BERD susține listarea la bursă a Hidroelectrica

... și vrea 5-10% din acțiuni

87
8 minute de lectură

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vrea să participe la o prelistare la bursă a companiei Hidroelectrica, cu un procent de 5% sau 10%, a declarat ministrul demis al economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Încă din luna ianuarie, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a anunțat că a început procedura pentru achiziționarea de servicii de consultanță pentru listarea pe piața de capital.

Foto: Agerpres

Ultimul an a fost unul zbuciumat pentru Hidroelectrica, considerată perla coroanei sistemului energetic românesc. Efectele Ordonanței 114 au dus-o în pragul insolvenței, iar un ordin al ANRE dat pe finalul anului trecut, care o obliga să vândă aproape toată producția de energie la preț reglementat începând de anul acesta, a tulburat apele la vârful companiei. „Acum am trecut în extrema cealaltă. Societățile românești unde statul mai este acționar sunt niște societăți profitabile, dar diverse autorități ale statului nu știu cum să mai facă să nu mai fie profitabile. Dacă vă veți uita la ultimul proiect de ordin emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, vizavi de lunga poveste care ne-a marcat existența în acest an, cu OUG 114/2018, cu grija excesivă față de consumatorii din România și care, în final, nu s-a resimțit nicăieri, vedem că a fost o grijă excesivă pentru anumiți operatori din piață care, din cauza unei abordări manageriale mai puțin fericite, au ajuns să aibă pierderi. Și atunci ajungem la concluzia că societățile românești cu capital de stat vor trebui să devină un gen de remorci la anexa acestor companii, ca să își recupereze pierderile”, declara directorul general al companiei, Bogdan Badea. În aceeași linie a fost și propunerea de fuziune a Complexului Energetic Oltenia (CEO), împovărat de probleme financiare, cu Hidroelectrica. Fostul președinte al directoratului CEO considera că aceasta ar fi chiar cea mai bună soluție pentru salvarea producătorului de energie pe bază de cărbune.

Statul păstrează pachetul majoritar

Anul acesta pare că debutează sub auspicii mai bune pentru Hidroelectrica. Începerea procedurilor în vederea listării ar putea plasa compania pe o linie ascendentă, vânzarea unei părți din acțiuni pe bursă fiind susținută și de conducerea demisă a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. „Susținem listarea Hidroelectrica la bursă, este în programul de guvernare, avem inclusiv o scrisoare de intenție din partea Băncii Europene de Dezvoltare (BERD, n.r.), care dorește să fie parte la această procedură, chiar să participe la o prelistare, cu un procent de, să zicem, 5% sau 10%, prelistare care ar ridica valoarea companiei. Analizăm acest lucru, vom discuta și în guvern acest lucru. Eu cred că Hidroelectrica este o bijuterie a energeticii românești, este o companie verde, faptul că este o companie verde este asset-ul cel mai important al acestei companii”, a declarat Virgil Popescu. Ministrul a subliniat că guvernul dorește ca statul să păstreze pachetul majoritar al Hidroelectrica. „Alăturarea BERD de Hidroelectrica cred că va fi un câștig. Se menține hotărârea anterioară de majorare a capitalului, parcă 20% era maxim în hotărârea aceea. Oricum, inclusiv în noul program de guvernare am scris negru pe alb că se dorește ca statul să-și păstreze pachetul majoritar al Hidroelectrica. (…) Termenul (pentru listarea Hidroelectrica, n.r.) nu a fost modificat, singurul lucru care a apărut suplimentar este dorința BERD de a participa la prelistare, o dorință care mi se pare benefică”, a apreciat Virgil Popescu. Acesta s-a referit și la compania Nuclearelectrica, subliniind că energia nucleară este foarte importantă în strategia energetică a României, iar în discuțiile recente pe care le-a avut la Bruxelles subiectul energiei nucleare nu a fost abordat în termeni negativi.

„Dorim ciclu integrat nuclear. Dorim ca în cadrul Nuclearelectrica să fie transferate, evident cu un preț corect, uzina de la Feldioara și, ulterior, licența minei noi care deține zăcământul de uraniu să fie trecută tot la Nuclearelectrica, pentru că mina de la Crucea este cu zăcământul pe finalizare și nu mai are zăcământ. Practic, dorim ca acest ciclu de producție, avem și o lege a ciclului integrat de producție, extracție-prelucrare-producere de energie electrică, să fie într-un ciclu integrat, într-o singură companie, pentru a nu mai avea probleme de competiție și de alte lucruri pe care le avem în acest moment. Evident că în paralel vom lua decizia anul acesta pentru construcția reactoarelor 3 și 4, eu cred cu tărie că putem face acest lucru cu parteneri din statele UE și NATO. Am avut discuții la Bruxelles și e un lucru foarte bun că nu s-a discutat în termeni răi despre energia nucleară –- mai bine să nu discuți decât să discuți în termeni răi – iar energia nucleară, așa cum este ea acum, nu este considerată nici energie verde, dar nici energie murdară. Eu cred că România va putea construi reactoarele 3 și 4, ca scenariu luăm în calcul inclusiv construirea reactorului 3 de către Nuclearelectrica. Energia nucleară este foarte importantă în strategia energetică a României”, a adăugat ministrul demis al energiei. 

Proceduri începute în ianuarie

Foto: pixabay

Pe ordinea de zi a ședinței din 12 decembrie a acționarilor Hidroelectrica se află „informarea acționarilor cu privire la demararea acțiunilor aferente procesului de fuziuni și achiziții (M&A) pentru Grupurile CEZ România și Enel România la nivelul SPEEH Hidroelectrica SA”. De asemenea, acționarii vor fi informați cu privire la aprobarea achiziționării serviciilor de consultanță aferentă procesului de fuziuni și achiziții (M&A) pentru Grupurile CEZ România și Enel România. Un alt punct de discuție este „aprobarea achiziționării de către SPEEH Hidroelectrica SA a unor servicii avocațiale de consultanță, având în vedere obiectivul societății de a-și diversifica portofoliul de producție prin proiecte noi, prin transfer de business, achiziție de participații și/sau achiziție de acțiuni sau active ale grupurilor CEZ România și Enel România”. Totodată, Hidroelectrica vrea să preia unele active ale UCM Reșița, care vor fi utilizate în activitățile de mentenanță și retehnologizare ale companiei. Compania cehă CEZ a anunțat vara trecută că scoate la vânzare activele din România și din alte state din regiune, pentru a se concentra pe investiții în țara-mamă. În luna ianuarie a acestui an, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a început procedura pentru achiziții de servicii de consultanță pentru piața de capital de tip „equity adviser“, care vor fi utilizate pentru pregătirea și asistența în desfășurarea ofertei publice inițiale de vânzare de acțiuni. Potrivit anunțului publicat în Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată a contractului este de 8,4 milioane de lei (1,75 mil. euro). Oferta de preț se depune în euro, preciza compania, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. În primele nouă luni din 2019, energia electrică livrată din producție proprie a fost de 11,99 TWh, în scădere comparativ cu 13,81 TWh în cursul primelor nouă luni din 2018, în timp ce energia electrică totală vândută a ajuns la 12,91 TWh, în scădere față de 14,33 TWh. Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului român, a încheiat primele nouă luni din 2019 cu afaceri de 3,3 miliarde lei, în urcare cu 2% față de aceeași perioadă din 2018, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 22%, la 1,3 miliarde lei. Spre comparație, profitul brut a scăzut cu 1,3%. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Fondul Proprietatea (FP), cei doi acționari ai Hidroelectrica, au aprobat, în luna decembrie, distribuirea de către producătorul de energie a sumei de un miliard de lei ca dividende, conform cererii Fondului. Statul Român, care prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deține 80% din companie, va încasa circa 800 de milioane de lei, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele