Boris Johnson dă de pământ cu acordul Theresei May

111
4 minute de lectură

Oficialii de la Bruxelles au respins planurile noului premier britanic, Boris Johnson, care a enunțat condiții dure în vederea unui nou acord Brexit pe care speră să-l poată obține până-n toamnă.

Adresându-se joi Camerei Comunelor pentru prima oară în calitate de premier, Johnson a reiterat ideea formulată pe parcursul campaniei de a renunța la clauza irlandeză, promițând accelerarea imediată a demersurilor de părăsire a spațiului comunitar, potrivit The Guardian. Clauza are menirea de a evita reapariția unei frontiere fizice între Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene, și provincia britanică Irlanda de Nord, urmând, în virtutea acordului existent, să intre în vigoare doar în lipsa găsirii altei soluții până la încheierea perioadei de tranziție. În cazul intrării în vigoare, clauza ar presupune rămânerea Marii Britanii într-un „teritoriu vamal unic“ cu Uniunea Europeană, situație ce ar limita capacitatea Londrei de a negocia tratate comerciale cu terți. Iar susținătorii unui divorț net de Bruxelles consideră că în acest fel țara lor ar rămâne ancorată pe termen nedefinit în Uniunea Europeană.

„Prefer să ieșim din UE cu un acord“, a spus Johnson. „Prefer clar acest lucru. Cred că acest lucru este încă posibil, chiar și în etapa actuală extrem de târzie. Voi munci din greu pentru a realiza acest lucru“, a continuat premierul.

Un acord respins de trei ori

„Anumite lucruri trebuie să fie clare: acordul de retragere negociat de predecesoarea mea a fost respins de trei ori în Camera Comunelor. Termenii acordului sunt de neacceptat pentru Parlament și țară“, a subliniat Johnson.

Ulterior, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat determinarea membrilor Uniunii Europene de a păstra acordul în formula negociată de Theresa May, formă ce include clauza irlandeză („backstop“).

„Președintele Juncker a ascultat discursul premierului Johnson și a reiterat poziția Uniunii Europene care consideră că actualul acord este cea mai bună formulă și totodată singura posibilă“, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

31 octombrie, cu sau fără acord

În discursul ovaționat de parlamentarii conservatori, Johnson a spus că toți membrii noului Cabinet sunt deciși ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, „indiferent în ce circumstanțe“. „Altminteri, populația și-ar pierde în mod catastrofal încrederea în sistemul politic“ britanic, a avertizat el.

Totodată, actualul ocupant al reședinței de pe Downing Street nr. 10, a anunțat că se va concentra și asupra pregătirilor în vederea unui eventual Brexit fără acord, fapt ce va presupune cheltuieli suplimentare, precum și o campanie de informare, după cum a confirmat purtătorul său de cuvânt.

Irlanda, „alarmată“

Guvernul irlandez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea lui Johnson, pe fondul tensiunilor acute în raport cu riscul tot mai ridicat asupra unui Brexit fără acord. Ministrul irlandez al Agriculturii, Michael Creed, a descris atitudinea noului Guvern și componența echipei lui Johnson drept „alarmantă“.

„Componența Guvernului pare a fi imaginea în oglindă a convingerilor personale ale lui Johnson. Evident că suntem îngrijorați“, a comentat ministrul, într-un interviu acordat postului de radio RTÉ.

La Bruxelles, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a avertizat că retorica extrem de „combativă“ vizează o destabilizare a unității Uniunii. Într-o scrisoare diplomatică, Barnier i-a sfătuit pe liderii statelor membre să nu se abată de la principiile Uniunii pe fondul amenințărilor noului premier britanic privind posibilitatea părăsirii spațiului comunitar fără un acord.

„Premierul Johnson a spus că un acord se va obține doar prin eliminarea clauzei irlandeze. Desigur, acest lucru este de neacceptat și nu se află în mandatul Consiliului European“, a avertizat Barnier.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele