fost condamnată în lipsă la cinci ani.

„Nasrin Sotoudeh și-a dedicat viața apărării drepturilor femeii și militantismului împotriva pedepsei cu moartea. Este revoltător că autoritățile din Iran o pedepsesc pentru activitățile sale de apărare a drepturilor omului“, a comentat directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Philip Luther.

În iunie anul trecut, Sotoudeh a fost arestată în locuința sa din Teheran și dusă la închisoarea Evin, în apropierea capitale.

Potrivit Amnesty International, Iran a efectuat în 2018 cea mai agresivă campanie împotriva disidenților, arestând peste 7.000 de persoane.

Câștigătoare a Premiului Sakharov pentru Libertate al Parlamentului European, Sotoudeh execută o a doua pedeapsă cu închisoarea. În 2010, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru acuzații ce au legătură cu activitatea sa de apărare a demonstranților așa-numitei „Mișcări Verzi“ din 2009, proteste declanșate pe fundalul acuzațiilor privind presupuse fraude electorale de proporții.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele