De la ”Sică Mandolină” la prim-ministrul desemnat

Orban, un portret

231
7 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

„Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc țara, sunt un liberal convins”  Așa se autocaracteriza Ludovic Orban în 2017 când intra în cursa pentru șefia PNL, un partid care dăduse miraculos aproape, un președinte de țară, dar încasase o rușinoasă înfrângere la alegerile parlamentare. O lună mai târziu după acest autoportet, Ludovic Orban devenea președintele PNL, cu o majoritate zdrobitoare de voturi.

De la omul cu chitara care anima reuniunile tineretului liberal la ministrul transporturilor care făcea spectacol la instalare incercând scaunul în fața camerelor de luat vederi; de la adversarul neîmpăcat al USL la omul care cu ani buni în urmă făcea schimb de geacă, zâmbitor, cu Liviu Dragnea; de la omul care se dădea în lanțuri într-un bâlci de la Fieni la cel care a alungat guvernul PSD printr-o moțiune de cenzură în care nu prea credea nimeni. Acesta este Ludovic Orban, un om politic cu mare experiență și  cu obiceiuri savurate îndelung de presă într-o vreme. O vreme apusă, însă, căci Ludovic Orban nu a mai cântat de mult în public la chitară, ci a fredonat rar și apăsat, după obiceiul lui Iohannis, refrenul plecării PSD. Momentan, aproape că i-a ieșit.

Ludovic Orban este originar din Brasov, tatăl sau fiind maghiar, iar mama româncă. Fratele lui mai mare este Leonard Orban, fostul comisar european și actualul consilier al președintelui Iohannis. A intrat în politică la scurt timp după Revoluție și a optat de la început pentru liberalism. Doar că sub diferite forme. Mai întâi a intrat în PNL, apoi a luat calea diverselor aripi în care s-a desfăcut partidul în turbulenții ani 90.

De profesie inginer, a făcut și studii politice și a început să obțină funcții după funcții. Mai întâi au fost în administrația locală, consilier de sector, apoi viceprimar al Capitalei. SAltul major l-a făcut în 2007, când a ajuns ministru al Transporturilor în guvernul Tăriceanu. A devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuți membri ai Cabinetului, și nu neapărat pentru prestația ca ministru. În afară de două pasaje, l-au recomandat mai degrabă ieșirile amuzante în fața presei, cântările la chitară și dansul prin discoteci cu prilejul diverselor reuniuni ale PSD, cu precădere școli de vară pentru tineretul partidului. Și a mai fost, desigur, accidentul provocat în București. A și rănit ușor o minoră, iar accidental l-a declarat a doua zi. A scăpat, în cele din urmă, doar cu permisul suspendat.

Ludovic Orban a încercat de două ori, fără success, să devină Primar al Bucureștiului. Ultima tentativă, în 2016 nici  nu s-a mai concretizat, din cauză că a fost pus sub urmărire de DNA. Ca urmare a acestei situații s-a retras din cursă. I se imputa faptul că s-ar fi folosit de postura de om politic pentru cere bani unui important om de afaceri. În 2018 a fost achitat, dar asta l-a costat și nu a mai candidat nici la parlamentare. A fost deputat de câteva ori, și încă unul dintre cei mai vocali.

Foto: Agerpres

Ca vechi membru al PNL, Ludovic Orban a făcut mereu o figură aparte. Președinții partidului au avut mereu de furcă și  Ludovic Orban le-a fost deseori un critic fără menajamente.A fost una dintre puținele voci ale partidului care s-au pronunțat public împotriva USL: „Amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrația din România. O alianță se menține atâta timp cât convine ambelor forțe politice și cât timp protocolul este respectat. Sincer, nu cred că această alianță va avea o viață foarte lungă, între 2012 și 2014 și nu spun intâmplător lucrul ăsta. Va curge multă apă pe Dâmbovița”. Nici măcar cu Klaus Iohannis lucrurile nu au stat mereu pe roze, mai ales când Orban a fost în 2014 contracandidatul Alinei Gorghiu-preferată de Iohannis-la șefia PNL. E drept însă că în campania pentru prezidențiale Ludovic Orban s-a evidențiat. Un moment special a fost acela în care, la o adunare electoral, a fost pe post de MC pentru candidatul PNL: „Cine tace și face? Cine comunică mai bine când tace decât palavragiul de Ponta atunci când vorbește?Cine provoacă fiori și insomnie lui Victor Ponta?” Ulterior, relația cu președintele Iohannis a cunoscut suișuri și coborâșuri, dar a tins să se normalizeze.

În 2017 Ludovic Orban dădea prima mare lovitură din carieră, după funcția de ministru al Transporturilor: ajungea președintele PNL. Partidul trecea printr-o perioadă nefastă, încă digera cu greu fuziunea cu PDL și pierduse parlamentarele. Liberalii i-au acordat 80 la sută dintre voturi, iar Orban făcea de la tribuna congresului promisiuni ferme: „PNL va fi începând de astăzi un partener loial, corect, transparent pentru președintele Klaus Iohannis.Mă voi bate cu toata forța mea, cu toată energia mea pentru a reuși în 2019 să câștigăm alegerile prezidențiale, un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să câștigîm alegerile locale.
Obiectivul meu fundamental este câștigarea alegerilor parlamentare.”

Alegerea lui Ludovic Orban în fruntea PNL a fost începutul uei bătălii pe viață și pe moarte cu PSD. În martie 2018, când îl desemnau pe Klaus Iohannis candidatul lor la prezidențiale, liberalii primeau un avertisment dur de la șeful lor: „Gata cu blaturile cu PSD, v-o spun din capul locului! Sunt un om blând, care iubeşte oamenii, care întotdeauna am preferat în acţiunea politică să conving, nu mi-a plăcut să fiu ascultat de frică (…), dar nu voi mai accepta ca 75-85% din partid care munceşte să bată pasul pe loc din cauză că 25% din partid nu munceşte. Vreau să văd fiecare şef de organizaţie cum dă cu parul în şeful de la PSD”.

Iar Ludovic Orban a dat exemplul său personal în special prin lupta om la om cu Liviu Dragnea. Nu a făcut economie de cuvinte tari și imagini așișderea. Și-a asumat rolul de lider al opoziției și, profitând la maximum de popularitatea președintelui Iohannis a punctat decisiv la europarlamentarele din mai. Atunci PNL a obținut primul loc, lăsând în urmă cu cinci procente PSD-ul. Realitatea e că a făcut un scor cu doar 7 procente mai mare decât la parlamentarele din 2016, dar detronarea PSD-ului a cântărit enorm. Încarcerarea lui Liviu Dragnea și un PSD condus de Viorica Dăncilă i-au furnizat încă și mai multă muniție lui Ludovic Orban și i-au deschis drumul spre succesul moțiunii de cenzură. O moțiune muncită în primul rând de Orban și PNL, care au ținut piept ironiilor că nu vor să o depună până nu se asigură că e semnată de cel puțin 233 parlamentari. Până la urmă s-a dovedit o strategie câștigătoare. Ludovic Orban culege acum laurii, dar greul abia începe și nimic nu e sigur. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele