Dunărea este cel mai poluat cu antibiotice curs de apă din Europa

Un studiu realizat în Finlanda arată că fluviul Dunărea este cel mai rău poluat cu antibioticecurs de apă de pe întreg continentul, ceea ce îl face un pericol pentru sănătate, se menționează într-un raport citat de portalul de știri G7.

39
1 minut de lectură

La studiu au participat 72 de țări și au fost utilizate 711 locații de unde au fost prelevate probe. Raportul a arătat că, pe o porțiune a fluviului din Austria, Dunărea conținea șapte tipuri diferite de antibiotice, inclusiv claritromicina folosită în tratamentul pneumoniei și bronșitei. Concentrația substanțelor chimice descoperite era de patru ori mai mare decât pragurile sigure, se arăta în raport.

„Este înfricoșător și descurajant în același timp”, declara Alistair Boxall, cercetător de mediu la Universitatea din York și co-autor al studiului, pentru ziarul britanic The Guardian. „Am putea avea părți mari din mediul înconjurător care au primit un aport de antibiotice la niveluri suficient de mari pentru a ijnfluența rezistența patogenilor la antibiotice”.

Nivelul de contaminare al Dunării este surprinzător pentru cercetători, întrucât doar 8% din râurile examinate, din Europa, au depășit nivelurile siguranță, în ceea ce privește prezența antibioticelor.

În cele mai multe cazuri, prezența antibioticelor este efectul tratării inadecvate a apelor reziduale, în apropierea râurilor, se arată în studiu.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele