Cîțu va cere opinia FMI asupra Codului Fiscal

32
3 minute de lectură
Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor va cere Fondului Monetar Internațional o opinie asupra Codului Fiscal, pentru a vedea dacă este o piedică sau un stimul pentru economie, relatează Mediafax.

Urmăriți-ne și pe Facebook

„Voi cere și opinia unor companii private“, a spus ministrul, la Digi 24, adăugând că nu va modifica Codul Fiscal până la informatizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor.

Ministrul a apreciat că un control al autorităților fiscale pe an este de ajuns pentru o companie, în condițiile în care colectarea la ANAF a rămas la aproximativ același nivel, de 26 – 27% din PIB. „Soluția este informatizarea“, a spus ministrul.

Informatizare cu ajutorul CSAT

Florin Cîțu va solicita CSAT să declare informtizarea ANAF și a Ministerului Finanțelor proiecte de importanță națională, pentru a putea fi realizate prin încredințare directă, cît mai repede.

CSAT este modul în care ministrul încercă să ocolescă birocrația și funcționarii care nu-și fac datoria. „Să putem merge pe încredințare directă, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper ca în martie, aprilie. Sunt oameni care sunt acolo care par să vrea să facă doar rău României. Nu există nicio scuză, decât rea voință și poate și alte interese“, a spus el.

Potrivit ministrului, faptul că sistemul informatic de la ANAF nu funcționează este o problemă de securitate națională.

Cîțu a spus că pentru proiect se va face o cercetare de piață în urma căreia va fi aleasă firma sau firmele care se vor ocupa de informatizare. „Procedura e mult mai rapidă, nu se încredințează primei firme venite. Costul nu pot să îl spun, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, dacă ne uităm în alte țări după informatizarea Autorității Fiscale, vorbim de zeci de miliarde de lei. Deci costul va fi nesemnificativ, comparativ. Banii au fost acolo tot timpul de la buget pentru informatizare și s-au cumpărat servere care staul pe holuri de trei ani de zile. Și de la Banca Mondială. Acolo au fost bani de la Banca Mondială și 30 de milioane de la buget“, a explicat ministrul.

Cîțu a precizat că firmele au fost obligate să cumpere casele de marcat fiscale, care să comunice cu Fiscul, fiind aplicate și amenzi, dar că statul nu a făcut nimic pentru informatizare. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele