Banca Centrală Europeană despre incertitudinile anului 2019

26
1 minut de lectură

Ciclul economic de creștere a ajuns la maturitate, iar incertitudinile referitoare la schimburile comerciale s-au intensificat, se arată în buletinul economic publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) după ultima ședință de politică monetară. De altfel, documentul trece în revistă evoluțiile economiei europene și a celei globale pentru următoarea perioadă.

Sintetic, așteptările pentru anul 2019 sunt că vom asista la o încetinire a creșterii comerțului internațional, la o decelerare a economie globale și la o presiune crescută a creșterii prețurilor la nivel global.

În anul 2018, evoluția randamentelor obligațiunile suverane ale statelor din zona euro a fost stabilă, cu excepția celor ale Italiei care au avut, în ulima parte a anului, o volatilitate crescută.

De asemenea, prognozele de creștere economică au fost revizuite în ușoară scădere, astfel: 1,9% în 2018, 1,7% în 2019, 1,7% în 2020 și 1,5% în 2021. Este de remarcat prognoza de încetinire a economiei zonei euro, ceea ce va influența și economia României aflată într-o strânsă legătură comercială cu statele europene.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis în ședința din 13 decembrie 2018 încetarea programului de achiziții de obligațiuni suverane și menținerea dobânzii de politică monetară practic la nivelul zero.

Spre deosebire de BCE, Rezerva Federală americană a hotârât, în 18 decembrie 2018, creșterea dobânzii la moneda americană în intervalul 2,25%-2,50%, fapt care a atras critici dure din partea președintelui american, Donald Trump.

Ceea ce arată că politicile divergente ale băncilor centrale continuă și în anul 2019.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele