Barna: Codul penal nu va mai trece de Parlament dacă favorizează explicit infractorii

77
2 minute de lectură

Președintele USR, Dan Barna, este convins că, la rediscutarea Codului Penal în parlament, pentru punerea sa de acord cu decizia Curții Constituționale, nu va mai fi posibil să treacă un act normativ care să conțină „reglementări care favorizează mod explicit infractori aflaţi în funcţii publice”.

„Avem o decizie a CCR prin care se constată că acest Cod Penal dictat de Liviu Dragnea nu este unul constituţional. USR a spus lucrul acesta din primul moment şi dacă Liviu Dragnea îşi poate permite, din păcate pentru România, să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia, iată el nu-şi poate permite să ignore ceea ce spune Curtea Constituţională şi acesta este un lucru foarte bun. Codul Penal dictat de Liviu Dragnea prin care îşi ştergea, şi a votat cu propriul deget, îşi ştergea infracţiunea în baza căreia a fost condamnat, este neconstituţional. Aşteptăm să vedem şi comunicarea Curţii pentru a vedea dacă şi acel articol privind abuzul în serviciu se află printre elementele neconstituţionale. Eu sunt convins că este aşa. Codul se va întoarce în Parlamentul, USR va avea amendamente pentru a repara şi a începe să reparăm acest Cod Penal care vroia să fie un cod al infractorilor şi este un lucru îmbucurător pentru şansa României de a păstra justiţie funcţională şi de a păstra o legislaţie care să nu ne transforme în rai al infractorilor”, a declarat, joi, la Parlament, liderul USR Dan Barna, citat de Mediafax.

Liderul USR este convins că, prin parlament, nu va mai fi posibil să treacă modificări la legea penală care ”favorizează infractorii”.

„Eu sunt optimist pentru că, dacă ne amintim data trecută acest Cod Penal infracţional, îi spun eu, a trecut doar cu trei voturi şi dacă ne uităm la ce s-a întâmplat ieri în în plenul Camerei Deputaţilor, sunt convins că un cod care va continua să aibă astfel de reglementări care favorizează mod explicit infractori aflaţi în funcţii publice nu va trece a doua oară de Parlament”, a precizat Barna.

Unele prevederi legate de abuzul în serviciu și traficul de influență din Codul Penal sunt parțial neconstituționale, a decis joi Curtea Constituțională.

Judecătorii Curții Constituționale au avut în dezbatere, în ședința de plen de joi, sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis, de partidele din Opoziție și de Curtea Supremă asupra legii de modificare a Codului Penal şi a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele