Cei 18 care vor să sperie stânga… Și unul care a reușit

36
8 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

După îndelungi negocieri, liste, paraliste, variante scoase, variante adăugate, reveniri la numele inițiale, mutări și permutări, lista guvernului este gata. Ludovic Orban a conceput-o cu grijă la reputația fiecărei persoane, după verificări amănunțite pe toate direcțiile, și a dat-o publicității numai după o ultimă vizită la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban propune un guvern construit pe mai multe paliere. Avem, pe de o parte, în două ministere-cheie doi oameni care nu sunt membri de partid și care vin pe linie prezidențială: Bogdan Aurescu la Externe (în prezent, consilier al președintelui Iohannis), și generalul Nicolae Ciucă la Apărare, omul pentru care șeful statului a mers până în justiție pentru a-l menține la conducerea Statului Major al Apărării. Cei doi sunt profesioniști recunoscuți, cu cariere greu de contestat. Nici măcar cei din PSD nu își pun problema să îi atace cu adevărat. Ar cheltui energie pentru nimic. Bogdan Aurescu a devenit cunoscut în calitate de coordonator al echipei care a adus României victoria în procesul cu Ucraina pentru delimitarea spațiilor maritime în Marea Neagră. A fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA. A mai fost ministru de externe și este consilierul lui Klaus Iohannis din mai 2016. Cât despre Nicolae Ciucă, propus la Apărare, acesta a făcut deja un pas hotărât către intrarea în guvern, renunțând la haina militară și trecând în rezervă. În țările membre NATO, ministrul apărării este civil. A fost în misiuni în Afganistan, Irak. Nicolae Ciucă este omul pentru care Klaus Iohannis a obținut prelungirea mandatului în fruntea Armatei după o luptă în instanță chiar cu Ministerul Apărării.

Dincolo de cei doi, guvernul, așa cum este propus de Ludovic Orban, are în componență câțiva membri marcanți ai partidului, unii, la prima experiență de miniștri, alții, cu experiență. Florin Cîțu la Finanțe, Raluca Turcan viceprim-ministru, Cătălin Predoiu la Justiție, Lucian Bode la Transporturi și Comunicații. Eternul rival al lui Eugen Teodorovici,

Florin Cîțu, a tot intrat și ieșit din cărți pentru acest post. Până la urmă, a fost propus și, dacă ar obține învestitura, războiul cu actualul titular și președinte executiv al PSD e de așteptat să continue. De pe alte poziții. Deocamdată, Cîțu a fost blocat de un vot indecis, dar insuficient pentru a-i asigura liniștea și fotoliul de ministru.

Foto: Bogdan Cristel

Raluca Turcan, lider al deputaților liberali, prim-vicepreședinte al partidului, extrem de activă în parlament, a fost inițial luată în calcul ca titular la Educație, la Dezvoltare, pentru a ajunge în cele din urmă să fie propusă singurul vicepremier, e drept, fără portofoliu. Poate că una dintre cele mai surprinzătoare nominalizări rămâne totuși cea a lui Cătălin Predoiu la Justiție. Nu că nu ar avea experiență în materie. Reputat avocat de drept comercial, Predoiu a reușit performanța de a rezista ca ministru al Justiției sub trei prim-miniștri: Tăriceanu, Boc și Ungureanu. În mandatele sale, s-au operat modificări majore în legislația sistemului juridic, inclusiv noile coduri penale și civile. „E cazul ca președintele PNL să iasă din cercul camarilei cu care s-a înconjurat și să facă și altceva decât prostii politice, cum ar fi să târască partidul în aventuri din care PSD iese mai tare (gen plângere penală riscantă la Dăncilă, făcută în nume personal, pentru ca apoi să-și acopere «vitejește» spatele dezgolit cu un vot în BEX-ul pe care îl controlează prin împărțirea funcțiilor) sau din care PNL iese șifonat, gen blat cu PSD la Codul Administrativ sacrificând limba română, ori marșul umăr la umăr cu PSD într-un referendum care era cel puțin incert ca rezultat și care amenința să fractureze societatea și, în cazul validării, să-i dea PSD-ului un atu de legitimitate în îndepărtarea României de UE.
Oricâte jigniri ar profera ca răspuns al unor critici dure, dar la urma urmei colegiale, Ludovic Orban nu poate șterge cu buretele palmaresul său pentru PNL în acest moment: zero! Ca de la un
«fost» ce mă aflu, la o speranță a politicii ce se află, îi reamintesc că 11% la București în 2016 pe care îl reproșează astăzi i se datorează și lui, care a compromis prin imprudență campania la jumătatea ei, propulsând-o pe Firea primar, după care a fugit dându-și demisia”, îi scria acum un an pe Facebook Cătălin Predoiu lui Ludovic Orban. Între timp, cei doi au îngropat securea războiului și iată-l pe Predoiu aproape de o funcție extrem de importantă, cea de ministru al justiției.

Și dacă Ludovic Orban a dat unora dintre membrii marcanți ai partidului din noul val ce-i al lor, nu e mai puțin adevărat ca a mai privilegiat un filon cel puțin interesant: cel al potențialilor miniștri proveniți din guvernul Cioloș. E drept, aceștia sunt acum membri ai PNL. La Educație este nominalizată Monica Anisie, o fostă profesoară de română de la Liceul „Vianu” din Capitală, secretar de stat la Educație în timpul guvernului Cioloș. Anisie este acum șefa PNL sector 2 și a câștigat nominalizarea în dauna rectorului Universității de Vest din Timișoara, deputatul Marilen Pîrtea. Tot pe aceeași filieră a ajuns să fie propusă la Muncă Violeta Alexandru. Fost ministru pentru dialog social în Cabinetul Dacian Cioloș, președintele PNL București în dauna lui Rareș Bogdan, Violeta Alexandru, a fost de la început favorită la acest minister.

În sfârșit, un alt criteriu cu care a operat Ludovic Orban la alcătuirea Cabinetului său a fost cel al recompensei, combinat cu cel teritorial. Liderul PNL a încercat să premieze cu miniștri filialele care au scos scoruri bune la europarlamentare, dar și liderii locali care îi sunt fideli. Așa se face că asistăm la o surprinzătoare desemnare a practic necunoscutului Ion Ștefan de la Vrancea la Dezvoltare. De altfel, Orban continuă ceea ce începuse imediat după europarlamentare, când o spunea public: „Fiind la prima conferință de presă de după alegerile europarlamentare, dați-mi voie să îi felicit pe colegii mei, pe domnul senator Toma, pe domnul deputat Ionuț Ștefan și toată echipa liberală din Vrancea, pentru spectaculosul rezultat obținut în alegerile pentru Parlamentul European, o victorie la care foarte puțini se așteptau și aproape nimeni nu se aștepta să fie o victorie atât de categorică”.Și tot așa avem un necunoscut la interne, în persoana senatorului Marcel Vela.

Deși Orban a avut maximă grijă la reputația și integritatea miniștrilor, iată că are și două cazuri deja controversate: doctorul Victor Costache de la Sibiu, propus la Sănătate, și senatorul Bogdan Gheorghiu de la Suceava, propus la Cultură. Primul este acuzat de familia unei foste paciente de malpraxis, al doilea, de incompetență chiar de către USR, partenerii liberalilor. Premierul desemnat nu face însă niciun pas înapoi și își menține echipa neatinsă. Cel puțin, până la votul din plenul reunit al Parlamentului. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele