Cum a fost pregătit terenul pentru eșecul lui Plumb

82
5 minute de lectură

Patrioți români, dublu standard, demnitate în UE, Înalta Poartă, producem mai mult ca ei și asta nu le convine, stăpânii, jugul – iată doar câteva mostre de venin mioritic împroșcat de liderii PSD pe blazonul Uniunii Europene.

Din 2016-2017 până acum și de la Dragnea la Dăncilă, de la Pleșoianu la Plumb, social-democrații au cultivat în România un discurs lipsit de inhibiții pe tema integrării României în UE, o performanță neagră întrecută doar de inițiativele profund antieuropene care au dublat vorbele.

Un tir fără precedent care a ținut aproape trei ani, demersul PSD de decuplare a României de la valorile europene și tentativa de renegociere a termenilor ce stau la baza parteneriatelor strategice cu UE și SUA au eșuat în cele din urmă, dar nu fără costuri pe termen lung, în special pentru economie și justiție.

„Venind din comunism, noi trebuia să învățăm democrația de la dumnealor. Eu zic că ar trebui să își asume toți partenerii străini această responsabilitate: că au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios”, spunea Liviu Dragnea, în vara lui 2018, o perioadă în care nici el, nici colegii de partid și nici partenerul lor din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu mai făceau eforturi să mascheze direcția pe care se străduiau să ducă țara.

Pentru a-i face pe acești parteneri străini să plătească, Dragnea a plasat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, după ce în prealabil se prăjise cu intelectualii  Grindeanu și Tudose. Pentru a-i face pe acești parteneri străini să se sature de România, PSD, cu largul concurs al lui Dan Voiculescu, a pregătit pentru Parlamentul European o garnitură de candidați lipsiți de substanță, dar tobă de clișee anti-UE. Pentru a-i face pe acești parteneri străini să negocieze cu granzii de la București, social-democrații încolonați azi în spatele lui Dăncilă nu au ezitat să joace cartea șantajului.

Șocul ieșirii lui Dragnea din schemă nu a schimbat fundamental lucrurile.

Ecourile celor câteva măsuri cosmetice luate imediat după 26 și 27 mai, ca și micii pași înapoi făcuți în războiul cu Bruxelles-ul, s-au stins demult, credibilitatea în plan extern a PSDăncilă fiind azi la fel ca aceea din epoca PSDragnea.

Cazul Rovana Plumb e cât se poate de grăitor. Eșecul usturător al PSD, care își vede prima opțiune de comisar european spulberată fără drept de apel, este rodul politicii de lung parcurs pe care au dus-o partidul și liderii săi, inclusiv, Viorica Dăncilă.

Ce înseamnă asta?

Filosofia care a stat la baza raporturilor PSD cu UE, din ianuarie 2017 până în prezent, a fost una de subminare neobosită a proiectului european, în primul rând în interiorul României, dar ori de câte ori s-a putut, și în afara ei.

Pentru asta, PSD, și în epoca Dragnea, și în epoca Dăncilă, a mobilizat două resurse: un discurs radical, plin de naționalismele și populismele din perioada Funar-Vadim, respectiv o resursă umană dispusă să coboare atât de jos încât să difuzeze, pe nemestecate, punctajele de la partid scrise în această notă.

Pentru prima parte, anume construirea narațiunii, PSD a cheltuit bani grei cu cohorte de consultanți români și străini.

Pentru partea a doua, s-a sondat în cele mai insalubre zone ale partidului, de unde au fost recrutați oameni care bălteau acolo, spre a fi folosiți drept comunicatori ori pentru a fi promovați în posturi guvernamentale și pe lista de candidați la europarlamentare.

Sigur că orice brumă de aparat critic ori o fibră morală ceva mai răsărită au constituit din start un handicap pentru o traiectorie de succes. Contraselecția făcută de PSD a fost totală.

Uitați-vă nu doar la cine este premier, ci și la diverșii și diversele numiți politic în ministere și agenții ori la numele și renumele celor ajunși în final europarlamentari PSD, ca și la colegii lor de listă mai ghinioniști.

„Am fost scoasă din cursa de standarde duble și de jocuri politice făcute, din nefericire, și cu ajutorul unor colegi români. Ceea ce mi s-a întâmplat a fost o nedreptate, dar am, ca de fiecare dată, puterea de a merge mai departe”, se plângea Rovana Plumb zilele trecute, încă aflată sub șocul produs de ratarea postului de comisar european.

Un comentariu inutil! Din cursă a fost scoasă tocmai de contraselecția făcută de PSD în ultimii trei ani. Din punctul de vedere al competenței, la capitolul stahanovism antieuropean și, nu în ultimul rând, din perspectiva obedienței față de mai-marii partidului, Rovana Plumb a încarnat candidatul ideal pentru un post de comisar european propus de PSD.

Doar notorietatea o desparte de sutele de politruci lipsiți de scrupule și competențe, dar tocmai de aceea propulsați în linia întâi a luptei PSD cu Europa.

Un adevăr de care, iată, europenii nu au fost chiar străini; totodată, un adevăr care, în sfârșit, începe să modeleze viitorul PSD. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele