Bucureștiul, fascinant, dar haotic, ocupă locul 66 în topul capitalelor lumii

Clasamentul orașelor globale.

67
2 minute de lectură

Bucureștiul este un oraș fascinant, dar haotic, atrage prin vibranta sa viață de noapte, dar ziua își înnebunește locuitorii cu un trafic infernal.

Așa sună o descriere scurtă dintr-un studiu comparativ realizat de analiștii băncii elvețiene UBS în 77 de mari orașe ale lumii. Analiștii de la UBS nu urmăresc însă să descrie atracțiile Capitalei, nici nu intenționează să ne depuncteze din vreun clasament turistic, ca o destinație nerecomandată vizitatorilor. Ei compară viața în marile orașe ale lumii din perspectiva puterii de cumpărare a locuitorilor, analizând prețurile mărfurilor și tarifele serviciilor și apoi câștigurile medii.

Din perspectiva puterii de cumpărare a locuitorilor, Bucureștiul ocupă locul 66 în acest clasament, în urma Sofiei, care are prețuri mai mici. Depășim Sankt Petersburgul și ne plasăm foarte aproape de celelalte capitale din regiunea central și est-europeană. Avem însă „un oraș haotic, betonat și blocat de traficul rutier. Cu toate acestea, Bucureștiul reușește să își fascineze vizitatorii cu muzeele, restaurantele și viața de noapte, lăsând uitării impresia formată inițial. Peisajul arhitectural regăsit în București este unul neuniform, surprinzând trecerea de la comunism la capitalism prin dezvoltarea economică a orașului. În prezent, București este o metropolă cu 2,5 milioane de oameni, fiind într-o continuă creștere. Majoritatea firmelor din România își au sediul în capitala țării, alături de numeroase mărci și lanțuri internaționale care au apărut în ultimul deceniu”, spun experții UBS.

Banca elvețiană a alcătuit pur și simplu un clasament al câștigurilor comparativ cu prețurile. Atenție însă, cu cât este mai sus orașul în clasament, cu atât mai mulți oameni din acel oraș își pot permite cheltuielile specificate.

Modul în care clasamentul din 2018 a fost realizat poate fi comparabil cu cel din anul 2015. Printre orașele care au avansat în clasament se numără Toronto, Copenhaga, Dubai și Chicago, considerate orașe accesibile. Cu toate acestea, există și o scădere a pozițiilor din clasament. În 2015, Bruxelles se afla pe locul 22, iar în anul 2018, acesta a coborât 19 poziții, ajungând pe locul 41, fiind considerată o destinație surprinzător de costisitoare, alături de Johannesburg, Paris și Buenos Aires.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele