Câștigurile din acțiuni în 2018 au scăzut pe toată linia

Acestea sunt vești bune pentru investitorii pe termen lung

39
6 minute de lectură

Buttonwood  

Ediția tipărită | Finanțe și economie
5 ianuarie 2019

ÎNTR-O ZI din 1985, P. J. O’Rourke, un umorist american, a invitat câțiva prieteni la el acasă să ia ecstasy. A scris despre asta pentru revista Rolling Stone. Pentru un veteran al Epocii Vărsătorului[1], efectele secundare ale drogurilor recreaționale – drumurile frecvente la toaletă; senzația lipicioasă pe piele; somnul agitat de după – erau familiare. Totul a fost mai degrabă sub așteptări. „Drogurile sunt petrecerea de aniversare cu un singur om”, a explicat el. „Primești doar cadoul pe care îl aduci singur.”

E de înțeles faptul că cei care își câștigă viața din navigarea piețelor financiare ar putea să recurgă acum la pilulele fericirii. Sau măcar la câteva tranchilizante. Pentru ei, 2018 a fost un an urât. Pierderile de pe burse s-au întins mult pe întreg Globul (vezi graficul). Câștigurile totale – câștigurile sau pierderile de capital plus dividendele – din indicele S&P 500 al principalelor acțiuni americane au fost negative pentru prima dată într-un deceniu. Alte piețe s-au comportat mai rău, mai ales cea din China, unde indicele Shanghai a scăzut cu un sfert. Activele sigure au eclipsat activele riscante. Titlurile de trezorerie au performat mai bine decât acțiunile. Au fost locuri mult mai rele în care să fii decât în aur și puține mai bune decât în bani lichizi.

Banii vorbescCâștiguri totale, 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, %

Titluri de Trezorerie SUA de 3 luni

Sursa acestor poziții pe minus este în mare parte legată de temerile privind economia mondială. Economia Chinei este mai slabă; sunt temeri din ce în ce mai mari privind o recesiune în America, anul acesta. Totuși, investitorul vizionar poate să vadă prin toate aceste suișuri și coborâșuri. Într-adevăr, pentru oamenii care au un scop de economisire pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii și cele pentru plata studiilor copiilor, există o parte pozitivă la căderea prețului la acțiuni. Pe întreg ciclul de afaceri, câștigurile bursiere sunt și ele asemenea petrecerii de aniversare pentru un singur om a lui O’Rourke. Câștigurile proaste de azi implică niște câștiguri mai bune în viitor și viceversa. Pentru cei care vor să își construiască portofoliile de acțiuni prin recesiuni și perioade de creștere, scăderea prețului la active este o veste bună.

Aceștia nu sunt toți. Dacă munca ta presupune administrarea banilor altor oameni, probabil că tocmai ai trecut prin 12 luni cumplite. Nu este vorba doar de faptul că, în mod tipic, comisioanele pentru gestionarea fondurilor reprezintă o proporție fixă a valorii activelor, și deci prețurile mai mici înseamnă câștiguri mai mici (deși și asta e valabil). Mai este sentimentul futilității. Acești profesioniști se gândesc mult la alocarea activelor – cât ar trebui să meargă în acțiuni sau în obligațiuni; cât de mult ar trebui să meargă în America sau în alte părți. Cu toate aceste eforturi, din ce în ce mai puține alocări au performat mai bine decât contul bancar al bunicii. Și alții au suferit. Scăderea acțiunilor implică un fond mai mic de pensie pentru cei care sunt acum la vârsta de pensionare. Acolo unde este nevoie de venituri din investiții pentru a rezolva cheltuielile curente, trebuie strânsă cureaua.

Și totuși, cei care încă își acumulează averea vor beneficia de pe urma prețurilor mai mici la active. În domeniul imobiliar, de pildă. O scădere a prețului caselor îi afectează pe cei cu poziție „lungă” de proprietate, adică pe cei care au mai multe proprietăți imobiliare decât vor avea nevoie personal în timpul vieții lor. Să le spunem acestora „proprietari”. Dar asta îi ajută și pe cei – să le spunem „chiriași” – care fie că speră să cumpere o proprietate, fie să obțină una mai mare în viitor: scăderea prețului la case le ușurează calea ca să își atingă scopul.

O logică similară se aplică și la burse. La fel cum o casă este un rezervor de servicii imobiliare viitoare, o acțiune este un rezervor de viitoare dividende. Prețurile mai mici la acțiuni pot să fie rele pentru „proprietarii” de pe burse, dar ele sunt bune pentru „chiriașii” de pe burse. Warren Buffett a scris că cei care vor să fie cumpărători neți de acțiuni în viitor ar trebui să se bucure când scade prețul acțiunilor. Un investitor de acest gen care se bucură de creșterea prețului la acțiuni este ca „un navetist care se bucură după ce crește prețul la benzină doar pentru că are rezerve de o zi în rezervor”.

Temerile de recesiune nu sunt singurul motiv pentru scăderea prețului la acțiuni. O parte din scăderile recente se datorează perspectivelor, cum este Brexitul sau protecționismul sporit, care vor provoca daune permanente economiei globale și, prin aceasta, profiturilor companiilor și câștigurilor bursiere. Totuși, chiar și în această privință trebuie spus ceva despre corecția prețurilor la active. Când se investește un optimism excesiv în prețurile activelor, adesea urmează investiții păguboase. Gândiți-vă la casele construite în locuri izolate din America, Spania și Irlanda, pentru a satisface cererea speculativă în timpul boomului imobiliar global de la începutul anilor 2000.

Investitorii, ca și cei care folosesc ecstasy sau alcool, au de ales. Pot să se simtă bine acum sau mai târziu. Investitorii cu adevărat pe termen lung vor alege mereu varianta „mai târziu”. Ei vor să cumpere acțiuni cât de ieftin posibil și atunci când obțin un comision mai mare pentru că dețin active riscante. Recesiunile fac parte în mod inevitabil din riscurile cu care se confruntă investitorii. Ca și în cazul mahmurelii, ele par să nu se mai termine. Dar dispar, în cele din urmă.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Dezolare și consolare”


[1] Epoca Vărsătorului – Age of Aquarius, în cultura populară anglo-saxonă, se referă la zilele de aur ale mișcărilor hippie și New Age din anii ’60 și ’70.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele