Cîțu: 2024 este varianta ambițioasă pentru începerea adoptării euro de către România

27
2 minute de lectură
Florin Cîțu. Sursă: Facebook

Anul 2024 este varianta ambițioasă pentru începerea procesului de adoptare de către România a monedei euro, a declarat luni ministrul Finanțelor Florin Cîțu, la Digi 24, ca reacție la știrea că Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023.

Cîțu a explicat că Bulgaria a avut Consiliul monetar și moneda locală legată de euro, cu o rată fixă de schimb, în timp ce situația României este alta. Ministrul spune că abia după aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2022, se poate discuta de trecerea la euro.

„2024 este varianta foarte ambițioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă”, a spus Cîțu.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a anunțat că Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023, după ce va intra în acest an în „sala de așteptare” a zonei euro, adică în mecanismul ERM-2, ce precede intrarea în zone euro, până la sfârșitul lunii aprilie. Georgieva a declarat că președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” demersul Bulgariei pentru intrarea în zona euro și i-a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos că „se pare că bulgara va fi vorbită curând în sala unde au loc întâlnirile zonei euro”. Georgieva, care este de origine bulgară, a declarat că intrarea în zona euro va fi benefică pentru țară, va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.

Bulgaria îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse, dar este, de asemenea, unul dintre cele mai sărace și corupte state membre ale UE. „Bulgaria în ansamblu stă foarte bine. Există două bănci care au avut probleme, dar lucrează la ele și nu văd probleme”, a spus Georgieva.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele