Orizont mai întunecat

Creșterea Chinei este cea mai lentă din ultimele aproape trei decenii: obișnuiți-vă cu asta

Războiul comercial cu America doare, iar guvernul se teme de stimulente

247
SHENZHEN, CHINA - NOVEMBER 28: A Chinese flag attached to the back of a boat flaps in the wind as cargo containers sit on the dock of Shenzhen Port on November 28, 2010 in Shenzhen, China. According to the US Commercial Service, Shenzhen is one of the fastest growing cities in the world. Home of the Shenzhen Stock Exchange and the headquarters of numerous technology companies, the now bustling former fishing village is considered southern China's major financial centre. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)
4 minute de lectură

ECONOMIA CHINEI încetinește din nou. După un start bun al anului, creșterea anuală a scăzut la 6,2% în al doilea trimestru, cea mai slabă din ultimele aproape trei decenii. Aceasta nu reprezintă însă un motiv de panică: pentru o economie evaluată, acum, la aproape 14 trilioane de dolari, o asemenea rată de creștere rămâne impresionantă. Războiul comercial cu America îi afectează pe exportatori, dar subliniază și gradul în care economia Chinei este alimentată acum de cererea internă. Întrebarea, pentru lunile care urmează, este dacă puterea internă va rămâne suficientă pentru a compensa tulburările comerciale.

Tabloul exporturilor s-a deteriorat clar. Anul trecut, când președintele american Donald Trump a impus, pentru prima dată, tarife asupra Chinei, țara a reușit totuși să își sporească exporturile cu 10%. Anul acesta însă, exporturile chinezești aproape că au încetat să crească.

În mai, Trump a majorat tarifele la mărfurile chinezești și a amenințat că va lovi China cu mai multe taxe, dacă negociatorii comerciali nu rezolvă un impas. În ceea ce o privește, China pare a nu se grăbi să ajungă la un acord: Zhong Shan, experimentatul ministru al comerțului, s-a alăturat recent echipei de negociere chineze. În comentariile publicate săptămâna aceasta, el a învinuit America pentru războiul comercial, numindu-l „un exemplu clasic de unilateralism și protecționism.”

Voința Chinei de a adopta o poziție inflexibilă reflectă, în parte, încrederea în propria economie. Activitatea s-a accelerat spre finele celui de-al doilea trimestru. Investițiile în fabrici, drumuri și alte mijloace fixe au crescut cu 6,3% în iunie, față de anul anterior, comparat cu 4,3% an-pe-an în mai. Vânzările retail au fost și ele robuste, crescând cu 9,8% în iunie, comparativ cu anul trecut, față de 8,6% în mai.

Persistă totuși dubii despre cât va dura această rezistență. O parte din puterea aparentă este trecătoare. Vânzările de mașini, care se aflaseră în coborâre, și-au revenit în iunie la o creștere cu două cifre, ceea ce a dat un impuls suplimentar vânzărilor retail. Dar aceasta s-a datorat, în mare măsură, faptului că dealerii au redus mult prețurile pentru a diminua stocurile înainte de impunerea standardelor pe emisii, în iulie. Sectorul imobiliar, care este testul revelator pentru economice, pare să slăbească și el, după un declin al vânzărilor, în trimestrul doi. Nesiguranța de pe urma războiului comercial ar putea să facă și ea victime. Companiile străine au început să mute mai multe operațiuni în afara Chinei.

Guvernul a început să cheltuiască mai mult pe infrastructură, o metodă consacrată de revigorare a creșterii în China. În ultimele luni, guvernul a ușurat sarcina oficialilor municipali de a strânge fonduri pentru construcția de căi ferate și autostrăzi. Dat fiind că banca centrală injectează cash în sistemul financiar, creșterea creditului nominal s-a accelerat și ea, de la finele lui 2018 (vezi graficul).

Sunt însă limite până unde poate să meargă guvernul. Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că este o problemă de securitate națională ținerea în frâu a riscurilor financiare. Probabilitatea unor alte stimulente uriașe, ceva care era o rutină în trecut, ori de câte ori încetinea creșterea, este mai mică, de data aceasta. Iar guvernul are mai puțini bani cu care să lucreze, după ce a acumulat atât de multe datorii în ultimul deceniu. Guvernul vrea să-și mențină, de asemenea, puterea de reacție, în cazul în care războiul comercial se va înrăutăți. Între timp, obișnuiți-vă cu titluri de presă despre o creștere a Chinei la cote minime pe mai multe decenii. Acestea vor apărea, probabil, din trei în trei luni.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „Obișnuiți-vă cu asta”

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele