Cu toți așii în mână, Orban merge la cacealma

125
8 minute de lectură

Săptămâna viitoare, parlamentul va fi scena unei premiere în politica românească. Dacă în iunie 2017, tot în premieră, un guvern, Grindeanu, a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură depusă de propriul partid, PSD, acum este posibil ca miniștrii care sunt și parlamentari să voteze împotriva lor înșiși.

Foto: Bogdan Cristel

Dorința președintelui Klaus Iohannis de a scăpa de majoritatea PSD din parlament a creat o situație haotică, în sensul că liberalii vor fi nevoiți să facă tot ce este posibil pentru ca noul cabinet, Orban 2, cu aceeași componență ca primul, să pice la votul din parlament, care va avea loc în 24 februarie. În zilele de 17, 18 și 19 februarie, miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate. Dacă la audierile din noiembrie au fost respinși doi miniștri propuși, Violeta Alexandru și Florin Cîțu, acum nu se știe ce se va întâmpla. Premierul își propune ca guvernul să nu treacă de votul de învestitură. Asta îi pune pe membrii cabinetului în două situații ciudate: fie, la comisii, fac pe incapabilii și atunci există mai multe șanse să pice, fie arată cât sunt de buni și atunci nu s-ar justifica votul împotrivă.

Precedentul Grindeanu

Această dilemă, „ce caut eu, cu cabinetul meu, aici?”, a avut-o și Sorin Grindeanu, când s-a dus în Parlamentul României, la moțiunea de autocenzură, să se apere de acuzațiile aduse de cel care l-a rugat să preia portofoliul.

„Dragi colegi, vă spun cât se poate de deschis, eu nu înțeleg de ce suntem azi aici, în parlament, și cred că nici românii nu înțeleg asta, de ce este scandal în PSD după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor. Și îmi dau seama că mulți dintre dumneavoastră nu înțelegeți (…). De 21 de ani, de când sunt în PSD, mă aflu în cel mai neînțeles moment. Liviu Dragnea depune moțiune împotriva propriului guvern PSD. Vă rog să vă gândiți foarte bine de ce suntem toți aici, cu toată Europa uitându-se la noi”, a spus Grindeanu de la tribuna parlamentului.

Și acum Europa se uită la noi, dar nu mai face atâta caz, deoarece s-a întâmplat și la case mai mari.

PNL pedalează în gol

Deutsche Welle, într-o analiză despre România, susține că „situația nu ar putea fi mai complicată”. „Liberalii au anunțat că vor vota în parlament împotriva propriului guvern, pentru a provoca alegeri anticipate. Este de înțeles atitudinea lor: PNL conduce încă în toate sondajele de opinie cu aproximativ 45% din opțiunile de vot, PSD abia dacă ajunge la 20%. Lucrurile se pot însă repede schimba, dacă va fi învestit un nou executiv Orban care să guverneze până în noiembrie. Pe agendă se află reforme drastice, care ar putea da peste cap toate prognozele electorale actuale”, scrie jurnalistul Robert Schwartz. Acesta arată că premierul Ludovic Orban a avut, după preluarea funcției, la începutul lui noiembrie anul trecut, cele mai bune premise pentru a organiza alegeri anticipate. „Acum, Iohannis și candidatul său preferat pentru șefia guvernului, Orban cel răsturnat de legislativ, trebuie să intre în jocuri complicate pentru a evita să cadă iar în mâinile unei majorități conjuncturale din parlament. Premisele arată însă mult mai prost decât în urmă cu trei luni: PSD s-a pus iar pe picioare, se pare, după dezastrul din jurul fostului lider Liviu Dragnea, și încearcă să pună bețe-n roate PNL. Cu oarecare succes”, explică Schwartz.

Publicația scrie că partidele mici se raliază mai degrabă cu PSD și „lasă PNL să pedaleze în gol”. „Nici de la noua formațiune pro-europeană USR-PLUS, a treia forță politică a țării, cu 15% din opțiunile de vot, nu vine, din păcate, o soluție sustenabilă la actuala criză politică de durată din România. Arată mai degrabă ca o buclă politică fără sfârșit și nu ca o șansă adevărată pentru un nou început”, arată Schwartz.

Condițiile UDMR

În noiembrie, când Ludovic Orban a cerut liderilor UDMR un vot pentru, le-a promis că le rezolvă toată lista de cerințe. Asta le-a promis și celorlalți, chiar dacă revendicările se băteau cap în cap. Guvernul Orban a căzut cu voturile UDMR, pentru asumarea legii cu alegerea primarilor în două tururi.

Acum, Orban le cere un vot împotrivă, iar liderii unionali au cereri legate de procesul electoral. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a spus premierului demis și desemnat că vrea alegeri anticipate, dar numai în condiții de maximă legalitate.

„OUG adoptată săptămâna trecută modifică în mod mascat sistemul electoral actual, deoarece ar permite oricui să voteze pe orice listă de județ – indiferent de domiciliul stabil din cartea de identitate. De exemplu, dacă 100.000 de studenți sau 70.000 de persoane fără viză de flotant vor putea vota în județul Cluj, atunci rezultatul județului Cluj va fi distorsionat”, explică Kelemen.

Liderul UDMR mai spune că nu se pot organiza în aceeași zi alegeri locale și parlamentare, deoarece această prevedere a fost declarată, în mod repetat, neconstituțională de Curtea Constituțională.

„Avem și o altă situație cu care nu putem fi de acord: am intrat in procedura de 60 de zile prevăzute de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, perioadă în care trebuie să respingem de două ori învestirea guvernului pentru a se ajunge la convocarea alegerilor anticipate – însă nici până în prezent nu cunoaștem regulile jocului, nu cunoaștem textul OUG”, a mai spus președintele uniunii. Acesta spune că mai repede de 5 iulie nu pot fi organizate alegeri anticipate.

Previziunile lui Băsescu

Foto: Bogdan Cristel

Președintele Traian Băsescu l-a atacat dur pe Ludovic Orban. El a vorbit prin prisma propriei experiențe, după ce a coabitat cu un premier cu care a avut numai conflicte, Călin Popescu Tăriceanu, și cu care a avut experiența unei tentative de anticipate, dar și cu unul despre care se spunea că nu-i iese din vorbă, Emil Boc.

„La cum îl umilește Iohannis pe Ludovic Orban, doar îl desconsideră, nu îl va numi premier pe termen lung. I-aș fi explicat, dacă mă întreba: Măi, Ludovicus al II-lea Anticipatus, nu repeta schema, pentru că o să-ți pice rău. Pentru ce să faci asta? Eu n-aș accepta… să știu că urmează să cad, să mă duc de trei ori. E umilitor. Ce președinte îți mai dă al patrulea mandat? Ludovic Orban pierde tot, poate și partidul. El n-a realizat în ce capcană l-a dus Iohannis. Știe că va cădea și face jocul penibil până la capăt cu programul de guvernare revizuit. Cât de caraghios să fii să faci asta? Trebuia să îi spună: Domnule președinte, eu am căzut o dată, că asta a fost înțelegerea. Dar la căderi haideți să mai căutăm pe altul”, a declarat Băsescu.

Premierul Ludovic Orban i-a răspuns în aceeași notă: „Relația dintre președintele Iohannis și mine e cât se poate de bună, ca atare astea sunt niște vorbe în vânt, aruncate fără niciun fel de bază. Acest cetățean a fost 10 ani președinte, poate să își vadă de mandatul de europarlamentar. Nu are nicio bază să comenteze relația dintre mine și președinte. Un nebun aruncă o piatră și o sută de înțelepți să chinuie să găsească piatra respectivă”.

Se vede marginea blatului

Ludovic Orban i-a acuzat pe parlamentarii PSD, majoritari în Birourile Permanente Reunite, că prin termenele fixate pentru audierea miniștrilor (17, 18 și 19 februarie) și pentru votul în plen (24 februarie) au tergiversat până la limita regulamentului.

Liderul Pro România, Victor Ponta, spune că liberalii nu erau deloc supărați, dimpotrivă. „În doar 5 minute, s-a negociat și a fost unanimitate. Nu am mai văzut așa ceva niciodată. Dacă lui Orban i se propunea 24 martie sau 24 mai, era de acord, era foarte bucuros”, a afirmat el. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele