Brexit în 31 octombrie? O ambiție eșuată

21
7 minute de lectură

Divorț amânat între UE și Marea Britanie, cu prelungiri incerte și posibile alegeri anticipate

Foto: Agerpres / EPA

Interminabilul divorț între Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a blocat pe culoarele, acum bizantine, ale politicii din Londra. Primul ministru britanic Johnson a câștigat o bătălie în Camera Comunelor, dar apoi a revenit la normal și a pierdut un vot în Camera Comunelor, a observat economistul Paul Donovan de la UBS. UE semnalează că o prelungire va fi permisă, în timpul câștigat crește probabilitatea unor alegeri generale anticipate. Criticii Brexitului avertizează că ar fi posibil și întoarcerea la popor, dar, un eventual referendium pentru clarificarea situației ar putea fi organizat în paralel cu cel scoțian, pentru despărțirea de Marea Britanie.

Planul lui Boris Johnson de a introduce rapid în legislație acordul cu privire la Brexit, până la termenul-limită de săptămâna viitoare, a fost blocat de parlamentarii britanici, marți-seară, chiar după ce premierul a anunțat că îl va retrage și va organiza alegeri anticipate.

Un vot favorabil…lecturii

Anterior, parlamentarii au dat acordului Brexit primul semn de trecere prin Parlament, votând 329 „pentru” și 299 „împotrivă” pentru a aproba a doua lectură a proiectului de retragere, de 110 pagini. Tehnic, deputații au acceptat să promoveze proiectul de lege privind acordul de retragere al lui Johnson prin intermediul Camerei Comunelor. Prim-ministrul a câștigat cu o marjă destul de confortabilă de 30 – fiind o mare realizare pentru un guvern cu o majoritate de minus 40.

Prim-ministrul Marii Britanii a spus că va vorbi cu liderii UE, îndemnându-i să nu fie de acord cu o prelungire a Brexit-ului, după ce foștii miniștri ai cabinetului conservator, Philip Hammond și Rory Stewart, s-au alăturat Partidului Laburist pentru a provoca o înfrângere umilitoare guvernului.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat, în urma deciziei deputaților englezi, că va recomanda celor 27 de state membre UE să adere la solicitarea Marii Britanii pentru o întârziere de trei luni. Această cerere a venit chiar din partea lui Boris Johnson, într-o scrisoare nesemnată însă de acesta, în weekend, în ciuda insistențelor sale anterioare că mai degrabă ar fi „mort într-un șanț” decât să întârzie o ieșire a Regatului Unit din blocul comunitar european.

Se așteaptă ca UE să respecte cererea Marii Britanii pentru o prelungire de trei luni, cu opțiunea de a pleca înainte de 31 ianuarie, dacă acordul este ratificat mai devreme.

…un vot de criză pierdut

După o zi de negocieri și îndemnuri din partea premierului și a conservatorilor, guvernul a pierdut un vot de criză cu 322 la 308 – o marjă de 14 voturi.

Deputații au respins „moțiunea programului”, așa cum a numit-o cabinetul Johnson, care prevedea un calendar înșelător de doar trei zile pentru ca ei să examineze proiectul de lege privind acordul de retragere, care numără nu mai puțin de 110 pagini. Un astfel de număr de pagini ar fi luat, în mod normal, săptămâni sau chiar luni întregi pentru a fi analizat corespunzător, pentru a se putea stabili un verdict asupra acordului încheiat de premierul Marii Britanii cu reprezentanții Uniunii Europene.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anulat automat trecerea prin Parlament a proiectului de lege privind acordul de retragere, ca urmare a înfrângerii obținute de Johnson, afirmând despre acest proces legislativ că este oficial „în uitare”.

Calea spre 2 referendumuri

Johnson le-a spus parlamentarilor: „Ne confruntăm cu o incertitudine suplimentară, iar UE trebuie să se gândească acum la modul de a răspunde la solicitarea Parlamentului pentru o amânare… Într-un fel sau altul, vom părăsi UE cu această înțelegere”.

Premierul britanic și asistenții săi vor trebui să decidă dacă să ceară parlamentarilor să sprijine alegerile generale sau să elaboreze o moțiune de program alternativ care să permită mai mult timp pentru dezbatere, încercând, în același timp, să împingă acordul său Brexit prin parlament în săptămânile următoare.

O sursă din Downing Street a declarat: „Parlamentul și Corbyn (liderul opoziției) au votat în mod repetat pentru întârziere. Sâmbătă, parlamentul a cerut o amânare până în ianuarie, iar astăzi parlamentul și-a pierdut ultima șansă. Dacă întârzierea cerută de parlament este convenită de Bruxelles, atunci singura cale în care țara poate continua este prin alegeri. Publicul va trebui să aleagă dacă dorește să finalizeze Brexit-ul cu Boris sau dacă vrea să petreacă 2020 având două referendumuri, unul pentru Brexit și altul pentru Scoția, alături de Corbyn”.

Deputații au depus o serie de amendamente pe teme care includ o uniune vamală, standarde de mediu și evitarea riscului unei ieșiri fără acord la sfârșitul anului 2020. Liderul Laburist, Jeremy Corbyn: „Vom căuta un angajament foarte clar față de o uniune vamală, o relație puternică pe piața unică, angajamente cu caracter dur asupra drepturilor lucrătorilor, neregresiunea standardelor de mediu și să închidem orice portiță pentru a evita amenințarea unui Brexit fără acord o dată pentru totdeauna”. De asemenea, după înfrângerea guvernului, Corbyn a cerut guvernului să accepte un calendar alternativ, care să permită continuarea dezbaterii legislației.

Foto: Agerpres / EPA

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

Boris Johnson a declarat în fața Camerei Comunelor: „Voi vorbi cu statele membre ale UE despre intențiile lor, [dar] până când vor ajunge la o decizie – până când vom lua o decizie, aș spune eu – vom întrerupe această legislație”.

Între timp totuși, el a spus că guvernul va „lua în calcul singurul demers responsabil și va accelera pregătirile pentru un rezultat fără acord”. Premierul a adăugat: „Permiteți-mi să fiu clar. Politica noastră rămâne să nu întârziem (semnarea acordului) [și] să plecăm din UE pe 31 octombrie”.

Dacă s-ar începe demersurile legislative pentru organizarea alegerilor, începând cu această săptămână, cel mai devreme ar putea avea loc joi, 28 noiembrie, întrucât legea impune 25 de zile între convocarea unei alegeri în Parlament și ziua votării. Însă Johnson nu poate forța el însuși alegerile și ar avea nevoie de susținerea parlamentului.

Deputații trebuiau să dezbată proiectul de lege miercuri și joi, dar acum vor reveni asupra dezbaterii conținutului discursului reginei – care a prezentat agenda internă a guvernului pentru noua sesiune a Parlamentului.

În conformitate cu votul Parlamentului, destinat să elimine un Brexit fără acord, Johnson a trimis, sâmbătă, acea scrisoare Uniunii Europene pentru a solicita oficial o întârziere a retragerii până pe 31 ianuarie, în pofida faptului că premierul nu dorește să se întâmple acest lucru. Răspunzând în Camera Comunelor, Boris Johnson a spus că va „întrerupe această legislație” și că va aștepta informații din partea UE cu privire la o eventuală întârziere.

Dacă UE va insista asupra unei întârzieri îndelungate a Brexitului, care va fi pusă în aplicare, Johnson ar putea organiza alegerile. Acum, că posibilitatea unui Brexit fără acord pare să fi fost evitată, laburiștii ar trebui să sprijine alegerile. Cu toate acestea, chiar și cu atitudinea sa ostilă unei amânări, majoritatea de 30 de voturi pentru acordul său de Brexit l-ar putea ispiti pe Johnson să încerce să împingă proiectul de lege prin parlament înainte de alegeri, permițându-i să fie prim-ministrul sub conducerea căruia Marea Britanie s-ar putea rupe de blocul comunitar european. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele